06 februari 2024

Pricer: Ytterligare ökning

Idag så ökade jag ytterligare i Pricer. Det ska bli intressant att se hur Q4-rapporten faller ut. Det går inte att sticka under stol med att det var en chansning att köpa innan rapporten istället för att vänta till efter, men jag tycker att det ser tillräckligt lovande ut för att det är värt risken. Det återstår att se om det var rätt resonerat.

Om man tittar på Pinpoint-estimaten så ligger de på ca 700 MSEK i omsättning och en vinst mellan 5 och 18 MSEK. Eftersom man redan har aviserat att man kommer att ta en del engångskostnader i Q4 så tror jag snarare att det ligger i den lägre delen. Det spelar så klart roll att man tar engångsposter och jag tror att de flesta har tagit dessa i beaktande. När det kommer till omsättningen så hamnar denna om Pinpoint-estimerarna har hyggligt rätt runt 2,6 miljarder för 2023. Vinstmarginalen tror jag kommer att vara hygglig under Q4, men man kommer att belastas av kostnader kopplade till sparprogrammet. När det kommer till orderingång och guidning för framtiden så skulle jag bli förvånad om man kommer att hålla igen. Det är många samarbeten på gång med stora kedjor och, om jag inte har missuppfattat, så är man bara i början av större utrullningar. Det finns så klart en osäkerhet kopplad till den typen av avtal, men jag tycker överlag att det ser ganska bra ut.

Om man tittar på vad som har hänt operativt så måste man nog säga att 2023 varit ett händelserikt år. Många nya kontrakt har tecknats och det har sjösatts ett besparingsprogram om man bara ska nämna två saker som jag snabbt kommer på. Det har även handlats en del aktier av insiders och man har genomfört en nyemission. Det är på många sätt lovande som jag ser det att ledningen köpte aktier innan nyemission. Om jag förstått rätt så uppstod det viss osämja i samband mellan storägare och styrelseordförande i samband med emissionen och som en effekt av det var inte den tidigare styrelseordföranden intresserad av att fortsätta. Det är så klart inte bra när den typen av situationer uppstår, men jag ser det inte som en deal breaker. Nu är det en ny styrelseordförande på plats och den storägaren Göran Sundholm har om jag förstått saken rätt minskat till under 10%. Det är intressant som jag ser det. Om han är beredd att gå under 10% så är han sannolikt beredd att gå ännu lägre. En ny storägare som seglat upp är Sterling Active Fund (lite osäker på namnet) och de sitter nu på drygt 10% av aktierna. En ytterligare sak som hänt är förresten att CFOn ska lämna och det är nu inne en temporär till dess att en ordinarie CFO har rekryterats. Det är möjligt att jag fått en del om bakfoten, men det är i alla fall så här som jag förstår situationen.

En sak som fick mig att bli intresserad av att titta på Pricer är att det verkar vara lite av två läger som tittar på bolaget. Å ena sidan så finns det en grupp som verkar tro att bolaget kommer att ticka på ungefär som 2023, dvs att de avtal som man har med olika kedjor inte kommer att följas upp så som intentionen är, i alla fall så som Pricers intention är. I denna grupp får man nog räkna Börveckan som skrivit en vad jag förstår ganska försiktig "avvakta"-analys för ett tag sedan. Olle (som skrev ett intressant tweet som svar på Börsveckans analys den 15 januari) får man nog sätta i andra ringhörna. Olle tror, om jag förstått honom rätt, att avtalen som man har med en rad retailers kommer att leda till fin tillväxt de kommande åren. Viktigt i sammanhanget är att bolaget själva har ett mål på 4,5 miljarder 2025 så från bolaget sida så är det tydligt att man står inför en tid av ökad försäljning. Framtiden får så klart utvisa vem som har rätt och vem som har fel eller om det hamnar nånstans mitt emellan. Jag tycket att det mest troliga är att flertalet av de kontrakt som man har tecknat kommer att efterföljas ungefär enligt plan. Att det kommer att bli bakslag och att allt inte kommer att bli som man har tänkt sig känns på alla sätt rimligt, men att alla de kunder som man har avtal med skulle välja att bara installera Pricers ESL-system (Electronic Shelf Label) i en mindre andel av butikerna känns mindre troligt. Det ska sägas att jag inte har läst Börsveckans analys (eftersom jag inte är prenumerant) så det är möjligt att jag starkt förenklar deras antaganden.

Utan att gå in på siffror så tycker jag att det finns några bra indikatorer:

- Sannolikt har man gjort sin sista nyemission. Det är ofta ett ganska bra läge att gå in precis efter att den sista nyemissionen har gjorts. Kursen pressas när det ska tas in ytterligare pengar och när det blir mer och mer uppenbart att det inte kommer att krävas ytterligare tillskott så verkar det positivt för kursen. Det går så klart inte att säga om den senaste emissionen var den sista, men jag tycker att det ser lovande ut.

- Det kommer in intressanta ägare. Jag känner inte till Sterling Active Fund, men efter lite snabba googlingar så verkar det vara en firma som är seriös. Det kan så klart vara fel, men att det inte bara är privatpersoner och fonder i ägarlistan ser jag som positivt.

- Kontrakten. Jag gillar att man har fått många stora kedjor på kroken. Det verkar som att man under många år har bearbetat stora kedjor och jag tror att vad vi ser nu är frukten av ett arbete som man har hållit på med under många år. Det kan så klart vara fel, men jag får känslan av att man är vid en tipping point från ett försäljningsperspektiv.

- Mogen teknik. När jag först hörde talas om bolaget för ett par år sedan, kanske längre tillbaka än så, så gav jag bolaget ungefär 30 sekunder innan jag avfärdade allt med att jag tyckte att tekniken var alldeles för enkelt och att jag inte trodde att det gick att skapa sig någon edge. Det har jag till viss del reviderat idag, eller ganska mycket faktiskt med tanke på att jag köpt på mig en del aktier. Hur som helst, andra sidan av myntet är att det är en mogen teknik och jag tror inte att det skall vara så mycket teknikrisk idag. Det kan vara fel så klart och det kan säkert finns olika former av säkerhetsrisker som jag inte ser, men jag tycker att teknikrisken känns hanterbar.

- Värderingen. Bolaget har en värdering som är låg om man tror att bolaget ska nå sina finansiella mål. Det gör inte bolaget unikt. Detsamma gäller t ex Byggmax. Sannolikt kommer inte bolaget att nå de finansiella målen (inte heller Byggmax), men jag tror att det finns en bra potential i alla fall. Man kan räkna på olika sätt och jag känner inte att mina servettkalkyler ger så mycket, men jag tror att bolaget kommer att leverera bättre under 2024 och jag tror att förtroendet för bolaget kommer att öka i takt med att man kan leverera förtroendeingivande rapporter.

Jag har köpt på mig i ganska snabbt takt och jag skulle egentligen behöva läsa på och räkna mer än vad jag har gjort, men tyvärr har inte tiden räckt till. Det kan mycket väl bli så att jag minskar en del om det skulle visa sig att rapporten förvånar positivt, men faktiskt också om rapporten överraskar negativt.  

  

Inga kommentarer: