10 januari 2008

En sur start

Efter dagens börsnedgång så har börsen gått ned runt -8,5% sedan årsskiftet. Det är väldigt mycket med tanke på att året precis har hunnit börja. Min magkänsla är att 2008 kommer att bli ett tufft år och att kreditoron kommer att smitta av sig till andra delar av ekonomin. I det korta perspektivet tror jag dock att de senaste dagarnas nedgång är en överreaktion, men jag känner mig väldigt osäker. Det finns nämligen mycket som oroar.

Jag är orolig för att inflationen kommer att sticka iväg och att Riksbanken på så sätt kommer att hamna i kläm mellan inflationsmålet på 2% och problemet med att en hög ränta kväver tillväxten. När det var tal om att höja räntan på grund av skenande bostadspriser så poängterade Riksbanken att deras mål var att hålla inflationen kring 2% och eftersom inflationen vid det tillfället var runt 2% så fanns det ingen anledning att höja räntan. Idag är inte inflaionen 2% utan 3,3%, vilket alltså är över Riksbankens mål och vilket gör att sparpengar urholkas för varje månad. (Läs gärna mina tidigare inlägg om inflation från januari 2008 och december 2007). Det är inte en kul situation som Riksbanken sitter i. Jag tror att Riksbanken kommer att behålla styrräntan på 4% under början av året och att de därefter kommer att göra mindre justering under andra halvan av året. Om tillväxten är ett problem och ekonomin behöver få en skjuts så kommer Riksbanken förmodligen att behöva sänka räntan, men ett i mina ögon lika troligt alternativ är att Riksbanken kommer att vara tvungen att höja ränta på grund av inflationen. I ett av de senare uttalandena som Riksbanken har gjort indikerade de, om jag inte minns, fel att en höjning av räntan var möjlig under våren 2008. Det var dock innan börsen och framtidstillförsikten vek nedåt.

En annan sak om oroar mig är den amerikanska ekonomin. Ben Bernanke, USA:s riksbankschef, uttalade sig tidigare idag om att det kommer att sättas in krafttag för att undvika att USA går in i en ekonomisk kris, eller om man så vill en djupare ekonomisk kris. Utan att överdriva kan man nog konstatera att det inte ser helt ljust ut i USA och att det med stor sannolikhet kommer att bli jobbigt för företag som är exponerade mot den amerikanska marknaden. Det finns vissa som hävdar att andra ekonomier kommer att ta över USA:s roll som ekonomiskt lok i världsekonomin. Tyvärr har jag svårt att tro att en sådan övergång skulle ske helt friktionsfritt. Maktskiften brukar inte ske smärtfritt.

En ytterligare sak som oroar mig är oljepriset. Jag läste i en artikel att Saxo Bank spår att oljepriset kommer att vara runt 175 USD under slutet av 2008 jämfört med dagens ungefärliga pris på 90- 100 USD (rätta mig gärna om jag har fel). Det är svårt att tro att oljepriset kommer att sticka iväg fullt så brutalt, men en kraftig höjning av oljepriset kan hur som helst komma väldigt olämpligt i en olycklig ekonomi.

Naturligtvis är jag också spänd och oroad över vad som skall hända i Kina. Utvecklingen i Kina är positiv och på många sätt glädjande, men jag skulle bli ganska förvånad om vi inte får se ett hack i den kinesiska börskurvan inom en snar framtid.

Den slutliga frågan är om inte dessa farhågor och alla andra farhågor som jag glömt, missat eller inte vet om redan är inprisade i dagens börskurser. Vi har ju trots allt företag som går rätt bra. Jag vet inte riktigt, men jag kommer att successivt fylla på min aktieportfölj om kurserna fortsätter nedåt, dock med måtta och lite i taget. Om index sticker ned under -10% kommer jag försöka få tag i några ABB till bra pris. Andra tänkbara alternativ är Industrivärden eller Telia Sonera.

Hur resonerar ni?

mvh Charlie

4 kommentarer:

Jan Bolmeson sa...

Jag tror att vad vi ser är ett bra fyndläge på börsen för kvalitetsföretag (Sandvik, Trelleborg, Ericsson, H&M, Industrivärden, ABB, Gunnebo m.fl.) - jag grundar det på att fundamenta fortfarande ser bra ut - bl.a.

1. Bolagen går fortfarande med vinst
2. Kassaflödet ser bra ut
3. Hög direktavkastning
4. Bra p/e-tal

Sedan tycker jag även att mina andra flaggor ger köpsignaler:

1. Insiders handlar på sig
2. Proffsen investerar nu efter att ha varit ute (läs Christer Gardell m.fl.)

Jag köpte på mig några av ovanstående aktier i fredags - funderar på att gå in lite till. I övrigt tycker jag att du har en bra analys på läget...

Jan Bolmeson sa...

inte att förglömma - småspararna flyr börsen - brukar vara ett tydligt tecken på att göra tvärtom... :)

Anonym sa...

Hejsan!

Tror nog det kan fortsätta ner ett tag till. Har skrivit mer om det hos mig.

Charlie sa...

Hej Madwax!

Jag håller med dig i stora drag, men jag är inte säker på att jag är beredd på att kalla dagens börskurser för fynd. Problemet, som jag ser det, och vilket kanske kan motivera den nedgång som vi nu ser, är att det finns många orosmoln på en och samma gång och tillsammans kan det bli väldigt svårt att hantera dessa problem. Jag tänker på inflation, oljepris, miljöhot, USA:s negång, kreditoro etc. Många av dessa saker hänger samman, men det kan också vara så att det kommer orkaner från olika håll och bildar en jätteorkan.

Christer Gardell (som även tyckte att börsen var 20% undervärderad innan börsen gick ned med 20%) brukar dra fram argumentet att Östeuropa, Kina och Indien skall ersätta USA och på så sätt få superkonjunkturen att fortsätta. Jag är tveksam. Många svenska företag tillverkar idag produkter i Kina och säljer dem i USA. Ur det perspektivet är det inte solklart hur Christer Gardell tänker.

Trots allt så tror jag nog ändå att detta är en överreaktion trots allt, precis som du också skriver, men jag är inte lika säker på min sak och avvaktar ytterliagre någon procent innan jag slår till. ABB, Telia och Industrivärden har stått emot idag så det får vänta till nästa vecka.

mvh Charlie