16 oktober 2008

Jag håller med Jonny Munkhammar

Igår morse hörde jag Jonny Munkhammar debattera orsaken till den rådande finanskrisen. Hans åsikt är att det är den amerikanska statens fel att vi idag har en finanskris. Anledningen till dagen finanskris är nämligen, i alla fall enligt Jonny, att amerikanska staten sjösatte ett antal projekt med syfte att göra det möjligt för de flesta amerikaner att köpa ett eget hem. Ett fint syfte, men dessa projekt i kombination med att amerikanska staten kraftigt sänkte räntan efter terrorattacken 2001 gjorde att en ohållbar situation på den amerikanska bostadsmarknaden. Till slut sprack bubblan och eftersom svartepetter-lånen spritts ut runt om i världen så drog denna bubbla med sig hela världsekonomin.

Jag håller i stort sett med Jonny Munkhammar och tyckte att han var allmänt festlig att lyssna på. Det jag saknade i hans resonemang var betydelsen av blankning och annan derivatsstyrd handel. Jag är utan att vara speciellt insatt ganska övertygad om att derivat och allmän börspsykologi är en viktig faktor bakom de stora svängningarna.

Är det någon som känner till Jonny Munkhammar sedan tidigare? Jag har för mig att han har skrivit en bok. Det skall jag kolla upp nu.

Kommentera gärna.

mvh Charlie

Inga kommentarer: