08 januari 2008

Utdelningarna har kommit på tal

I dagens Svenska Dagbladet fanns en artikel som handlade om de kommande utdelningarna. Kontentan av artikeln var att eftr de den senaste tidens börsnedgång kan det vara en god idé att köpa aktier i bolag med hög direktavkastning. En direktlänk till artikeln finns här.

Det nämns ett antal företag med hög direktavkastning, däribland mina innehav HiQ med förväntad utdelning på 7,6 %, BE Group (7,2%) och Skanska (6,5%). Ett annat företag som nämndes och som fick mig lite intresserad var Telia Sonera (6,4%).

En stor anledning till att jag har HiQ, BE Group och Skanska är just den relativt höga direktavkastningen. Anledningen till de höga direktavkastningarna kan vara många, inte helt ovanligt för att företagen får in bra med pengar från sin verksamhet.

I fallet med HiQ spökar troligtvis Ericssons ras. Ericsson är nämligen en av HiQ:s största kunder och en nedgång för Ericsson skulle på så sätt innebära en nedgång för HiQ. Frågan är om Ericssons kris är så allvarlig som kursen ger sken av och följdfrågan är hur starkt beroende HiQ är av Ericsson. Om konjunkturen vänder kommer detta kanske att drabba konstultbranschen relativt hårt, men det behöver inte helt säkert vara fallet. Själv tror jag att efterfrågan på IT-konsulter kommer att vara fortsatt hög och jag tycker att HiQ verkar vara ett välskött företag. Det kan naturligtvis bli dippar, men den risken är jag beredd på att ta.

En sak som artikeln glömde lyfta är att vid en jämförelse mellan direktavkastning för en aktie och bankränta skall man komma ihåg att direktavkastningen tillfaller alla som äger aktier vid dagen för avstämning, medan bankränta ges baserat på hur länge man faktiskt har haft sina pengar på kontot. Detta är dock känt, vilket gör att kursen med all sannolikhet kommer att gå ner efter att avstämmodagen passerat. Om man vill spekulera, vilket i alla fall jag tycker kan vara kul emellanåt, så kan man chansa på att aktien repar sig relativt fort efter denna förväntade nedgång triggad av utdelningen.

En annan sak som kan vara av intresse att veta när man diskuterar direktavkastning är att den utdelning som man får räknas som kapitalvinst, medan när man säljer en aktie räknas den vinst som man då gör som en reavinst och på samma sätt när man säljer med förlust så räknas det som en reaförlust. Kapitalvinster måste man betala 30% skatt för, medan reavinster och reaförluster kan man kvitta mot varandra. Den överblivna reavinsten måste man dock betala 30% skatt för. (Det är möjligt att jag svänger mig med fel terminologi. Om du vet bättre så får du gärna kommentera nedan.) En intressant aspekt är att dessa regler gäller för svenska aktieägare, medan andra regler kan gälal för utländska aktieägare.

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Är jag inte helt ute och cyklar har vi i Sverige bara tre typer av inkomster. Inkomster från arbete, inkomst från eget företag och inkomst ifrån kapital. Inom dessa är det fritt av dra av alla förluster emot vinster.

Det är därför vissa väljer att ta lån som de lägger på banken, så de kan kvitta räntekostnaderna emot sina (aktie)kapitalvinster.

Charlie sa...

Hej!

Jag är ingen expert, men jag tror inte att du har helt rätt. Den utdelning som du får genom en aktie får du direkt skatta för i Sverige. Det finns alltså ingen möjlighet att kvitta en "utdelningsvinst" mot en reaförlust.

Vad gäller räntekostnader så vet jag inte närmre, men det låter inte riktigt att man kan kvitta räntekostnader mot reavinster som kommer från försäljning av aktier.

mvh Charlie

Anonym sa...

Charlie har rätt. Visserligen skiljer vi på inkomstslagen men inom inkomstslaget kapital skiljs det även på realisationer och avkastning.