03 januari 2008

Sista delen om inflation

Mina två senaste inlägg har handlat om inflation och även detta kommer att handla om inflation. Efter att jag skrivit gårdagens inlägg "Ännu mer ränta-på-ränta" så började jag fundera på hur inflationen sett ut i Sverige de senaste åren. Jag visste att den varit låg de senaste åren och att den var relativt hög under 80-talet, men mer än så visste jag inte.

Efter en blixtvisit på SCB (en av Sveriges bästa hemsidor) så fick jag bra data som jag kunde trixa lite med. Den inflationsdata som jag fann sträckte sig ända tillbaka till 1870, vilket kändes lite väl långt tillbaka i tiden, så jag började att titta på inflationsstatistik från 1970.

I den översta av de två figurerna nedan så ser man inflationen i procent för åren 1970 till 2006. I den undre figuren illustreras ett prisindex, dvs hur värdet på svenska kronor har ändrats över tiden.



Man kan alltså konstatera att inflationen har varit ganska låg under de senaste åren, vilket till ganska stor del beror på att Riksbankens roll har ändrats, men även av andra orsaker.

En annan sak som man kan utläsa är att en hundralapp år 1970 ungefär var värd 7 gånger så mycket som vad den är värd idag.

Till alla läsare som tycker att inflation börjar bli tjatigt kan jag lova att nästa inlägg inte kommer att handla om inflation. Det kommer att handla om aktier eller om cleantech.

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Off topic, men jag hittar inget RSS-flöde på din blogg. Du verkar ha en intressant blogg, men RSS är ett måste för att man skall kunna följa med regelbundet.

Hoppas du lägger till det snart! =)

Charlie sa...

Hej Johan!

Kul att du gillar bloggen.

Det är sant som du säger att jag inte har något RSS-flöde, men jag har ett Atom-flöde. Länk till detta finns längst ned.

Jag är ingen specialist på det här med flöden, men jag tror att det borde funka i de flesta läsarna. Det borde iaf funka i Googles läsare eftersom detta är en Blogger-blogg och Blogger är en del av Google.

Jag har gjort en sida som heter www.ekonomibloggar.se där man automatiskt kan se de senaste inläggen från en rad ekonomibloggar. Datum och titel snappas upp av ett AJAX-script och visas under bloggbilden. För att det skall funka så måste man tillåta aktiva script, vilket de flesta webbläsare inte gör i standardinställningarna.

mvh Charlie