22 januari 2022

BHG, Byggmax, Careium: Ommöbleringar

BHG studsade upp en liten bit efter att jag köpt samtidigt som Byggmax sjönk. Eftersom jag tror att Byggmax positiva momentum kommer att hålla i sig så valde jag att göra ett skifte från BHG till Byggmax. BHG kommer nog att kunna fortsätta uppåt från dessa nivåer, men jag tycker att många av de som lyfter fram Desenio och andra e-handlare som har haft det kämpigt inte är helt ute och cyklar. Fraktpriserna kommer sannolikt att fortsätta uppåt bl a påeldat av ökade drivmedelskostnader. Problemen med "fria returer" kommer nog inte att försvinna helt, och det påverkar absolut lönsamheten hos många e-handlar, tror jag. Byggmax har en välfungerande e-handel som växer på bra och till skillnad från renodlade e-handlare så har man möjlighet att erbjuda "click & collect", dvs upphämtning i butik. Att ha detta alternativ när fraktpriserna går upp blir än mer positivt och, ej att förglömma, om kunden kommer till butiken för att hämta upp vad man beställt på nätet så är det ett lysande tillfälle till merförsäljning. Det är möjligt att jag är fel ute, men jag känner mig ganska övertygad faktiskt.

En ytterligare anledning till att Byggmax är intressant är att marknaden i övrigt inte är riktigt sund. Om jag förstått saken rätt så var en anledningarna till att Byggmax över huvud taget startades att det inte riktigt fanns ett bra lågprisalternativ för hemmafixaren på den svenska marknaden. Naturligtvis kan man gå till en proffsbutik och det går säkert att förhandla priser som privatperson, men jag tycker inte att det går helt att komma ifrån att Byggmax fyller en viktig funktion och jag tror inte att bolaget kommer att bli mindre relevant framöver. Rot-avdraget gäller inte material och även om det varit så ett bra tag så kommer det nog inte att bli enklare för hantverkare att kompensera förhållandevis låga timpriser med kick-backs på materialet. Senaste avsnittet av Ekonomiekot Extra tar upp rabatter och bonusar och det ska även finnas en ganska nypublicerad rapport som tar upp problematiken.

Både BHG och Byggmax gynnas av en mer transparent marknad, som jag ser det, och jag tror att en del spelare på marknaden idag antingen kommer att behöva ställa om eller helt enkelt lägga ner. Det är möjligt att jag överdriver betydelsen av eventuella kommande marknadsförändringar, men jag tror det inte. Sundare konkurrens kommer att gynna aktörer som kan dra nytta av sin storlek och eventuellt kommer fler att välja Byggmax framöver som en effekt av förändrade rot-avdrag, lagstiftning, mm. Det kan vara fel, men jag har svårt att se att Byggmax kommer att missgynnas av de förändringar som eventuellt kommer.

Det man ofta hör när Byggmax diskuteras är att t ex virket på Byggmax är av sämre kvalitet än virket hos proffsbutiker. Det är möjligt att det stämmer i en del fall, men det som är viktigt att komma ihåg är att virket ofta köps från samma leverantör, t ex Södra, och att virkeskvalitetsklassning är ganska tydlig, i alla fall som jag förstår det. Med andra ord, det finns ingenting som hindrar att Byggmax med sina hundratals butiker skulle kunna sälja samma virke som proffsbutikerna. En relaterad fråga är förstås om det är motiverat att bygga pallkragar av kärnvirke eller om lekstugan som man spikar ihop med barnen måste byggas med klass 1-virke. Vad gäller hur virket hanteras, t ex att virket slängs runt och läggs huller om buller, så påverkar det virket, men det finns ingenting som hindrar att Byggmax ändrar sina rutiner så att kunder inte kan förstöra virket på tag-själv-lagerna. Jag tror inte att problemet är så stort och i takt med att click-and-collect och hemleverans blir vanligare så kommer problemen sannolikt att minska (ju färre kunder som kommer i kontakt med virket, desto mindre problem). Sannolikt så är detta även ett problem som Södra och andra virkestillverkare är medvetna om och jag skulle inte förvåna mig om det kommer nya sätt att förpacka virke i t ex olika stora kvantiteter för att minska svinnet hos återförsäljarna.

De aktier som jag köpte igår i Byggmax kommer jag förhoppningsvis snart att sälja. Min förhoppning är nämligen att börsen återhämtar sig under nästa vecka och jag tror att för Byggmax specifikt så tror jag inte att Q4-rapporten kommer att bli en besvikelse. Det återstår naturligtvis att se, men med tanke på att vinsten ligger runt 11 SEK för 2021 (sannolikt) och det bör, om man håller den utdelningsgrad som aviserats på 50%, resultera i en utdelning på runt 5 SEK, kanske t o m lite högre. Eftersom det finns en del återköpta aktier som ska makuleras så kan det bli ytterligare lite högre, eventuellt. Det finns så klart en risk/möjlighet att bolaget inte väljer att dela ut så mycket som man aviserat för att man ser intressanta förvärvsmöjligheter eller liknande. Om det är så tycker jag faktiskt att det är positivt, även om det kortsiktigt kan få några utdelningsjägare att ställa sig på säljknappen. Det finns sannolikt en del möjligheter till förvärv och jag tror på många sätt att det skulle vara klokt att göra ytterligare förvärv i Danmark för att snabbare kunna rampa upp verksamheten där.

Jag tror att jag har skrivit om det många gånger tidigare, men jag tror att parallellt med att reglerna ändras och kick-backs mm kommer upp till ytan så tycker jag att det finns en ganska tydlig trend att alltfler väljer att göra saker själv. Tillgången till Youtube, forum mm gör det så klart lättare, men det är även många företag som säljer byggmaterial som inser att det finns en klar poäng med att göra produkterna enkla att använda så att många kan installera själv. För att göra det enklare för kunderna är det många som satsar en del på att t ex göra bra instruktionsfilmer. Gör-det-själv-trenden har pågått länge och jag tror att den kommer att fortsätta.

Igår köpte jag även Careium, en av de två avknoppningarna från Doro. Careium innehåller trygghetstelefonsaffärsområdet som tidigare var del av Doro. Det har varit några insiderköp och jag tycker att kursen idag handlas på ganska låga nivåer och jag tror att det finns möjligheter till "överraskningar" som eventuellt sätter fart på kursen. Jag ligger inte tungt i bolaget, dock tycker jag att det kan vara intressant med en liten post. Om man räknar bolagsvärde per användare så tycker jag att det ser hyggligt intressant ut. Affären bör vara ganska säker med tanke på att många är äldre.

Framöver kommer jag nog att handla runt en del. Det är lite av test för att se om jag kan förbättra min utveckling med högre aktivitet. Vi får se hur det faller ut.

 

Inga kommentarer: