15 januari 2008

Nu börjar det bli intressant

Idag gick börsen ned 3,4%. Det förvånade mig faktiskt. Jag trodde att det skulle komma en liten rekyl och att min gräns på -10% sedan årsskfitet inte skulle infinna sig. Nu blev det så i alla fall och jag tycker att det börjar se ganska intressant ut.

Grovt förenklat så är min bild att börsen går ned på grund av att den amerikanska ekonomin går in i en recession. Det är i alla fall vad jag tror. Detta visar sig i lägre sysselsättning, dålig försäljningsstatistik, stora kreditförluster för låneinstitut, etc. Att den amerikanska ekonomin går dåligt är inte bra för svenska företag som exporterar till USA. Det är heller inte bra för börsen som helhet eftersom en dålig amerikansk ekonomi förmodligen kommer att få effekter på världsekonomin, vilket därmed kommer att leda till att tillväxten i hela världen kommer att avta.

Att det är dålig statistik som kommer från USA är nog inte så mycket att diskutera. Det är dåligt och den ekonomiska framtiden ser inte helt ljus ut baserat på denna information. Det är dock på inget sett självklart att man skall sälja bara för att det ser mörkt ut. Man skall sälja om man tror att det är värre än vad börsen visar. I den svenska börsen är det idag inprisat sämre tider, vilket är viktigt att komma ihåg. Dagens börskurser visar framtidens förväntade vinster.

Jag har tidigare beklagat mig över att mitt byggande av en hyggligt långsiktig portfölj startade lite för tidigt. Redan i september började jag att köpa på mig aktier. Nu hade varit en bättre tidpunkt, möjligtvis den optimala tidpunkten eller möjligtvis bara en mindre dålig tidpunkt än mitt val.

En anledning till att jag började att köpa på mig aktier i september var (förutom att jag var trött på att sitta bredvid alla aktieägare och skrika "lågkonjunkturen kommer!" eller " det finns inget som heter superkonjunktur!") att jag gärna ville köpa innan utdelningarna. Jag har nämligen fått en fix idé som säger att det är bättre att köpa innan utdelningarna än efter. Med dagens turbulens är det lätt att glömma bort utdelningarna och tar man dagens kurser och räknar bort utdelningarna så känns det ganska lockande. Det är, som jag påpekat tidigare, känd information och om marknaden är perfekt så skall det inte spela någon roll, men perfekta marknader är förhållandevis ovanliga i verkligheten.

Tyvärr hade min ABB-köporder gått ut så det blev inga ABB-aktier idag. Jag hade lagt den på 159 SEK och idag förnyade jag den till samma kurs. ABB känns fortfarande lockande och jag hoppas att den trillar in i portföljen imorgon. En annan aktie som jag lade en köporder på är Telia Sonera. Ordern hamnade på 56 SEK, vilket skulle vara bra om jag fick igenom. AXIS, ett favoritbolag, som straffades hårt idag. Kursen gick ned med drygt 10% (antar att det var en del stop-loss som utlöses av ett sådant fall). Min köporder på AXIS landade på 108 SEK, vilket skulle innebära att aktien sticker ned ytterligare 10% de närmsta dagarna för att jag skall bli aktieägare. Det är inte helt sannolikt, men förhoppningsvis mer sannolikt att det är en bra affär om den väl går igenom.

Hur resonerar ni? Väljer jag rätt eller kommer jag att sitta med en värdelös portfölj om ett år? Vad har ni köpt? När vänder trenden?

Läs mer: "Nytt kraftigt fall på Stockholmsbörsen", dn.se

mvh Charlie

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag inväntar också köplägen. Jag tror man kan fördela lite. Kanske köpa nu, och så igen om ett par månader. Men jag tänker inte sälja, inte före rapporterna i alla fall. Jag tror det kommer en uppåtrekyl då. Eller jag hoppas det. Jag tror ABB är ett bra val, Getinge och AstraZeneca. Telia Sonera, ja, det kan nog vara. De har bra utdelning. Axis känner jag inte till alls. Academedia kan nog vara en kandidat också. Liksom Studsvik, som gått ner mycket, och är konjunkturokänslig.

Per Penning sa...

Själv kör jag en 'Aktiestinsen' och investerar månatligen enligt parollerna:

Inte sälja (inga korta affärer)
Hög direktavkastning minst 4 %
Ett P/E tal mindre än 15

Får se hur väl det faller ut.

Anonym sa...

Jag tog in lite RNB i förmiddags efter Det Stora Raset. Enligt strategin så hade jag nästan 8% för litet aktieben. Fortsätter det ner kommer jag köpa något mer när det blir dags enligt strategin. Förmodligen något av dom bolag jag nämnde i funderingarna på bloggen inför RNB-köpet.

Charlie sa...

Hej plupp!

Jag tror också att det är bra att sprida inköpstillfällen över tiden. Rimligtvis borde en del ganska konjunktursokänsliga och tidigare relativt lågt värderade vara ganska bra val för tillfället. Holmen som någon nämnde är nog också ett bra val.

mvh Charlie

Charlie sa...

På sitt sätt använder jag mig av "buy and hold"-strategin, men jag är egentligen ingen större beundrare av denna. Jag tror att det finns bättre strategier som kan fungera bättre för småsparare. Större aktörer som inte har samma rörelsefrihet är hänvisade till "buy and hold", men som liten spelare kan man istället surfa på vågorna.

Jag är dock säker på att 90% av alla som läser detta håller med dig och att jag är i minoritet, men det är OK.

Hur som helst - lycka till!

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej diversifierad!

RNB var nog inget dumt köp, men jag hade sålt ganska snabbt om det blir en rekyl uppåt. Anledningen till detta är att detaljhandeln känns skakig för tillfället och att det går dåligt nu under relativt goda förutsättningar känns inte heller helt tryggt.

Ta mina åsikter för vad det är - uppsnappade fragment som snabbt pusslats samman av en icke-professionell investerare som förlorat en hel del de senaste dagarna :)

mvh Charlie