10 augusti 2009

Dagens affärer och funderingar

Idag så var det ganska så bra omsättning i portföljen. Jag har nämligen fortfarande semester, vilket gör att det finns lite tid att titta på datorn från och till.

Det första som hände var att jag sålde Indutrade för 116,50 SEK. Aktierna köpte jag i fredags för 113,50 SEK. Anledningen till att jag sålde var för att jag ville testa om det fanns möjlighet att tjäna lite pengar på aktier med relativt låg omsättning. Efter att jag köpt så slängde jag in en köporder på 114,75 SEK. Efter ett par timmar så trillade denna igenom. När jag väl hade fått aktierna så lade jag in en köporder på 113,50 SEK och en säljorder på 116,50 SEK. Jag hade nämligen ingenting emot att få ytterligare några Indutrade samtidigt som jag heller inte hade någonting emot att bli av med de få jag hade om jag snabbt kunde få en liten vinst för dem. Kursen gick ner och min köporder på 113,50 SEK gick igenom. Nu sitter jag på ungefär så många Industrade-aktier som jag tänkt mig med en snittkurs på 114,13 SEK. Det är inte omöjligt att jag gör mig av med aktierna om kursen sticker upp mot 120 SEK eller strax under.

En annan köporder som gick igenom var Subsea 7 på 71,09 NOK. Tyvärr fick jag inte riktigt så många som jag tänkt mig, vilket var lite konstigt. Jag är nämligen i princip säker på att jag inte kryssade i rutan att ordern kunde delas upp i delordrar, men likväl blev det så. Det är naturligtvis möjligt att jag gjort fel (alltså kryssat i rutan), men jag tror det inte faktiskt. Anledningen till att det överhuvudtaget är aktuellt med delavslut beror på att Oslobörsen fortfarande kör med aktieposter, vilket Stockholmsbörsen slopat, och jag köpte inte hela börsposter i detta fall. Naturligtvis, eftersom jag ofta ligger inne med snåla köpordrar, gillar jag inte när jag inte får det antal som jag vill, men det är väl en del man helt enkelt måste acceptera. I detta fall är jag dock lite besvärad eftersom jag är ganska säker på att jag inte ville att ordern skulle delas upp. Det är inte hela världen, och anledningen till att jag inte fick aktierna är ju för att kursen vände upp. I nuläget ligger jag alltså lite på plus, men mitt lilla innehav kan bli jobbigt att bli av med. Så här i efterhand borde jag naturligtvis inte snålat utan gått upp till närmsta hela börspost, men nu har jag lärt mig det.

En annan aktie som jag har haft under uppsikt under dagen är Precise Biometrics. Kursen har gått ned en del den senaste tiden. Jag hade en köporder inne på 2,83 SEK, men riktigt så lågt nådde inte kursen. Jag är ganska kluven till bolaget. De skall göra en företrädesemission på 50 MSEK. Villkoren är ännu inte offentliggjorda (vad jag vet), men det är nog klokt att handla aktier innan emissionen trots allt, om man nu skall handla aktier över huvud taget vill säga. Jag är minst sagt villrådig, men jag har en magkänsla att det kan bli bra.

Jag har tänkt vidare på XACT BULL och kommit fram till att jag nog skall hålla mig borta från dem på ett tag. Det känns lite för osäkert helt enkelt.

Om det skulle komma en körare nedåt så kommer jag nog att fylla på med AXIS, gärna under 60 SEK.

Kommentera gärna.

Charlie

7 kommentarer:

Anonym sa...

Är det så att du använder AktieDirekt?
Jag fick exakt samma fenomen när jag köpte Telenor för nått tag sen. Kontaktade kundtjänst och påpekade det hela. Tydligen är "knappen" tvärt om för Nordnet, så om det är någon invertering eller dubbelnegation vetefan. Ring gärna och klaga, så kanske dom åtgärdar det om fler påpekar det. Kanske ska ta och ringa dom och fråga om de hittat nått fel. Enligt dem var nämligen ordern inlaggd i deras system "korrekt", även fast mitt förfarande borde gett det andra resultatet, personen jag talade med gjorde samma tolkning som mig och skulle skicka ärendet vidare nämligen.

/Erik

Charlie sa...

Jodå, visst är det Aktiedirekt jag använder.

Jag har råkat ut för en liknande sak tidigare också, men då trodde jag att det var jag som hade tryckt fel. Denna gång är jag ganska säker.

Eftersom jag är ganska säker så har jag skickat ett mail till dem. Förmodligen kommer jag inte att få så mycket till svar.

Det tråkiga med Aktiedirekt är att de ser sig själv som en billig tjänst i betydelsen dålig tjänst. De verkar ha inställningen att om man bara betalar 9 SEK per affär (eller 0,15%) så får man vara nöjd med vad man får. Det är en tråkig inställning.

Jag skrev ett e-maill till dem för något år sedan där jag bland annat påpekade att de borde ha en funktion så att man kan se hur mycket man har realiserat under året. Det skulle jag gilla skarpt. Likaså borde de kompensera så att depåutvecklingen inte helt får spel om man tar ut eller sätter in pengar.

Använd förresten inte deras K4-tjänst. Jag provade den förra året för jag hade lite jobbig deklaration framför mig med bl a HiQ:s split med obligatorisk inlösen och något mer som jag har glömt. Hur som helst, den undermåliga mjukvaran klarade bara av att räkna på de enkla affärerna. Jag fick alltså hjälp med de saker som var lätta och fick sedan sitta med de jobbiga grejerna själv. Tummen ned alltså.

Jag funderar på att öppna en depå hos Avanza också. Det bådade dock inte så gott när jag försökte sist. Jag kunde nämligen inte hittade deras snik-aktiedepå med minimicourtage på 9 SEK.

Nätmäklare borde se mer till hur många kunder de har, inte till hur mycket de tjänar på varenda kund. En hel del av de småsparare som de lockar till sig med låga courtage kommer att vara intressanta kunder framöver, men det verkar inte vara så man resonerar.

Charlie

Anonym sa...

www.avanzamini.se eller www.avanza.se/mini

Jag har börjat på ett c-program som räknar ut allt, bara man stoppar in lite rader i en textfil för varje värdepapper, en rad för varje transaktion.
köp, sälj, split, split med inlösen etc.
sen räknar det för varje transktion ut alla saker och spottar ut vad man kan tänkas vilja veta.

Tänkte försöka göra det i nått grafiskt c++, men lär fixa "dos" c++ först ;)

/Erik

Charlie sa...

Tack! Jag såg det som ett omen när jag inte hittade mini-depån, men jag kanske skall ändra mig och sjösätta en liten Avanza-depå.

Det låter intressant med programmet som du gör. Jag började för ett tag sedan med ett Javascript som skulle kunna räkna ut det åt mig, men jag tröttnade eftersom det inte riktigt blev så bra som jag ville. Det jobbiga är många gånger att föra över informationen. Det hade varit bra om man kunde få ut affärerna man gjort i en text-fil, men det kanske man kan. Förmodligen inte på Aktiedirekt :)

Hör gärna av dig om du får ihop något bra program. Det låter intressant.

Charlie

Johan sa...

Jag använder också Aktiedirekt och undrar lite hur ni antecknar era affärer inför deklarationen? Har själv funderat på ett excel-ark men är lite osäker på hur det bör se ut för att fungera optimalt. Självklart kan man ju kika på "notor" i depån men det vore skönt att lätt kunna hålla reda på anskaffningskurser och splittar med mera. För tillfället skriver jag ut notorna för varenda affär jag gör, vilket inte är direkt hållbart över tid.

Charlie sa...

Hej Johan!

Kul att du kommenterar.

När jag senast skulle deklarera så köpte jag Aktiedirekts deklarationsprogram, vilket naturligtvis löste problemet (den enkla delen av problemet).

Åren innan dess så har jag använt mig av ett excelark där jag antecknat alla affärer som jag gjort per månad. Jag blev aldrig riktigt nöjd med excelarket, framförallt för att det blev jobbigt att få fram köpesumma varje gång som jag hade sålt någonting.

Just nu är det inte bättre än att jag har en känsla för hur mycket jag har realiserat, men när det närmar sig årsskifte så får jag sätta mig ner och bita i det sura äpplet. Det blir förmodligen notor och excel som blir lösningen för min del.

Charlie

Charlie sa...

Jag upptäckte att jag inte svarade på din fråga.

I mitt f d excelark så antecknade jag datum, aktie, antal, inköpspris, tot antal, snittpris och riktkurs för de aktier som jag köpte. För de aktier som jag sålde antecknade jag datum, aktie, antal, tot antal (kvarvarande), snittpris (vilket förvisso inte ändras vid en fösäljning), realiserad vinst/ realiserad förlust, absolut procentuell utveckling, årlig procentuell utveckling. För varje månad (vilket var en flik i excelbladet) så antecknade jag realiserad vinst/förlust under månaden och summerad reavinst/reaförlust under året.

Det var så jag lade upp det, men som sagt jag var för dålig på att bokföra mina affärer.

Charlie