03 februari 2023

Byggmax: Svag Q1-rapport

Byggmax levererade tyvärr ingen bra Q1-rapport. Resultatet per aktie landade på -1 SEK och på helåret runt 5,30 SEK. Omsättningen var inte imponerande och det är helt klart så att många konsumenter har valt bort olika typer av reonverings- eller underhållsarbete. Det kanske inte är så förvånande med tanke på hur dystra många konsumentindexundersökningar har kommit ut, men det är trots det trist att se det materialiseras i resultaträkningen.

Det som gjorde att kursen stack ner runt 15-16% under rapportdagen var sannolikt beskedet att man skippar utdelning, eller att det är på förslag från styrelsen att man inte skall dela ut. Det kommer, som i de flesta fall, att bli så när det röstats på stämman. Anledningen till att man inte vill dela ut är att man har gjort bedömningen, som jag tolkar det, att Q1 kommer att bli riktigt svag och att det därefter råder stor osäkerhet. En annan anledning som nämnts är att man ser möjligheter till tilläggsförvärv. För den som suger in alla pressreleaser som produceras från bolaget så kanske man kommer ihåg att det för inte så länge sedan meddelades att man tagit en kreditfacilitet på runt 500 MSEK. Sannolikhet hänger den kredit samman med den skippade utdelningen. Om jag skall ge mig på en gissning så förhandlades det redan med ett antal mindre spelare, som har det tufft ekonomiskt. Eventuellt kan det även vara så att man kommer att använda de aktier som man förvärvade under 2021 (om inte dessa har makulerats, vilket jag inte tror) som en del i en överenskommelse. I min mening så är reaktionen något överdriven.

Om jag ska ge mig på lite gissningar så kommer det inom ett par månader att presenteras en ny kategori (eller affärsområde). Det nämns i rapporten, men har inte fått så mycket uppmärksamhet. Det skulle kunna handla om att man kommer att börja sälja kök via nätet. En annan tanke som jag har är att man ger sig in på Attefallshus/friggebodar på riktigt. Man säljer förvisso redan en del sådant via hemsidan, men det finns nog möjlighet att växa om man vill det. Det finns säkert ytterligare möjligheter, men det är kategorierna som har farit runt i mitt huvud.

Förutom att man kommer att lansera en ny kategori så tror jag att man tittar på att köpa upp kakel- och klinkerhandlare. Byggmax Studio, som bygger på Right Priced Tiles (om jag förstått saken rätt), är i sin linda och om det uppstår att köpa en halvstor spelare inom kakel eller klinker i något nordiskt land så kanske det skulle kunna vara intressant. Det finns säkert en och annan kakel/klinker-handlare som har det tufft för närvarande. En annan förvärvsmöjlighet är fler bygghandlare i Danmark. Att köpa i virke i SEK och skicka över det till Danmark måste vara en ganska bra affär idag. Jag tror att det kan komma flera förvärv faktiskt under året. Det skulle förvåna mig om det kommer ett jätteförvärv eftersom ordet man använt är "tilläggsförvärv". Det är så klart bara spekulationer från min sida.

Jag tycker att de flesta drar alldeles för stora växlar av det dåliga resultatet. Folk har varit vettskrämda över elpriser de senaste månaderna och många har trott att de skulle få elräkningar på 30 000 SEK och uppåt. Även om det säkert finns exempel på fall när elräkningen faktiskt hamnat riktigt, riktigt högt så skulle jag vilja säga att de allra flesta har fått elräkningar så här långt i vinter som inte är fullt så illa som man varit rädd. Det finns säkert de som inte håller med och det är OK, men att media konstant matat ut information om elkris och liknande har haft påverkan. Jag jobbar efter hypotesen att totalkollapsen inte ägde rum och att konsumentförtroendet kommer att komma tillbaka.

Det är inte orimligt som jag ser det att 2023 kommer att bjuda på båda högre omsättning och vinst än vad 2022 gjorde. Man har gjort stora investeringar i 3.0-konceptet och dessutom ökat antalet butiker. Det finns dessutom en viss fördröjning när det kommer till dessa satsningar, vilket gör att det tar minst ett par kvartal, kanske upp till ett år, innan dessa investeringar ger resultat. Jag tror dessutom att det kommer att göras förvärv som kommer att positivt påverka både omsättning och resultat. För 2023 tror jag att det är fullt möjligt att vinsten per aktie på helåret landar på 6,50 SEK. Q1 kommer att bli dålig, men efter det så tror jag att det kommer att vända. 2024 tror jag, förutsatt att ingenting stort händer, tex kriget eskalerar, att vinsten per aktie landar på 7,50 SEK. Det är betydligt mer offensivt än konsensus som jag uppfattar tror på att 2023 blir svagare än 2022, och att det därefter vänder upp under 2024. 

Eftersom jag ligger tungt i aktien sedan länge så har jag inga direkta planer på att öka, men om det trillar ner under 40 SEK och till och med ner mot 39 SEK så kommer jag eventuellt att fylla på (om det inte finns ännu mer intressanta alternativ).

Inga kommentarer: