06 augusti 2016

Tankar om Hövding del 2 av 2



För inte så länge sedan så presenterade Hövding sitt Q3-resultat, vilket i korta drag är enligt följande:
  • Antal sålda Hövdingar i kvartal 3 ökade till 5 443 (3 317) st (+64%)
  • Nettoomsättningen ökade till 7 299 (4 668) TSEK (+56%)
  • Bruttomarginal % blev 17% (11%)
  • EBITDA blev -7 844 (-9 358) TSEK
  • Resultatet efter skatt blev -10 086 (-11 961) TSEK
  • Resultat per aktie blev -1,21 (-2,38) SEK
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -3 842 (-12 407) TSEK
Det är alltid vanskligt att dra för stora slutsatser av att bara titta på ett kvartal, men det finns ett par saker som jag ser som glädjande. För det första så växer försäljningen ganska ordentligt, mer precist +56%, och det är viktigt. Ingen försäljning, ingen affär. Det är även kul att se att kassaflödet går snabbt åt rätt håll. Likaså marginalen går uppåt, vilket är bra.

Min hypotes är att bollen har börjat rulla och när väl bollen är i rullning och det är som bekant lättare att få den att fortsätta rulla än vad det är att få en stillaliggande boll att börja rulla. En boll i rullning kan även rulla över ett hinder. Ju högre fart, desto lättare att rulla över hindret. Hinder kommer alltid. I Hövdings fall kommer det förmodligen att inträffa olyckor där Hövdings hjälm har varit inblandad, vilket kommer att bli tufft att hantera, men inte omöjligt om en acceptans för produkten har börjat byggas upp och så klart att det inte blir fastslaget att produkten har allvarliga brister och, vilket vi inte får hoppas, inte får säljas på vissa marknader.

Vad gäller kostnader så kommer man troligen att få ner dessa i och med att man har börjat tillverka hjälmar i Kina. Jag skriver troligen för även om kostnaden per hjälm sjunker så spelar det mindre roll om det kommer produktionsstörningar eller engångskostnader på köpet. Jag känner mig dock hoppfull till att man börjar tillverka i Kina.

Börsvärdet är idag runt 200 MSEK och jag antar att inte bolagsvärdet (EV) är helt långt ifrån. Om man är optimist och tror att Hövding står inför en tipping point så skulle man kunna dra till med att omsättningen landar på 50 MSEK under 2017 och 100 MSEK under 2018. Det är lätt att förblindas av dagens kostnader och extrapolera vinster för sådana omsättningar, men det tror inte jag att man ska göra. Det kommer att bli produktionsstörningar, det kommer att komma negativ publicitet som man måste bemöta, man kommer att behöva lägga pengar på att få produkten accepterad etc. Oavsett vad så tror jag att om Hövding kan nå omsättningar enligt ovan så är dagens värdering attraktiv, men som sagt det bygger på att man är optimist.

Jag har inte hittat så mycket information om hur man ser på framtida försäljning. Man har skrivit i prospektet för nyemissionen att man siktar på 250 MSEK år 2020 och att man då ska ha 20% marginal. Även om 2020 kan låta långt bort så är det inte det. Man ska också komma ihåg att växa en 100 MSEK-verksamhet till en 200 MSEK-verksamhet på ett år organiskt är svårare i de flesta fall än att växa en 10 MSEK-verksamhet till en 20 MSEK-verksamhet. Det kan låta uppenbart, men många gånger glömmer man det när man sitter med sitt excelark. Jag tror därför att Hövding måste komma upp i 100 MSEK år 2018 för att kunna nå 250 MSEK år 2020. Jag kan absolut ha fel, men det är vad jag tror.

Under senaste kvartalet sålde man drygt 5000 hjälmar i drygt 500 butiker (vilket är en siffra som jag har hittat i prospektet som skickades ut i samband med nyemissionen), vilket ger ungefär 10 hjälmar per butik och kvartal eller runt 3 hjälmar i månaden eller runt 1 hjälm var tionde dag. Det är inte jättemycket och det är helt säkert så att i många butiker så är Hövding-hjälmen idag en produkt som man gärna visar för att den är innovativ och kul, men den står inte för så mycket försäljning än. Om man ser det ur ett återförsäljarperspektiv så säljer man hjälmen för omkring 2500 SEK och man säljer runt 40 stycken per år. Det ger en försäljning på 100 kSEK per år, vilket inte är fy skam för en produkt, men sannolikt har man inte nått sin övre gräns. Jag tror att i takt med att återförsäljarna känner sig trygga i produkten och den generella acceptansen för hjälm stärks så kommer försäljningen per butik att öka. Eftersom Hövding har ett stort antal butiker kopplade till sig redan så kan detta få en fin effekt för försäljningen.

När man tittar på var butikerna finns så är det uppenbart även där att det finns fin potential. Av det totala antalet butiker på  565 stycken, i Europa och Japan, finns 145 butiker i Sverige och Danmark och 233 butiker Tyskland. Sverige och Danmark är småländer och försäljningen i Sverige känns knappast uttömd, vilket ger gott hopp om att man kan addera ytterligare butiker både på marknader där man redan finns och på nya.

Vad är då aktien värd idag? Det beror naturligtvis på vad man tror om bolagets chanser att nå sina högt uppsatta mål. Ofta så leder förhoppningsbolag till besvikelse, vilket jag tror är en effekt av att många gärna vill tro på bolaget och att man underskattar riskerna och svårigheterna. Det är roligare att hoppa på något nytt och spännande än något gammalt och trist (även om det är nog lättare som investerare att få bra avkastning på det senare alternativet). Hövding är absolut ett förhoppningsbolag och det är lätt att ryckas med av det nya häftiga. Det ska man komma ihåg.

Varför svarar jag inte på min egen fråga? Det ska jag göra. Lugn. Börsvärdet är idag runt 200 MSEK. Det kan bli så att man behöver ta in mer pengar, men jag tror inte det. Om man tror på en omsättning 2018 på 100 MSEK och en vinst på 10 MSEK så ser jag det som sannolikt att kursen under 2018 kommer att ligga runt 30 SEK, dvs ett börsvärde runt 300 MSEK. Det är ungefär upp 50% från dagens nivåer. Det är allt annat än garanterad avkastning och för att nå 100 MSEK 2018 så måste väldigt mycket gå som planerat och det finns inte mycket utrymme för bakslag. Jag tycker därför att dagens värdering är något hög, men ganska rimlig. Om aktien hade handlats för 15 SEK så hade jag sagt köp och om aktien hade handlats för 25 SEK så hade jag sagt sälj, men 18-19 SEK känns ganska rimligt.

För egen del så kommer jag förmodligen att köpa på mig fler aktier (i nuläget har jag bara ett fåtal som råkade bli kvar när jag skulle sälja av de aktier som jag hade), men jag ska inte rusa in på samma sätt som jag gjorde med Matse. Om kursen skulle gå ner till 18,30 SEK så kanske jag slår till. 

 

Inga kommentarer: