28 februari 2023

XXL: Ökar trots allt

Idag ökade jag ytterligare i XXL. Det kanske är dumt, men så blev det i alla fall. Aktierna trillade in för strax under 3,30 NOK, nivåer som jag aldrig skulle infinna sig. Om man tittar på dagens aktiehandel så var handeln i princip begränsad till en kort period runt 15:00. Sannolikt var det en större aktör som bestämde sig för att sälja av och det gjorde avtryck i kursen. Överlag så tycker jag att handeln i XXL är märklig. Om jag ska gissa mig på något så är det fonder som säljer av. I en del fall så har innehavet kanske blivit så litet att det inte finns någon anledning att ha kvar spillran och i en del fall så kanske det handlar om att man måste kompensera för utflöden från fonder. Det skulle naturligtvis också kunna vara småsparare som säljer, men jag tycker att, i alla fall dagar som idag, så smäller det till volymmässigt och det tyder på att det inte är småsparare. 

Om man vill vara lite konspiratorisk så kan man så klart fundera på om det finns anledningar till att hålla nere kursen. Jag kan minnas fel, men jag tror att det är så att den reparationsemissionen som beslutades i samband med den riktade emissionen bara kommer att äga rum om kursen är över 3:70 NOK. Med andra ord, när det större ägarna bestämde sig för att göra en riktad nyemission så var det tvunget att göras en mindre emission som de mindre ägarna fick vara med på. Denna villkorades dock till samma kurs som den större emissionen. Eftersom handeln är anonymiserad så är det inte möjligt att veta vem som köper och säljer och det skulle med andra ord i teorin vara möjligt för större ägare att byta aktier mellan varandra för att på så sätt hålla ner kursen. Detta är så klart bara spekulationer från min sida och jag tror egentligen inte att det är några oegentligheter som pågår, men det går inte att komma ifrån att det finns en liten vinning i att kunna undvika reparationsemissionen.

Anledningen till att jag väljer att öka är att jag tycker att det känns som en något märklig nedgång. Man kan så klart argumentera för att XXL är på randen till konkurs och att konsumenter inte kommer att kunna spendera lika mycket under kommande år. Det stämmer. Viktigt att komma ihåg är dock att det handlar kanske om en nedgång generellt sett på 5%, dvs inte att konsumtionen kommer att halveras. Det verkar som att marknaden tror att sportartiklar kommer att drabbas hårt, i alla fall XXL. Det tror jag kanske inte riktigt stämmer. Sannolikt kommer de flesta att fortsätta med att utöva olika former av sport även om det blir sämre tider. Jag tror att en del löparskoinköp etc har skjutits på framtiden pga höga elpriser och allmän oro, men förr eller senare så kommer löparskorna att inhandlas. Det kommer att vara en effekt av de tuffare tiderna, men jag tror att marknaden till viss del överdriver. Jag kan ha fel.

Min gissning är att vi kommer att fortsätta att harva kring dessa nivåer ett tag till, men jag tror att det finns fog att tro att Q1 kanske inte kommer att komma in fullt så illa som många befarar. Det är en massiv rea och jag tror att man kommer att beta av en hel del av lagret. Jag gissar att en del faktiskt inte fick så höga elräkningar som man faktiskt befarade och jag tror att det gör att en och annan inte är fullt lika oroad som man vara under slutet av förra året. Elstödet kanske även påverkar positivt till viss del.  


Om jag kommer ihåg rätt så finns det ungefär 80 butiker och börsvärdet är runt 1 000 MNOK, dvs i storleksordningen 100 MNOK per butik. För att få en mer rättvis bedömning bör man ta med skulden som är på ungefär 1 000 MNOK. Totalt ger detta runt 200 MNOK per butik. Butiken i sig har så klart ett visst värde, men det är framförallt varorna i butiken som är av intresse. Om man fortsätter att måla med breda penseldrag så är värdet på dessa varor, dvs lagret, ungefär 2 000 MNOK. Med andra ord, bolagsvärdet (börsvärdet plus skulden) ligger på ungefär detsamma som lagervärdet om jag förstår saken rätt. Det är inte helt lätt att skapa sig en bra uppfattning och jag köper absolut argumentet att en verksamhet som man tror kommer att gå med förlust och som kanske kommer att göra det under en lång tid framöver bör värderas väldigt lågt. Jag är absolut öppen för att det är någonting som jag inte riktigt förstår eller att jag på ett eller annat sätt har tänkt fel, men hur jag än vänder och vrider på det så tycker jag att nedsidan bör vara begränsad, och möjligheter att överraska positivt känns på många sätt goda. När jag funderar så tycker jag att det känns som att kursen har blivit väl nedtryckt. Min förhoppning är att det är en badboll som hålls under vattnet.

Länk till pressreleasen om reparationsemissionen:

https://www.xxlasa.com/investor/download-center/announcements/announcement/?release_id=F5C80B87B3EC8BD0


3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för bra resonemang. 1000 MNOK och 80 butiker ger dock bara drygt 10 MNOK/butik (inte 100 MNOK/butik). Jag tror att det räcker med bara en gnutta goda nyheter för att aktien ska kunna ta fart. Får man upp marginalerna det allra minsta så finns bra uppsida nu när aktien handlas vid P/S på bara 0,1

Anonym sa...

Du har inte funderat på att affärsmodellen inte håller? Kursen har gått rakt nedåt sen 2017 trots en brinnande högkonjuktur så klarar de sig inte. Detta är definitionen av att kasta bra pengar efter dåliga.

Charlie sa...

1 mars - Tack för din kommentar. Helt rätt, 10 MNOK per butik skall det vara. (100 MONOK per butik hade inte varit så spännande)

7 mars - Att affärsmodellen inte håller? I min mening är affärsmodellen väldigt enkel och den fungerar för väldigt många verksamheter inom detaljhandel. Om bolaget inte är kapabelt eller att ledningen inte gör ett bra jobb? Det har säkert gjorts misstag, men det är en ny VD på väg in och jag tycker att de initiativ som presenterats är steg i rätt riktning. Om jag hade gjort annorlunda idag med facit på hand? Absolut, att köpa på 10 NOK var inte rätt och natuyrligtvis skulle jag ha väntat med att köpa på mig. Jag har dock varit i liknande situationer många gånger tidigare - Hövding, Mathem, Byggmax, Scandic Hotels, m fl - och jag lägger mer vikt vid fundamentala förändringar.

I XXL har det egentligen varit en del fundamentala förändringar som jag i efterhand önskar att jag lagt mer vikt vid, tex de högre räntorna och vad det gör med konsumtionsutrymmet, och idag önskar jag att jag släppt mycket detaljhandel direkt. Anledningen till att jag höll kvar och ökade i XXL beror på att jag trodde att fler konsumenter skulle komma tillbaka till de fysiska butikerna och att sporttrenden skulle hålla i sig från pandemin.

Idag är XXL-aktien totalt utbombad och att säga att man skulle ha sålt för att aktien historiskt varit högre eller annat bakåtblickande ger jag inte så mycket för. Framtiden ser inte ljust ut, men givet kursen så tycker jag att det ser intressant ut. Det kan mycket väl vara fel, men det är så jag resonerar.