09 augusti 2016

Björnarna kommer att ligga i ide ett bra tag

Jag följde inte upp med vad som hände med mina XACT BEAR 2. Efter lite vånda och framförallt en rejäl olust mot att ta en förlust så sålde jag mina XACT BEAR 2 till 86,20 SEK den 26 juli. Ganska snart efter att jag sålt så vände naturligtvis kurserna nedåt (så att XACT BEAR gick upp), vilket var lite jobbigt, men nu har kursen vänt ner igen och nu handlas den ganska mycket under vad jag sålde, se nedan.

Det kan låta dumdristigt efter att ha blivit bränd två gånger på kortningar att tycka att det skulle kunna vara en idé att gå in igen, men jag tycker att det finns en del orosmoment och jag kan absolut förstå dem som har en del björnar i portföljen. Det är framförallt att marknaden alltmer börjar räkna med att pengar kommer att vara gratis för väldigt lång tid framöver som oroar mig. En del av Brexit-uppgången tror jag handlar om att man tror att det kommer att komma ännu mer stimulanser, vilket är en ganska osund anledning. Jag är egentligen inte alls kunnig inom makroekonomi för att dra några egentliga slutsatser, men jag tycker att en hel del av de som förstår sig på frågorna och som ser att det kan komma en nedgång har en del bra poänger. En del av de som är optimister är faktiskt samtidigt pessimister. Jag blev t ex lite förvånad över att höra Ann Grevelius i Börspodden säga att hon tror på börsen de närmsta åren, men att det sedan kan bli en sättning (så förstod jag det åtminstone). Den typen av resonemang tycker jag känns något obehagliga - på nittiotalet lät det "det är kanske lite höga värderingar om man tittar på klassiska nyckeltal, men det gäller att inte missa tåget", inför Lehman lät det "det finns en del obalanser och en del dåliga krediter, men det dröjer nog ett tag innan de kommer upp till ytan", inför svenska baltbankkrisen "det är möjligt att det gått lite fort i Baltikum och att det kommer att bli en del kreditförluster, men vi tror att det kommer att dröja ett tag innan det visar sig i bankens totala resultat". Detta är inga citat som jag kan ange källa på, men jag tycker att det är ungefär vad man hörde inför diverse större nedgångar på börsen. Många är ofta medvetna om problemen, men man vill inte lämna marknaden för tidigt.


Det är väldigt svårt att spå vart marknaden tar vägen, tycker jag, och jag kommer därför inte att ge mig in i någon mer XACT BEAR 2 just av den anledningen. (Om jag inte får ett vilt infall av gambling-lust.)

Inga kommentarer: