13 februari 2008

Heja Stefan Ingves!

Jag blev mycket glad när jag såg att Stefan Ingves hade höjt räntan med 0,25% til 4,25%. Min uppfattning är att det är helt korrekt och jag tolkar detta enbart som positivt. Naturligtvis kan det visa sig i efter hand att detta inte var ett bra beslut, men med dagens fakta så tror jag att detta var precis rätt beslut. Efter att ha läst diverse åsikter från diverse förstå-sig-på:are så trodde jag att Stefan och gänget skulle låta den vara oförändrad, men jag blev som sagt glatt överraskad.

Den första anledningen till att jag tycker att detta är ett bra beslut är för att detta visar att Riksbanken följer sina mål även när det är annat som lockar. Riksbankens främsta mål är nämligen att hålla inflationen i schack, vilket i siffror betyder en inflation på 2%. Idag har inflationen stigit till 3,5% och är således ganska långt över målet. Förvisso så kan inflrationen slå lite från gång till annan, vilket gör att man inte skall lägga allt för stor vikt vid de exakta siffrorna, men hur som helst så är den för hög för tillfället. Så mycket kan man i alla fall konstatera. Stefan Ingves har idag visat att han har förmåga att hålla sig till planen även om det kan uppfattas som jobbigt och felaktigt. En kontrollerad inflation är bra för ekonomin på längre sikt eftersom detta ger en trygghet. Det är i de allra flesta fall bra att hålla sig till ursprungsplanen (Ingves är kanske gammal daytrader :) )

Den andra anledningen till att detta var ett bra beslut är att detta tyder på att Riksbanken är av uppfattningen av Sveriges ekonomi är i så pass bra skick att vi kan klara en räntehöjning. Det är positivt och en uppfattning som jag delar (även om Riksbanken troligtvis och förhoppningsvis gjort lite mer research än vad jag har gjort :) ).

Det är lätt att ropa tragedi när börsen sticker ner en bit, som den har gjort för tillfället. Det är lätt att man tycker att man skall ändra parametrarna för att det skall bli lite bättre, men det är tur att det är någon som har stake och vågar säga ifrån.

Bra gjort Stefan Ingves.

Vad tycker ni?

Länk: Riksbanken höjer räntan

UPDATE

Ögnade precis igenom en intervju med Thomas Östros som finns på DI.se. Han menade att det var regeringens fel att Riksbanken var tvungen att höja räntan. Suck. Östros menade att Riksbanken känt sig tvungna att höja just på grund av att skattesänkningarna som regeringen genomfört gjort att inflationen skenat. Suck. Om inte detta var menat som något annat än billiga politiska poäng (vilket det så klart var) så borde han framförallt ta LO i örat och frågat hur alla kollektivavtalen kunde skena iväg på det sätt som de gjort. Höjda löner för en stor grupp människor påverkar definitivt inflationen. Efter det så borde han fundera på hur bostadspriserna kan ha gått upp så mycket mer än lönerna de senaste tio åren. Höjda bostadspriser påverkar definitivt inflationen. Thomas Östros - jag tycker att du pratar strunt.

mvh Charlie

3 kommentarer:

Marcus sa...

Thomas Östros säger jag bara... Hur orkar han? Han borde lägga sin energi på något annat. Inte på att snacka en massa strunt som han gör nu.

Anders sa...

Hejsan,
kan bara halla med allt har. Fran berom av Stefan Ingves till kritik av Thomas Ostros.

Charlie sa...

Marcus och Anders:

Jag vill egentligen inte tala illa om Thomas Östros i generella termer. Jag är inte speciellt insatt i vad han har och inte har åstadkommit, men i detta fall tyckte jag att han var ute och cyklade och jag tror att han själv inser det också.

På många sätt tycker jag att det känns ganska gott att vi inte blint behöver följa USA:s panikåtgärder.

mvh Charlie