11 februari 2024

XXL, Byggmax: Funderingar efter Q4-rapporterna

Både Byggmax och XXL rapporterade väldigt svagt. För Byggmax är Q4 en svag period och det är ett kvartal som inte alls är lika viktigt som Q2 och Q3. Det är dock inte oviktigt. För XXL är det tvärtom. Julhandeln är viktig och man bör leverera fina siffror under Q4 för att kunna balansera perioder under året när det inte är lika stort köptryck. Även om det finns skillnader mellan bolagen så är båda inom retail och man är offer för de snabba räntehöjningarna. Ganska ofta när man pratar med vänner och bekanta så brukar det lyftas fram att dagens nivåer runt 4% inte är höga nivåer utan snarare, med lite perspektiv, normala nivåer. Problemet som jag tycker att man missar är att höjningen som har gjorts de senaste åren sticker ut. För många hushåll så har situationen ändrats väldigt snabbt och det skapar osäkerhet. Om man dessutom tar med att vi nästan nollränta (för konsumenterna kanske runt 1% som lägst) så blir höjningen extra kännbar. Tyvärr måste jag säga att jag tycker att man hanterat det hela väldigt olyckligt. Den svenska räntan är absolut en faktor som styr inflationen, men sannolikt inte den viktigaste. Min bild är att Ukraina-kriget och effekterna av det i mycket högre grad påverkade inflationen. Att nu många företag som säljer till privatpersoner går i konkurs är kanske egentligen ganska onödigt. Man borde så här i efterhand inte sänkt fullt så mycket som man gjort och man borde heller inte höjt fullt så mycket och fullt så snabbt. Det finns inga system som mår bra av tvära kast. Det går naturligtvis att diskutera fram och tillbaka och naturligtvis så kan inte Riksbanken handla utan att ta in inflationen och utan att titta på vad andra centralbanker gör. Nu är vi i den situationen som vi är och det är inte så mycket att diskutera, men det är viktigt att förstå, tror jag, att vi skickat in en kostnadsstegfunktion in i många hushållsekonomier.

Ibland hör man att många konkurser inte nödvändigtvis är något dåligt och att det är del av systemet. Det många missar när man säger att det är lika bra att bolag går omkull som inte kan klara högre räntor är att det inte bara är bolaget som går i konkurs som drabbas. Underleverantörer eller bolag som har sålt tjänster till bolaget som går i konkurs får sällan tillbaka några pengar. Det blir med andra ord ringar på vattnet. Att bolag inte har tillräckliga reserver handlar också i alla fall till viss del om skattesystemet. Om det går väldigt bra under en period så kanske en del pengar får ligga kvar i bolaget så att vinsten kan periodiseras (tas ut under flera år, ungefär) och det finns också regler kring hur mycket utdelning som får tas ut i förhållande till lön osv. En annan orsak som man också lätt glömmer bort när man pratar om mindre bolag och konkurser är att anledningen till att man sitter på stora lager eller på annat sätt sitter i en situation så att man inte har någon likviditet att tala om är att man ibland helt enkelt tar risken och köper större volymer för att kunna möta kommande efterfrågan eller för att kunna få ett hyggligt pris från leverantörer (i vissa fall få köpa över huvud taget). Det är också så att poängen med att ha ett aktiebolag är att det är skilt från en ägares eller flera delägares privatekonomier, vilket gör att det ofta blir mer intressant med en konkurs än att putta in mer pengar. När antalet konkurser ökar så får det alltså många negativa konsekvenser och det kan ta tid innan man kommer över den osäkerheten som skapas av en konkursvåg.

När det kommer till Byggmax och XXL så verkar man båda på marknader som går väldigt svagt. När det kommer till Byggmax så ligger renoveringsintresset på låga nivåer, likaså antalet personer som funderar på att flytta ligger lågt, se bilden nedan från Q4-presentationen. Det är illavarslande och det verkar tyvärr inte som att det kommer att vända inom det närmsta. Det kan mycket väl bli så att 2024 blir ett riktigt tungt år för Byggmax.


Om man tittar på XXL så har marknaden gått ner åtta kvartal i rad. Man måste gå tillbaka långt tillbaka för att hitta någon annan period som det var lika många kvartal i rad med negativt tillväxt, se bilden nedan från XXL:s Q4-presentation. Förutom att marknaden som helhet verkar minska, i alla fall enligt den informationen som XXL lutar sig emot, så är det också intressant att se att lågprisprodukter går ganska bra medan mellansegmentet tappar mycket, se understa bilden. Att efterfrågan på de billigaste produkterna håller i sig stämmer ganska bra med att konsumenterna har mindre pengar att röra sig med. Det som gör att bilden kanske inte helt stämmer är att ett bolag som Revolution Race (RVRC) levererar ganska fin tillväxt. RVRC säljer förvisso inte bara i Norden och jag gissar att tillväxten framförallt kommer från icke-nordiska länder. Trots att det finns förklaringar så har uppenbarligen RVRC hittat ett koncept som funkar. Jag kan inte säga att jag är jätteförvånad. När Fjällräven och andra varumärken som ligger i det högsta prissegmentet har ökat sina priser så har det skapats utrymme för en aktör som RVRC att komma in och ta marknadsandelar genom att lägga sig något lägre prismässigt och dessutom kapa kostnader genom att endast ha e-handel.


Sammanfattningsvis tycker jag att det är rättvist att säga att både Byggmax och XXL verkar på marknader som verkligen har det kämpigt. Det är sannolikt så att marknaden kommer att vända och det skulle kunna vara så att vi har nått botten eller är nära botten. Jag tror det, men det finns ingen data att luta sig emot som jag ser det. Att vi ser en botten som en effekt av att vi inte kommer att få fler räntehöjningar tror jag är lite väl enkelt. Det påverkar så klart, men jag tror att det finns andra faktorer som också spelar in. 

En ytterligare sak som jag tycker är värt att lyfta fram är att varken Byggmax eller XXL egentligen har någonting som gör att man sticker ut från andra aktörer, vilket gör att man är beroende av hur marknaden som helhet utvecklas. Det är kanske inte i alla avseenden är korrekt och naturligtvis skulle inget av bolagen tycka att ett sådant påstående stämmer, men jag tycker att det är hyggligt rättvist. RVRC har ett erbjudande som sticker ut, som jag ser det, för att lyfta ett exempel på ett bolag som inte är fullt lika nära kopplat marknadsutvecklingen i stort.

Den tredje saken som jag tycker att man kan lyfta fram är att båda bolagen har fixat sitt kassaflöde de senaste kvartalen genom att dra ner på lagret. Både Karl Sandlund, VD Byggmax, och Freddy Sobin, VD XXL, verkar väldigt nöjda med att man lyckats städa ut lagerna. Det är i många avseenden bra, men det var också en räddningsplanka. Nu är man nere på så låga lagernivåer att det nästa är för lågt som jag ser det. Att XXL säger att man inte haft artiklar tillräckligt under januari för att möta efterfrågan på vinterartiklar är verkligen inte bra. XXL, som verkligen har det kämpigt, har på inget sätt råd med att det kommer kunder som inte handlar för att det inte finns produkter på hyllorna. Jag vet inte i vilken utsträckning det förekommer, men jag är rädd att man nästan dragit "lagerproblematiken" för långt. Detsamma gäller Byggmax. Jag tycker att det ser relativt tomt ut på hyllorna i min närmsta butik. Även om jag förstår logiken bakom så är jag rädd att man ska missa försäljning när väl efterfrågan kommer tillbaka.

Effekten av att man inte har ett lager att beta av är att man kanske kommer att hamna i ett läge där man måste ta in ytterligare pengar. I XXL:s fall så ser jag det som relativt troligt. XXL har idag ett börsvärde strax över 1 miljard och ungefär lika mycket i skuld. Man säljer för runt 8 miljarder om året och sitter på ca 80 butiker. Det är alltså runt 100 MNOK i försäljning per butik och år och värdering per butik ligger på ca 25 MNOK. Det ser med andra ord ganska intressant ut om man kan komma tillbaka till historiska vinstmarginaler, men om man inte gör det väldigt snabbt så tror jag att man måste ta in nytt kapital.

Byggmax tror jag inte kommer att behöva ta in kapital. Man har god kostnadskontroll och mycket pekar på att man under nästa år kommer att kunna visa vinst. Byggmaterialhandeln är inte helt omöjlig att förutspå (eftersom hus måste underhållas) och även om det kan bli dåliga år som 2023 så kommer efterfrågan inte att försvinna. Att jag äger mer Byggmax än XXL beror till viss del att jag tycker att Byggmax finansiella ställning är mer trygg och jag ser byggmaterialhandeln som mer förutsägbar än sporthandeln. En anledning är att virkesförsäljningen inte helt enkelt kan utmanas av helt nya aktörer, tror jag.

Om man tittar på ägarbilden så skiljer den sig ganska mycket åt. XXL har en huvudägare i Altor. Man har ökat sin ägarandel i samband med emissionerna och det visar, tror jag, att man tror att det finns en vändning i sikte. Jag tror att Altor trodde att Q4 skulle blivit starkare än vad den blev och jag tror att man nu funderar på hur man ska hantera situationen. En anledning till att man funderar är att Fraser Group har seglat upp och äger drygt 10% av bolaget. Min bild av Fraser är att man gärna skulle köpa upp hela XXL, men jag tror att man inte har bråttom. Om jag har rätt för mig så har man tidigt tagit över bolag genom att köpa upp dessa från konkursförvaltare (tror att jag har tagit med en länk i tidigare inlägg om XXL) och jag tror att man tänker lite likadant med XXL. Man äger drygt 10% och kan sitta på sidlinjen och avvakta händelseutvecklingen. Det ska bli intressant att se vad som händer. Om det blir ytterligare en nyemission så kommer det att eventuellt att sätta saker och ting på sin spets.

Byggmax ägarlista är allt annat än spännande. Det finns nästan bara ansiktslöst kapital. Det är lite synd för det skulle varit bra med en tydlig ägare i tider som dessa. Min gissning är att Byggmax kommer att köpas ut från börsen. Det skulle tex bli så att Jula-familjen går samman med någon eller några andra och köper ut bolaget från börsen när man tycker att det verkar som att marknaden är tillbaka. Det återstår så klart att se och det är bara spekulationer från min sida, men jag tror att någonting kommer att hända. En annan tanke som slagit mig är att Södra överraskar och köper upp Byggmax för att äga hela värdekedjan. Naturligtvis hade andra bygghandlare som köper virke från Södra blivit upprörda, men jag tror att det skulle kunna blivit ett sätt för Södra att flytta fram sina positioner. Sannolikt kommer det inte att hända för jag tror inte att Södra är fullt så mycket utanför boxen när det resonerar kring framtiden. Man har nog som plan att fortsätta ungefär som man gör och det är kanske inte fel det heller.

Det ska bli intressant att se hur framtiden ter sig för de båda bolagen. Jag hoppas att vi ser en vändning under 2024 för om vi inte gör det så kommer det att få tråkiga effekter inom många branscher. Både Byggmax och XXL har överlevt tack vare att man har haft lager att beta av och att man kunnat ha god kostnadskontroll, men nu är det inte så mycket mer att ta av. Om inte konsumenterna kommer tillbaka så kommer man, om jag tänker rätt, behöva ta in mer kapital och kanske kommer man även att stänga butiker.

Byggmax är mitt största innehav och jag tror att det kommer att vara så ett tag framöver. Min hypotes är att marknaden som helhet kommer att vända uppåt under 2024 och jag tror att Byggmax kommer att dras med uppåt. Man gör mycket rätt, men just nu känns det ganska visionslöst. Stora bolag som förändrar branscher gör inte det genom att ideligen prata om lagerminskningar och kostnadskontroll. Naturligtvis ska man ha kostnadskontroll, men när det blir huvudnumret när man presenterar för sina aktieägare så tycker jag att man måste fundera på vilken skillnad man vill göra. Överlag så tycker jag att Karl Sandlund gör ett bra jobb, men när väl marknaden vänder så måste man fundera på vad man egentligen vill åstadkomma, vad visionen är.

XXL är min i särklass sämsta affär. Det finns ingen aktie som jag tillnärmelsevis förlorat lika mycket pengar på. Det är mycket som jag skulle vilja göra annorlunda, men sådant är livet. Det är bara att acceptera, lära sig av misstagen och gå vidare. När bolaget var herrelöst efter att Pål Wibe lämnat så borde jag sålt allt och riktat min energi åt annat håll. Det var verkligen oklart vad bolaget ville under den tiden och så här i efterhand så verkar svaret vara att man inte själv visste. Man verkade mer eller mindre bara väntat på att någon ny VD skulle dyka upp och medan man gjorde det så beklagade man sig över att marknaden var tuff. Jag vet att jag är hård, men någonting gick väldigt fel i samband med att Pål Wibe lämnade. Det kan naturligtvis varit så att det var det minst dåliga alternativet i sammanhanget, men det förändrar egentligen ingenting för mig som småägare. En storägare kan inte så enkelt lämna, men jag skulle kunnat ha lämnat enkelt. Freddy Sobin verkar vara full av energi och han vill säkert lyfta XXL, men börjar bli tveksam tyvärr. När man lyfter fram att man har en ny ledningsgrupp och en plan som framgångsfaktorer så känns det väldigt tunt. Det är bra att Sobin tycker att han har ett bra team runt sig, men vem som sitter på de olika höga positioner är ganska ointressant. Det är vad de personerna kommer fram till som är det intressanta. Just nu så känns det mesta som visas på presentationerna som relativt självklart. Att man skall vara datadriven och att man ska ha kostnadskontroll är ingenting som kommer att få XXL att skilja sig från andra aktörer på marknaden. Att man ska gå från stora butiker till mindre butiker gör snarare att man blir mer lik andra aktörer som har mer erfarenhet av att driva mindre butiker, t ex Stadium. Även om jag är kritisk så tycker jag fortsatt att Freddy Sobin gör ett bra jobb i stort och jag förstår också att det kanske inte är det smartaste att ge alla detaljer till alla konkurrenter via publika kvartalspresentationer. Vi får se var det hela landar. Jag tror att marknaden kommer att vända under 2024 och jag tror att XXL kommer att dras upp med marknaden. Om det kommer att komma en nyemission så kommer jag sannolikt att vara med. 


Inga kommentarer: