05 januari 2008

Nya aktier - Lundbergföretagen, Öresund och SKF

Igår så blev jag ägare till aktier i Lundbergföretagen, Öresund och SKF. Det var egentligen inte planerat att det skull bli så många nya innehav på samma dag, men jag trodde inte att börsen skulle gå ner så mycket igår, vilket gjorde att jag hade lite väl många och snäva köpordrar.

Lundbergföretagen har jag funderat på en längre tid. Jag har stort förtroende för Fredrik Lundberg och jag tycker att företaget har en hel del intressanta innehav. Lundbergs omfattar bland annat det helägda onoterade fastighetsbolaget Fastighets AB L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen, Cardo, NCC, Industrivärden, Indutrade, Handelsbanken, Sandvik och Husqvarna. Portföljen innehåller i min mening stabila, välskötta bolag och jag tror att substansrabatten är ganska OK. Det är viktat mot fastighetsbranschen, men med tankte på att jag inte är det i övrigt så känns det lugnt, t o m lite bra. Dessa aktier kommer förmodligen att hänga med ett tag, närmare bestämt ett år eller mer. Jag gav 356 SEK för aktien och den slutade dagen på 357 SEK.

Öresund Investment är herrarna Hagströmer och Qvibergs investmentbolag. Bland innehaven finns naturligtvis HQ Bank, men även Avanza, Nobia etc. En detaljerad lista över innehaven finns här. Jag är inte helt säker på att jag kommer att behålla Öresund. Anledningen till att jag kanske kommer att sälja inom en nära framtid är att det blev lite väl mycket aktier på en och samma gång. Om Öresund sticker upp en aning så kommer jag att sälja, men annars så kommer jag att ligga kvar ett tag. Jag fick Öresund för 126,50 SEK och de slutade på 122,50 SEK, så jag ligger redan lite minus. Om kursen sticker upp över 130 SEK, eller där omkring, inom de närmsta veckorna så kommer jag att sälja aktierna. Jag skall dock läsa på lite om företaget innan jag bestämmer mig helt.

SKF var mer eller mindre ett spontanköp, vilket även Öresund var. Anledningen till att jag blev intresserad av att köpa var ett uttalande från Simon Blecher, förvaltare på HQ, där han nämnde en möjlig extrautdelning. Det låter mumma. Det i kombination med att SKF känns som ett stabilt företag fick mig att slå till. Jag skall läsa på lite mer om företaget, men förmodligen så kommer aktierna att finnas kvar ett tag i portföljen. Jag köpte för 105,50 SEK och slutkursen var 104 SEK.

För övrigt har jag läst en del positivt om Readsoft den senaste tiden. Aktien har även visat fin form trots det sura börsklimatet. Det skall bli intressant att se vad som händer med Readsoft under året. Jag tror mycket på Readsoft även om det är en chansning.

Om det fortsätter ned under nästa vecka så att vi hamnar kring -10% så kommer jag förmodligen att köpa fler aktier, men om det ligger kvar runt -5% - 0% under resten av månaden så kommer jag att ligga kvar med de innehav som jag har. I nuläget finns det inga innehav som jag funderar på att sälja.

Hur resonerar ni vad gäller börsen för tillfället?

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anders sa...

Hej Charlie,
Jag kommer nog forsiktigt att kopa mer aktier men tror pa ett storre fall under 2008 vilket bor kunna ge lite koptillfallen framover. Kommer att oka pa lite i vissa av mina innehav men aven kopa lite nya aktier.
Har ocksa tittat pa SKF som ar hyggligt vardererat och har en stark marknadsposition.

Fredrik Lundberg ar duktig och langsiktig sa "Lundbergs" ar nog ett bra innehav. Jag har sjalv lite innehav i Sandvik och SHB sa att aga utover det att aven aga Lundbergs blir lite kaka pa kaka. Mina Hufvusdtaden salde jag ifjol. De ar dock kanske Sverige "finaste" fastighetsbolag med endast A-lagen i Sthlm och Gtb och dessutom i princip skuldfria. Jag salde som en strategi att oka pa andelen cash i min portfolj for att ha battre uttgangslage om det blir ett fall. Laste tidigare din intressanta serie om inflation. Fastighetsaktier ar bra att ha i inflationstider, fastigheterna okar i varde och lanen urholkas.

Tillbaka till borjan. En av de viktigaste sakerna att bevaka i dagslaget ar nog fastighetsutvecklingen i USA, Spanien, Norge, Danmark och inte minst Sverige. Sverige ligger lite efter ovriga lander men har ocksa borjat falla forsiktigt. Om fastighetspriserna faller och rantorna sakta stiger kommer gemene man att kanna sig mindre "rik" och konsumtionen kommer att sjunka och det kan bli startskottet pa en lagkonjunktur. Ett sadant scenario skulle givetvis sla mot Europa och USA men aven mot Kina som ar valdigt exportberoende och mot Ryssland/Brasilien som ar valdigt ravaruberoende. Vi har ett spannande ar framfor oss!

Charlie sa...

Hej Anders!

Jag har precis som du en obehaglig känsla i magen inför kommande börsår, men jag kommer förmodligen torts dertta att successivt köpa på mig mer aktier under året ändå. Jag är fortfarande ganska likvid och mitt mål är att nettoköpa för ett visst belopp varje månad. Det är ganska offensivt, men det är likväl min preliminära plan. Vi får se hur det går.

Under senare delen av förra året började jag försiktigt att bygga upp en långsiktig portfölj. Det kommer jag att fortsätta med under året. Har du något tips på någon bra aktie som jag skall komplettera med, alternativt göra mig av med så tar jag tacksamt emot dina tips.

mvh Charlie

Anonym sa...

Fortsätter nog att undvika storbolagen, eftersom svenska aktier lätt dumpas av utländska men även inhemska pensionsförvaltare-jfr Ericsson.

Småbolagen däremot köps mest av inhemska sparare och klarar sig bättre om kvaliteten är ok. Två mkt intressanta som står inför genombrott är Impact och Biosensor.