29 januari 2023

Byggmax, Scandic, XXL: Kommande Q1-rapporter

Byggmax rapporterar om bara några dagar och jag tror att det kommer att bli en rapport som kommer in något bättre än vad somliga väntat sig. Q3-rapporten var i mina ögon en positiv överraskning sett till förväntningarna och jag tror att det positiva moment som framförallt 3.0-konceptet driver kommer att hålla i sig in i Q4-rapporten. Min gissning är att Q4 kommer att landa på en vinst på cirka -0,50 SEK och att helåret därmed landar på runt 6 SEK. Utdelningen kommer nog inte att vara så hög, kanske så låg som 2 SEK. Min gissning är att man tittar på förvärv och att man inte vill försvaga balansräkningen för mycket. Det är möjligt att jag tänker fel och att man väljer att dela ut något mer. Överlag känner jag mig ganska trygg i min investering i Byggmax.

När det kommer till Scandic Hotels så ligger Q4-rapporten en bit bort, men jag känner mig hoppfull och tycker att de RevPAR-sffiror som har kommunicerats pekar åt rätt håll. Investeringen i Scandic Hotels började i samband med pandemin och jag trodde att reaktionen var överdriven och att kursen skulle studsa upp. Det har den i och för sig gjort och jag har kunnat sälja av och köpa tillbaka i omgångar, men har jag börjat se på Scandic Hotels med lite andra ögon. Bolaget verkar vara välskött och jag tänker på många sätt nu på Scandic som ett digitaliseringscase. Man är stor nog att kunna driva en hel del försäljning via egna kanaler (framförallt hemsidan) och jag tror även att man kan kapa kostnader genom sin storlek på ett sätt som man kanske inte gjorde tidigare. Jag gillar caset och jag tycker att utvecklingen är positiv.

När det kommer till mitt tredje största innehav - XXL - så har det inte alls gått som jag har tänkt. Jag trodde att XXL skulle vara en vinnare under återöppningen, men det blev helt fel. Missräkningen med återöppningen följdes av att skulderna skenade, likaså lagret, VD:n lämnade (eller blev ombedd att lämna) och som en stor final så blev det en riktad nyemission. Det är väldigt mycket som har blivit fel i XXL och jag har en del läxor i bagaget. Att titta bakåt hjälper när det kommer till att lära sig, men när det kommer till att bedöma om XXL är en bra investering vid nuvarande nivåer så hjälper det inte så mycket att fokusera på dåtid. Efter att funderat så tror jag att det kan bli intressanta tider framöver för XXL. Altor stärker sitt grepp och jag förutsätter att man är inställd på att göra XXL till en lyckad investering (om än en på omvägar lyckad investering). Freddy Sobin, den tillträdande VD:n, avslutade sin tid hos Kicks med ett riktigt bra resultat och jag börjar tro att han kan bli en riktigt intressant VD. Även om jag är positiv så får man nog ändå säga att Freddy Sobin är ett oprövat kort, men jag tror att det kan bli bra. 

När det kommer till riktkurser så tror jag fortfarande att Byggmax kan komma att nå 70 SEK under året. Scandic tror jag kan komma upp i 45 SEK. XXL tror jag kan komma upp i 8 NOK under året som jag tror att jag har skrivit tidigare, men här börjar jag bli något mer tveksam. Sannolikt kommer första halvåret att bli kämpigt och det kommer kanske att tas en del jobbiga kostnader för t ex stängningen av verksamheten i Österrike under första halvåret, vilket kanske håller tillbaka kursen. Att det genomförs nyemissioner under våren kommer nog också att hålla tillbaka kursen. Jag tror fortfarande att det är möjligt att kursen kommer upp i 8 NOK, men kanske kommer det att dröja in i 2024 innan kursen kommer upp till den nivån. Naturligtvis är det stora osäkerheter när det kommer till att gissa riktkurser så gör alltid din egen analys och fatta alltid dina egna beslut efter eget omdöme och situation.   

Inga kommentarer: