18 juni 2020

Byggmax: Engångseffekter av Corona

Jag promenerar ganska mycket och när jag promenerar lyssnar jag gärna på poddar, vilket gör att jag lyssnar mycket på poddar. Mycket är ganska bra tycker jag och för mig personligen som aldrig lyckats passa några tider när det kommer till radiodokumentärer och faktaprogram så har det varit en stor skillnad. Det känns nästan konstigt att tänka sig att för 4-5 år sedan så visste jag knappt vad en podd var, och jag gissar att jag var ganska skeptisk.

När det kommer till förändringar så är det många som tror att samhället kommer att se helt annorlunda ut efter Corona. Det tror inte jag. Det kommer att ske förändringar, men i stort så kommer det mesta att vara sig likt. De flesta kommer inte att jobba hemifrån och folk kommer att fortsätta att flyga ner till solen när det är kallt och mörkt. Det kommer nog att bli något vanligare att arbeta hemifrån och kanske kommer det att dröja ett tag innan det bokas lika mycket solresor, men i stort så tycker jag att effekterna ofta överdrivs.

Det talas mycket om mat på nätet och det är ett ämne som jag skrev om en hel del för ett par år sedan. Det finns de som tror att mat på nätet kommer att ta ett stort steg fram som en effekt av Corona-krisen. Många får upp ögonen för tjänsten och man kommer inte att sluta när pandemin lägger sig. Vad gäller bygghandeln så är det många som tror annorlunda. Många ser det som en engångseffekt. Många har varit hemma och passar att renovera eller liknande. Jag tror inte att den analysen håller hela vägen. För det första så tror jag att näthandeln har ökat både vad gäller mat och byggvaror. Det handlar inte bara om engångseffekter utan att marknaden har förändrats. Det tror jag att många är överens om.

Vad gäller mat på nätet så tror jag att det finns en del engångseffekter triggade av att riskgrupper har handlat mat på nätet för att slippa gå ut. En del av dem kommer att gå och handla själv när pandemin lägger sig, men som sagt en del kommer att fortsätta. Det man också skall komma ihåg är att väldigt mycket mat som säljs slängs. Kommer överkonsumtionen av mat att vara lika stor när man handlar på nätet eller kommer konsumenter att ha bättre koll? Jag tror på det senare. Bättre planeringstjänster och större medvetenhet om problemet kommer att göra att det säljs mindre mat i framtiden tror jag. Det kommer alltså att ske en övergång mot ehandel, men effekten kan bli att det säljs mindre. Det kan vara fel, men jag lockas inte av ICA och Axfood och tycker att det kan vara några av de minst intressanta aktierna för närvarande.

Byggmax har en del e-handel och man har satsat på ett omnikoncept som jag förstår det. Man vill ha många butiker och för de som vill handla billigt så får man ta sig till butikerna. Om man kan tänka sig att betala för frakt så finns det alternativet också. Att man har många butiker gör också att man kan fixa logistiken på ett bra sätt för e-handeln. "Jätteladorna", som inte alls är byggda för e-handel, kommer inte att riktigt kunna stå emot en verklighet med mer e-handel och det tror jag kommer att synas. Till skillnad från livsmedelsindustrin så tror jag att det finns ganska liten överkonsumtion inom bygghandeln. Det kan vara fel och det kan vara så att en del kök som byts ut inte nödvändigtvis behöver bytas ut, men i det stora hela så tror jag att det är relativt lite som är överkonsumtion. Murkna panelbrädor byter man ut för att det behövs, inte för att man har lust, osv. Det man också skall komma ihåg är att trycket på sommarställen, möjligheterna till attefallshus, friggebod mm, etc kommer sannolikt att öka trycket på byggmaterial. Det finns också en trend som jag ser det att många gör mer själv för att man tycker att det blir enklare. Det är ganska mycket som man kan göra själv och även om det finns ROT-avdrag så blir det ibland enklare att faktiskt göra det själv.

Min bild av Byggmax är att Corona-krisen har gynnat bolaget både kortsiktigt och långsiktigt. Det tycker jag att Q1-siffrorna visar. I mitten av mars så var det många som åkte till alperna för att åka skidor och även om merparten av försäljningen i kvartalet sker i slutet så tycker jag att man tillskriver Corona-krisen väl mycket när det kommer till försäljningsökningen i Q1. Det hade sannolikt varit ett bra kvartal oavsett. Var vädret ovanligt bra i kvartalet? Det var nog till Byggmax fördel, men jag tror inte att det heller är hela förklaringen. Min bild är att det är bolagets långsiktiga strategi som ger effekt och jag tror att externa faktorer ges för stort utrymme när man analyserar bolaget. 

Byggmax är fortfarande mitt största innehav och jag hade egentligen inte tänkt köpa på mig mer, men om det blir så att kursen fortsätter att ticka nedåt och det blir tillfälle att fylla på med aktier under 40 SEK innan rapporten så kommer jag kanske att göra det. Jag tror inte att det kommer att vara möjligt, men om tillfälle uppstår så är jag redo. Jag har nämligen tänkt om lite grann sedan jag sålt och jag tror nog att 50-55 SEK kan vara en rimlig kurs med tanke på att mycket går bolagets väg. Vi får se. Det är mycket möjligt att jag väljer att satsa på någonting annat.

En aktie som jag hörde någon nämna är Husqvarna. Jag gillar bolaget och jag ångrar lite att jag inte var mer på tårna och fångade in några aktier när det var som allra, allra mörkast. Alltid lätt att vara efterklok. Jag tror gräsklipparrobotar och liknande produkter har en ljus framtid. En annan aktie som jag är intresserad av är Thule. Outdoor-trenden tror jag kommer att hålla i sig under lång tid framöver. Tyvärr handlas inte Thule till vrakpris och det får mig att tveka. Det är ett bolag som jag håller lite koll på och eventuellt om tillfälle bjuds så kommer jag att köpa. 

2 kommentarer:

Roadstar sa...

Tufft å våga ha byggmax som största innehavet. Jag köpte mina byggmax på 55kr för nåt år sen, inte så kul att se dom stå i 26kr därefter.

Tror du dom kommer passara 55kr snart så jag kan sälja och få tillbaka mina cash.

Charlie sa...

Jag tycker inte att det är så riskfyllt att ha Byggmax som största innehav faktiskt. Det är väl fungerande verksamhet som med största sannolikhet kommer att göra ett väldigt bra 2020. Det skulle inte förvåna mig om man landar på ca 4 SEK per aktie i vinst på helåret. Till skillnad från många andra så tror inte att det handlar enbart om engångseffekter utan jag tror att man har DIY-trenden kommer att hålla i sig, att antalet renoveringar kommer att öka och att Byggmax har tagit marknadsandelar under Corona-pandemin. Sannolikt har även e-handeln ökat en del. Det finns så klart risker, men jag tror att ha ett förhoppningsbolag är betydligt mer riskfyllt, och något bolag måste ju vara det största, eller hur?