29 oktober 2008

En futtig uppgång på 6% är bättre än inget

Jag trodde att svenska handlare skulle ryckas med i samma tokeufori som de amerikanska handlarna, men svenska börsen stannade på futtiga 6%. Det är naturligtvis jättebra ändå, men jag trodde att Stockholmsbörsen skulle sticka upp ännu mer faktiskt. Eftersom dollarn har gått från 6 SEK till 8 SEK på bara några månader så finns det en del svenska bolag som kanske skulle kunna uppfattas som billiga, men tydligen är det få investerare som vågar sig på lilla Sverige i dessa orostider.

Dagens uppgång och gårdagens race i USA har gett mig en del hopp för framtiden. Jag tror att vi kanske är på botten och att en skitseg klättring uppåt nu har inletts, men det kommer som sagt att bli en jobbig uppgång. Jag tror att börsen kommer att stå och stampa resten av året. Möjligtvis kommer det att bli några utfall både uppåt och nedåt, men som helhet så kommer troligtvis börsen att landa där den står just nu, dvs runt -45%. Det var dagens kaffesumpsanalys.

SCA har för övrigt rapporterat idag. Det var inte riktigt lika bra som analytiker hade förväntat och det var framförallt affärsområdet Förpackningar som drog ned resultatet. Trots att resultatet inte levde upp till förväntningarna så drogs kursen med i dagens uppgång och slutade på 57,25 SEK, vilket är drygt 11% upp jämfört med igår. Jan Johansson, VD på SCA, valde att fokusera på hygienprodukterna när han pratade om framtiden. Hygienprodukter är konjunkturokänsliga och det känns tryggt att SCA är bekväma med sina hygienprodukter. För tillfället tycker jag att SCA känns som ett väldigt bra placeringsalternativ. Det finns en hel del konjunkturokänsliga delar i företaget, de delar som inte är konjunkturokänsliga, exempelvis Förpackningar och Sågverksamheten, är redan lågt värderade samt, som jag nämnt ett antal gånger tidigare, så äger företaget en herrans massa skog.

Holmen, som är ett annat bolag med mycket skog, har gått ganska OK den senaste tiden. I nuläget ligger jag, hör och häpna, nästan på plus i denna aktie. Mitt inköpspris är 230,50 SEK och kursen stängde idag på 225 SEK. Förhoppningsvis tickar de upp en bit så att jag kan realisera en vinst, vilket skulle ge mig möjlighet att göra mig av med en och annan förlustaktie.

Det var dagens rapport. Klart slut kom. Kommentarer?

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet som vanligt. Jag håller dock inte med om att botten är nådd. Jag tror fortfarande vi ska se en nergång till omx runt 500. Fast jag är bara en TA snubbe ;)Vi kan dock få en falsk bullsignal (björnrace) som varar till jan-feb innan raset kommer.

Charlie sa...

Jag är absolut inte heller att det är säkert att botten är nådd. Det kan mycket väl gå ner mer, men jag tror att vi är i ett läge där det inte kommer att gå ner väldigt mycket mer, eller annorlunda yttryckt så tror jag att sannolikheten för att de kommande tolv månaderna kommer att sluta på plus är större än att de hamnar på minus. Eftersom jag tror att vi är nära botten så tycker jag att det är läge att börja sätta in pengar på börsen. Det är möjligt att det är hårklyveri, men även om det går ner lite till så kommer jag att fortsätta att pumpa in pengar i XACT BULL.

Jag har faktiskt ingenting är emot TA. Det kan vara ganska kul, men ibland tycker jag att det går till överdrigt när man kan utläsa både det ena och det andra av börskurser. Det finns säkerligen ett psykologiskt mönster som mer eller mindre går igen vid uppgångar och nedgångar, men att dra alltför stora växlar av enbart kursrörelser känns inte helt trovärdigt i mina ögon.

Vad skulle trigga ett nytt ras? Kurserna är halverade på grund av att många företag har aviserat sämre tider samt att kreditmarknaden hamnat i baklås. Kreditmarknaderna kommer att låsas upp och förr eller senare kommer banker att våga lita på varandra. Vad jag har förstått har det redan synts tendenser på detta och att detta, förutom naturligtvis Feds räntesänkning, till viss del ligger bakom de senaste dagarna ganska glada börs. I mitt tycke är de sämre tiderna inprisade i dagens kurser, i alla fall när det kommer till stora stabila bolag, vilket i mitt tycke borde leda till att vändarna kan vända inom en inte alltför avlägsen framtid. Framförallt hoppas jag på att när väl kreditmarknaden tinar så kommer detta att leda till att marknaden tar en lättnadens suck och att rädslan släpper.

mvh Charlie

Anonym sa...

Jag tror vi har bottnat jag har allt i aktier och fonder med månadsparande