25 juni 2007

Vikande intresse för att starta eget

Jag tog precis del av en undersökning som gjorts av Almi angående nyföretagandet i Sverige (se länk nedan för mer information). Tyvärr visar den att intresset för att starta eget minskar och anledningen till detta tror man beror på den starka arbetsmarknaden. Om det finns möjlighet att få en fast anställning istället för att starta eget, väljer tydligen de flesta den fasta anställningen.

Det är på många sätt synd att det är så att en fast anställning är mer intressant än att starta eget. Till stor del beror säkert resultatet av undersökningen på att storföretags-Sverige och svenskar har en tradition av att vara anställda, inte vara egna företagare. En annan orsak kan vara att det sociala skyddsnätet är mer utvecklat för fast anställda, eller åtminstone uppfattas som mer utvecklat.

Läs mer på:
"Färre startar eget på het arbetsmarknad", DN.se, 2007-06-25

mvh Charlie

3 kommentarer:

Marcus sa...

Inte precis förvånande. Snarare marknadsekonomiskt.

Charlie sa...

Nej, jag håller med dig om att det inte är så förvånande, men det är inte desto mindre tråkigt. Eget företag skall inte ses som en lösning för de som inte kan få en fast anställning, vilke ibland verkar vara en uppfattning bland många.

Marcus sa...

Det håller jag verkligen med om. Om det är något som storföretagstäta-Sverige behöver så är det fler småföretag.