04 oktober 2008

Räddningspaketet i USA i hamn

Jag har inte följt den senaste tidens villervalla i USA kring det ekonomiska räddningspaketet och jag blev därför lite förvånad när kongressen igår röstade igenom ett nytt räddningspaket. Det känns naturligtvis bra att det finns ett paket på plats så att finansmarknaden skall kunna stabiliseras. Förhoppningsvis kommer detta att funka så att osäkerheten lägger sig.

Det är möjligt att jag är för snabb med att ropa hej, men jag chansar och gör det i alla fall. Jag tror nämligen att vad vi nu ser är en vändning. Subprime-lånen ledde till att de stora investmentbankerna i USA föll och de amerikanska skattebetalarna fick ta smällen. Naturligtvis kommer fler banker att falla och krisen är på så sätt inte över, men jag tror att vi faktiskt har passerat klimax. Vägen tillbaka är lång, men så snart det är utrett vem som sitter på svartepetter så kommer detta att leda till att marknaden andas ut och investerare kryper fram ur sina hålor igen. Förhoppningsvis, eftersom många svenska företag är exponerade mot stora delar av världen inte bara USA, så kommer svenska börsen att få extra skjuts. Det är naturligtvis är stort mått av önsketänkande, men jag skulle inte bli alltför förvånad om den svenska börsen utvecklade sig bättre än den amerikanska på 12 månader.

Är det någon annan än jag som känner sig lite positiv efter att genomklubbningen av krispaketet?

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tror det är en långsam början på en stabilisering för finans värden.
Under nästa år belönas vi med ett kanon år på börsen.
bankaktierna blir bra långsiktiga placeringar

Charlie sa...

Hej!

Jag tror precis som du att vi nu ser början på vändningen. Det kommer säkreligen att ta tid, men om osäkerheten försvinner, eller åtminstone minskar, så kommer vi troligtvis att se en positiv börsutveckling. Marknaden gillar inte osäkerhet och dagens börskurser avspeglar inte bara de sämre tiderna utan även osäkerheten.

Jag tror faktiskt inte att nästa år kommer att bli ett kanonår. Faktum är att jag tror att även nästa år kommer att vara präglat av de dåliga tiderna. Dock tror jag att börsen kommer att gå bättre än hittills i år, vilket förmodligen inte är att sticka ut hakan :)

För ett tag sedan köpte jag en del bankaktier (SEB, SHB och Swedbank). Det har hittills inte varit en bra affär, men jag tror på lite sikt att jag kommer att få tillbaka pengarna och lite till.

Vad gäller bankaktier så är det ganska viktigt att komma ihåg att även om de sämre tiderna gör att bankernas vinster minskar så försöker de kompensera de sämre tiderna genom att höja avgiftera så att det i slutändan är slutkunderna som betalar för de sämre tiderna. Den stora faran, som jag ser det, är kreditförluster. Om dessa skenar så kan inga avgiftshöjningar kompensera detta. Om det skulle visa sig att inte kreditförlusterna skenar så kan det mycket väl bli så att vi får se en positiv utveckling för bankaktierna. Det var kanske så du tänkte också?

mvh Charlie