11 augusti 2009

Dagens försäljning

Efter att jag blivit övertygad om att ingenting varar för evigt, att inga träd växer till himlen och att det fortfarande finns mycket ont kvar i världen så kom jag fram till att det var på sin tid att se över sin portfölj. Eftersom jag har realiserat en del vinster hittills under året så skulle det faktiskt vara på sin plats att rensa ut lite aktier som inte utvecklats som jag hoppats.

Idag föll den första bilan. Det var HiQ som fick lämna portföljen till priset 26,70 SEK. Eftersom bolaget inte delar ut vinst till aktieägarna i vanlig mening utan istället använder sig av en split med obligatorisk inlösen så ändras inköpspriset för varje års "utdelning". Om jag har räknat rätt så ligger mitt reviderade inköpspris på omkring 33 SEK, vilket innebär att jag har ungefär gjort 6 SEK per aktie i förlust eller att min utveckling varit omkring -15%. Lyckligtvis hade jag inte alla ägg i denna korg.

Jag tror på många sätt att HiQ är ett bra företag. De får ofta utmärkelser och de brukar, i alla fall som jag förstår, oftast rapportera som förväntat. De senaste två åren har företaget naturligtvis fått se sin kurs dala i takt med de övriga börskurserna, vilket är fullt naturligt. Konsultbolag får ta en stor del av smällen vid konjunkturnedgångar. På många sätt är jag förvånad att de trots allt går så bra som de gör.

Anledningen till att jag säljer HiQ beror på att jag inte ser någon större uppsida i aktien. Företaget jobbar rimligtvis med att hålla kvar de kunder de har sedan tidigare och att försöka få in nya, men rimligen innebär båda dessa fall att man prispressas och det är inte kul ur ett ägarperspektiv.

En möjlig uppsida för HiQ skulle vara att många företag som har gjort sig av med mycket folk helt plötsligt står handfallna när det väl vänder. I ett sådant läge är det konsultens marknad, men jag tror inte att vi är där riktigt än. Idag väljer snarare bra företag att knyta till sig duktiga medarbetare genom anställning för att det är förhållandevis enkelt med dagens tuffa arbetsmarknad. Det kommer nog alltså dröja ett tag innan HiQ och kollegerna överraskar positivt i rapporterna, men jag kan naturligtvis ha fel. Möjligen har de parerat lågkonjunkturen på ett sådant sätt att kunderna har sagt upp egen personal och behållit konsulterna, än det omvända. Jag är dock tveksam. En hel del konsulter bör sitta på bänken. En hel del chefer på konsultbolagen bör få höra att priserna måste sänkas från sina kunder. Det bör vara så att kursutvecklingen på ett företag som HiQ kan vara ganska mager den närmsta tiden. Av den anledningen har jag valt att realisera min förlust i bolaget.

Finns det någon HiQ-anhängare som tycker annorlunda så får ni gärna gorma i kommentarsfältet.

God natt!

Charlie

2 kommentarer:

Storm sa...

"Jag är dock tveksam. En hel del konsulter bör sitta på bänken."

Correctomundo!

Uppgången håller i sig :)
Tyvärr så är börsen gladare än vad bolagen egentligen är, men det är en annan fråga.

Mvh
Storm

Charlie sa...

HiQ följde dock inte med upp idag. De stannade på 26,10 SEK om jag såg rätt.

Jag börjar också bli lite försiktig, t ex så skall jag ta det försiktigt med XACT BULL-aktier framöver.

Ligger du kvar på dina "oljetjurar"?

Charlie