08 februari 2023

XXL: Q4-rapport som får mig att tvivla

Det var mycket som var känt innan Q4-rapporten och även om mottagandet initialt var riktigt surt så repade sig kursen och landade inte fullt så rött som det verkade i början av dagen. Det är, som det har varit de senaste kvartalen, tråkig läsning och det är svårt att hitta några ljusglimtar. Man gjorde en ordentlig nedskrivning av lagret på 301 MNOK. Det är möjligt att det kommer att räcka, men just nu känns det inte osannolikt att det kommer att komma ytterligare nedskrivningar av lagret. Det kommer att bli en massiv rea för att beta av lagret och tyvärr känns det inte som första gången som man läser någonting sådant.

Det är ett företag i kris får man nog säga. Jag hade hoppats att det skulle inges någon form av hopp när de större ägarna gick in med kapital, men just nu känns det mer som att man håller patienten vid liv än så mycket annat. Allt annat lika så måste man nog ändå säga att den riktade nyemissionen har minskat risken och att det är någonting positivt.

Det jag inte gillar med XXL är hur VD-bytet har gått till. Pål Wibe verkade mer eller mindre gå på dagen utan att det verkar ha varit någon direkt konflikt eller oegentlighet. Om jag inte räknar fel så kommer det att nästan vara ett helt år utan permanent VD. Jag tror att det varit väldigt negativt för företaget att det inte funnits en permanent VD. Det är mitt utifrånperspektiv och det behöver inte stämma, men jag gillar hur som helst inte vad jag ser. Det som är lite intressant är att Pål Wibe har valt att teckna sin del av den riktade nyemissionen för 3,70 NOK, vilket tyder på att han tycker att till rådande kurs så är det inte helt dumt. Även Iversen (som tog med sig en leksaksbil till Q3-presentationen och ville veta namnet på den person som var ansvarig för lagret) verkar ha tecknat sin del och även ökat.

Bolagsvärdet (EV) är 1-1.5 BNOK (börsvärde + skulder - kassa) om jag räknar rätt. Det känns trots allt ganska lågt med tanke på att det finns ett välkänt varumärke, runt 80 butiker, ett (för) stort lager och även en ehandel. Tyvärr är det lätt att låta sig luras när tillväxten är negativ och förlustkvartalen staplas på varandra. Vad jag kan se så säger analytikern Mossige (som verkar vara en kändis i Norge) att riktkursen skall vara 2 NOK och Arctic sätter sälj och 3 NOK. Om jag minns rätt så hade Mossige 4 NOK innan rapporten som riktkurs, vilket innebär att dagens rapport motiverar ett halverat börsvärde. Det kanske är så eller att jag har missuppfattat eller är felinformerad.

Det var hög omsättning idag och jag hoppas att det finns en och annan insider som köper. Det skulle behövas lite framtidstro, i alla fall hade jag uppskattat om några av de som sitter i ledningen eller styrelsen tycker att det känns köpvärt på dessa nivåer. Vi får se. Tyvärr börjar jag luta åt att jag har gjort bort mig i XXL och att det blir en dyr läxa. 

Inga kommentarer: