22 juni 2020

Mina conviction case

Jag vet inte om det är någon direkt poäng med att ha conviction case, dvs aktier som man tror extra mycket på, men för egen del så tycker jag att det är bra att ibland ta fram tre aktier som man tror extra mycket på. I slutet av förra året så trodde jag på Byggmax (som eldats på ordentligt av Corona-effekter), Tobii (som inte riktigt levererat) och Camurus (som också har gynnats av Corona och som gått från klarhet till klarhet, enligt mitt sätt att se). 

Egentligen tycker jag att dessa tre aktier är fortsatt intressanta, men om jag skulle välja idag så skulle jag valt lite annorlunda. Mina val för det närmaste halvåret är följande:

Scandic Hotels (ca 35 SEK, riktkurs 50 SEK)
Jag tror att det finns en rätt rejäl uppsida i Scandic. Den stora nyemissionen som man genomfört kommer att få till effekt att man står relativt starka och att man kan agera på ett annat sätt än vad många konkurrenter kommer att vara tvingade till. Exakt hur detta kommer att ta uttryck vet jag inte riktigt, men jag tror att man kommer att utnyttja sitt starkare läge på ett bra sätt. Jag tror dock att den stora triggern för Scandic Hotels är att vi relativt snabbt kommer att gå tillbaka till ett normalläge. Det är på inget sätt säkert att det kommer att ske inom det närmsta halvåret, men jag tror att det kommer att ske en återgång till det normala och att detta kommer att synas i siffrorna som Scandic presenterar. Jag tror att det räcker med att den framåtblickande informationen kommer att visa att vi håller på att gå tillbaka till någonting som liknar situationen som den var tidigare för att det skall få avtryck i kursen. Det kan mycket möjligt vara så att jag har fel, men jag är beredd på att det kan vara så. Att satsa på att vi går tillbaka till så som det var tidigare istället för att vi går tillbaka till någonting annat är jag intresserad av att vara med på. Riktkursen har jag satt till 50 SEK. Det är möjligt att det är väl offensivt, men jag tror att när det väl kommer positiva nyheter eller nyheter som inte tyder på att det kommer att fortsätta nedåt så tror jag att tongångarna kommer att vara ganska positiva och det är möjligt att dagens svarta byts ut mot ljusare.

Det är inte så att jag tror att det kommer att målas väldigt ljusa färger inom kort i Scandic, snarare är det så att jag tycker att de mörka färgerna som man använder idag är väl mörka. Det jag tror att man inte ska glömma är att många av de riktigt mörka reportage som gjorts av hotellbranschen är ögonblicksbilder, om än väldigt jobbiga för många. Det har även pågått en debatt om stöd på olika sätt och det tror jag till viss del har påverkat nyhetsflödet, inte på ett otillbörligt sätt, men jag tror att det är lätt att dra för långtgående slutsatser av temporära effekter. Det är kanske inte alla som håller med mig om att Corona-pandemin är temporär, men det är vad jag tror. Jag ser heller inget fel i debatten, men jag tror att den har fått till effekt att Scandics kurs hoppat ner väl lågt. Det kan - som sagt - mycket väl vara fel.

Doro (ca 35 SEK, riktkurs 45 SEK)
När det kommer till Doro så är det mycket möjligt att fram till årsskiftet är alldeles för kort tid och att det tar ett bra tag innan det som man nu håller på att bygga upp fullt ut syns i kursen. Kursen har inte hängt med upp under den senaste tidens uppgång och jag tror att det kan komma att ändras. Care-delen är mycket intressant som jag ser det och jag ser det som ganska självklart att utvecklingen i samhället kommer att gå mot bättre hjälpmedel som gör att äldre kan bo hemma på ett säkert sätt längre. Det är som alltid möjligt att jag har fel och det är möjligt att jag har rätt, men att Doro inte kommer att sköra frukterna. Min gissning är att många ser på Doro som ett företag som tillverkar seniortelefoner, vilket förvisso är sant, och missar Care-delen. I takt med att Care-delen ökar så kommer nog även uppfattningen om bolaget att ändras. Det skulle heller inte förvåna mig om man kommer att försöka hitta olika typer av synergier mellan telefondelen och Care-delen. Jag tror att Q2 och Q3 kommer att vara ganska bra och jag tror att bolaget eventuellt kommer att göra förvärv inom Care-delen. Min gissning är att det kan vara så att kursen hoppar upp till 45 SEK innan året är slut.

Green Landscaping (ca 25 SEK, riktkurs 30 SEK)
Green Landscaping rosade inte marknaden med Q1-rapporten. Lite snö under början av året gjorde att Q1 inte var en bra rapport och det sänkte kursen. Nyemissionen som man genomför med anledning av förvärven i Norge tror jag har pressat kursen ytterligare. Lägg därtill låg omsättning och det blir en ganska tråkig utveckling. 

När väl nyemissionen blåst över och om Q2 visar att bolaget inte helt havererat så tror jag att det kan bli ett litet hopp uppåt. Det kan även vara så att eventuellt så kommer Green Landscaping ses som ett ganska OK alternativ när olika Q2-rapporter summeras. Det är inte säkert så klart och det kan vara så att man bygger för snabbt och att det inte riktigt håller ihop. Peter Benson ställde ett par intressanta frågor när bolaget var med och presenterade på ett event som Affärsvärlden nyligen höll på temat förvärvstillväxt, t ex hur decentralisering och lean egentligen går ihop.

Det är stor risk med alla tre aktierna som jag ser det och resonemangen ovan bygger på svag grund, men när allt svajar och samhället inte är sig likt är det inte helt enkelt att hitta aktier som vilar på solid grund. Jag tror på dessa tre aktierna, men det kan vara så att ett halvår är för kort tid och att sia om framtiden är inte enkelt. Hög risk med andra ord och stor osäkerhet.

Inga kommentarer: