23 september 2007

Funderingar kring pension

Häromdagen såg jag ett inslag på Aktuellt som handlade om det nya pensionssystemet och konsekvenserna av detta. En intressant och något oroväckande konsekvens är att personer som är födda på 60-talet måste jobba ungefär till de är 69 år om de vill ha motsvarande pension som dagens pensionärer får när de är 65 år. Denna typ av undersökning skall man naturligtvis ta med en nypa salt, men det är helt klart att 60-talister och 70-talister inte kan räkna med samma fördelaktiga pensioner som 40-talisterna. 50-talisterna kommer förmodligen att kunna räkna med nästan lika bra pensioner som 40-talisterna och 80-talister och senare är det för tidigt att uttala sig om.

En anledning till att det kommer att bli tuffare för dagens unga att få en bra pension är att pensionen baseras på hela arbetslivet, vilket inte är fallet i det tidigare pensionssystemet. Detta innebär att det är viktigt att komma i arbete tidigt och att inte vara utanför arbetsmarknaden under långa perioder. Detta är på sitt sätt negativt för de som väljer att läsa på universitetsnivå eftersom en högre utbildning fördröjer inträdet på arbetsmarknaden och då även senarelägger pensionen.

Varje gång det nya pensionssystemet kommer på tal så betonas vikten av att ha ett eget pensionssparande, där IPS (Individuellt Pensionssparande) är ett vanligt alternativ. Problemet med denna typ av pensionssparande är att det alltid låser in pengar under väldigt lång tid, alldeles för lång tid i min smak. Fördelen är dock att man kan få en del skattemässiga effekter av ett sådant sparande. För att man skall kunna dra nytta av dessa effekter skall man ha en ganska hög lön, åtminstone en lön så att man betalar statlig skatt, vilket jag tror är en 27 - 28 000 SEK i månaden. (Jag kan inte IPS-systemet i detalj så rätta mig gärna om jag har fel.)

Ett annat sätt att se på saken är att se till att man har möjlghet att tjäna pengar på många olika sätt. Man kan till exempel under senare delen av sitt arbetsliv successivt förbereda så att en hobby kan utvecklas till att bli en inkomstkälla. Om man till exempel är intresserad av att restaurera gamla möbler kan det vara en idé att utveckla denna hobby så att när man vill sluta sitt "vanliga" jobb har man ett annat friare jobb som kan ta vid. Jag är medveten att inte alla passar att vara egna företagare, men om inte arbetsplatsen som man har passar för en person runt 70 år kan lösningen vara att skapa denna arbetsplats själv. Om man kan bygga upp en egen verksamhet under tiden som man jobbar så kan övergången till att vara egen bli lättare.

Det var min fundering kring pension.

mvh Charlie

Inga kommentarer: