16 augusti 2016

Fler Hövding-aktier och tankar kring bolaget

Häromdagen köpte jag på mig fler Hövding-aktier för 18,30 SEK. Efter att jag köpte har kursen fortsatt nedåt och har handlats under 18 SEK under dagen. Det verkar som att det delvis beror på att det kom ut en större mängd aktier som pressade ner kursen. Jag kan inte säga att jag känner mig jätteorolig, men visst hade det känts bättre om kursen vände uppåt nu efter att man köpt in sig. Anledningen till att jag köpte är att jag tyckte att innehavet var väl litet och att jag tror att det börjar skapas en positiv hype kring bolaget. Varje dag på tåget till eller från jobbet så ser jag någon med Hövding-hjälm. Om min egen lilla spaning stämmer så är unga kvinnor överrepresenterade bland de som köper. Jag hoppas och tror att många av de som köper fungerar som goda ambassadörer för märket och att vi får en viral effekt.

En som äger en Hövding, men som inte är ung kvinna är jag. Sedan alldeles nyligen så äger jag en Hövding själv. Cykelhandlaren som sålde till mig verkade inte alls förvånad när jag kom och frågade om han sålde Hövding. Han hade ett stort lager hjälmar framme samt en liten monter där det fanns en Hövding man kunde känna och klämma på. Om det var en slump eller om det enbart var min förmåga att hitta bevis på min egna analyser så var det en fem-sex elcyklar placerade bredvid Hövding-hjälmarna. Både elcyklarna och Hövding-hjälmarna hade en central placering i butiken och jag gissar att många kunder som kommer in frågar efter någon av dessa produkttyper.

Mitt intryck så här långt av produkten är att den känns genomarbetad. Det är inte en tegelstensbok till manual som berättar hur en liten LED ska blinka fem snabba för ett visst felmeddelande och sex snabba för ett helt annat meddelande och en stackars knapp som man ska trycka snabbt och långsamt på för att nå femton olika undermenyer som kan ställa in en massa saker som man inte är intresserad av osv. Det finns förvånansvärt många riktigt dåliga produkter i användargränssnittshänseende, men lyckligtvis verkar inte Hövding vara i den kategorin. Det är glädjande.

Paketeringen känns också modern och stilig. Det känns som att man köper en produkt som inte ber om ursäkt för sig och det är lite Apple-vibbar på paketeringen. Det är ett gott betyg av mig för jag tycker att Apple är bland de bästa i världen på snygg paketering.

Jag har ännu inte varit ute och cyklat med min Hövding, men jag tror att det kommer att kännas lite ovant. De senaste åren så har jag använt vanlig hjälm och de gånger jag har cyklat utan hjälm känns det ovant. Naturligtvis kommer jag att kunna vänja mig vid det och naturligtvis kommer det att kännas skönt att inte behöva krångla med mössa innanför hjälmen och andra hjälmrelaterade vardagsproblem som t ex fastlåst hjälm halvfylld med vatten efter en regnig dag på cykelparkeringen.

Hövding har lanserat ett antal skal. Jag tror inte riktigt att skal är det som Hövding ska lägga sin kraft på. Det är möjligt att en del kommer att vilja anpassa sin Hövding, men det stora flertalet kommer nog att vara nöjda med det svarta skalet som man får till. En idé som man skulle kunna spinna vidare på är ett fordrat skal. Kragen fungerar inte bara som airbag-hållare utan även som halsduk och om man vill vara säker på att man inte fryser så skulle man kunna ha ett fordrat skal. Man skulle även kunna fundera på en integrerad tunn mössa i ett skal så att man alltid har med sig en mössa om det skulle bli kallt om huvudet.

Vad gäller prislappen på 2700 SEK så är det säkert så att en hel del föräldrar till unga vuxna gärna skjuter till lite pengar för att vara säkra på att killen eller tjejen som pluggar i någon studentstad har hjälm när han eller hon röjer runt halvfull på cykel mellan nationer och spex. Jag tror att det är där som det kommer att börja; unga medvetna vuxna som tycker att det är bra att cykla, för motionens och trädens skull, och som vill ha hjälm för att man helt enkelt är förståndig och förstår hur illa det kan gå utan hjälm samtidigt som man vill vara snygg.

Om något år så tror jag att man kommer att kunna köpa hjälmen för 1000 SEK. Det måste kunna gå att få ner priset ganska ordentligt om det är större volymer. Jag har svårt att se att hårdvaran ska behöva kosta mer än 100 SEK om man gör större volymer. Det är alltid lätt att sänka priset, men oftast svårare att höja priset. Detta känns lovande och jag tror att en prissänkning kommer att öppna upp för nya målgrupper, tex alla dem som inte cyklar varje dag och tycker att 2700 SEK är på tok för mycket för en hjälm man kanske använder en gång i veckan.

Man ska heller inte glömma bort försäkringsbolagens intresse i Hövding. Efter första året kostar det 120 SEK per år för en försäkring som ger en ny hjälm om den löses ut. Den försäkringen kommer förmodligen de flesta att teckna och det gör det intressant för försäkringsbolagen. Om tex Trygg Hansa skulle få för sig att använda Hövding-hjälmar för att sälja in olycksfallsförsäkringar eller som premie till helkunder så skulle detta ge en ordentlig skjuts åt aktien. Det kommer nog att dröja ett tag, men det fina är att försäkringsbolagen har ett intresse i att nästan alla som köper en Hövding samtidigt blir försäkringstagare. Jag ser flera scenario. Säg att ett bolag säger att de ger bort en Hövding om man tecknar en försäkring på 100 SEK i månaden, som täcker olycksfall och en ny Hövding om den löser ut, och förbinder sig 24 månader. Det har funkat inom mobiltelefoni och det skulle kunna fungera även för Hövding och försäkringsbolagen. Detta är vilda spekulationer från min sida, men det är en fördel att försäkringsbolagen är med i matchen. Att de är med i matchen säger att de ser detta som en intressant produkt som kan öka deras försäljning.

Vi får se hur det hela utvecklar sig. Kommentera gärna.

 

Inga kommentarer: