09 juni 2007

Intressanta dagar

De senaste dagarna har varit intressanta på börsen, med bland annat ett kraftigt fall på nästan 4% i torsdags. Det finns mycket som talar för att börsen inte kommer att fortsätta uppåt på samma sätt som den har gjort de senaste åren, men, å andra sidan, ser man på fundamenta så är det en ganska tilltalande värdering på många av bolagen. En amerikansk ekonomi i gungning och högre räntor å ena sidan, medan en stark ekonomi i Kina och Östeuropa å andra sidan. Det är inte lätt att veta var man skall placera sina pengar för tillfället.

Jag tillhör pessimistgänget som tror att sötebrödsdagarna är förbi och att vi kommer att få se mer tråkiga nyheter än glada nyheter den närmsta tiden och att börsen därför kommer att gå nedåt något. Samtidigt, som alltid, kommer det att finnas gulkorn som kommer att kunna sticka upp. Jag kommer att vara försiktig den närmsta tiden och försöka mig hålla borta från alltför stort risktagande.

Jag köpte förresten tillbaka mina HiQ-aktier för 38,60 SEK i torsdags. Om jag varit lite kallare hade jag kunnat få dem ännu billigare, men jag är nöjd ändå. Om kursen på HiQ närmar sig 40 SEK kommer jag förmodligen att göra med mig av med detta kortsiktiga innehav.

Trots min avoga inställning till börsen finns det två bolag som jag är intresserad av att satsa på för tillfället - Investor och SCA. Jag bedömer båda som hyggligat säkra kort och som goda långsiktiga investeringar. Andra aktier som jag funderar på att köpa är Gunnebo Industrier och BE Group, vilka jag följt länge.

Jag har även tittat på Astra Zeneca under de senaste dagarna. Det känns ganska lockande att satsa en slant på AZ, men det är en chansning. Det är jag medveten om.

Mina XACT Bear har repat sig något efter den dramatiska veckan. De kommer att vara kvar i portföljen ett tag till. Jag har t o m tankar på att fylla på :)

"Svajig dag på Stockholmsbörsen", DN.se, 8 juni
"Stockholmsbörsen faller", DN.se, 8 juni
"Småsparare började sälja snabbt", DN.se, 8 juni
"Kraftig ras på Stockholmsbörsen", DN.se, 7 juni

mvh Charlie

Inga kommentarer: