26 juni 2007

Trelleborg?

Idag kom det ut uppgifter om att Trelleborg troligtvis har varit delaktig i kartellverksamhet via ett franskt respektive ett amerikanskt dotterbolag. Aktien föll hela 9% efter att dessa uppgifter publicerats, vilket är intressant. Anledningen till att det är intressant är att det kanske är så att många väljer att dra sig ur eftersom det är svårt att uppskatta kostnaderna för sådana saker. Möjligtvis är det många som är beredda på att sälja till ett alltför lågt pris för att slippa ovissheten. Med detta sagt kan det finnas anledning att chansa lite och köpa på sig några Trelleborg-aktier, dvs spekulera i att marknaden överreagerat.

Jag är inte ensam om att fundera i dessa banor. Enligt analys från Evli så tycker man att en nedgång på 8 SEK är motiverad, vilket skall jämföras med dagens nedgång på 15,50 SEK. 8 SEK per aktie bygger på att man uppskattar kostnaderna för dessa jobbiga processerna till 700 miljoner SEK. Vidare påpekar man att detta inte är helt ny information och att detta på så sätt till viss del tidigare varit inräknat i kursen.

Det är nog även många som tänker på ABB:s stämningar som både blev kostsamma och jobbiga, men det är förmodligen inte helt jämförbart.

Hur som helst, om det blir en allmänt dålig börsdag imorgon och Trelleborg straffas ytterligare så kommer jag nog slå till och köpa på mig ett par stycken.

Läsvärt:
TRELLEBORG: TAPPAR 15:50 MEN SKA MAX FALLA 8 KR ENLIGT MÄKLARE (Direkt)
"Trelleborg förlorare på fallande börs", DN.se, 2007-06-26
"Miljardsmäll hotar Trelleborg", DN.se, 2007-06-26

mvh Charlie

8 kommentarer:

Marcus sa...

Skall bli spännande att se hur det går. Själv har jag tyvärr inte utrymme för spekulationer just nu, och det är kanske lika bra... :-)

Anonym sa...

Du bör nog läsa lite noggrannare! Det är en enskild mäklare som inte tycker kursen borde gå ner mer än 8 kronor. Evli i sin tur rekommenderar sälj och riktkurs 170 kronor, alltså nära 25 kronor ner ytterligare efter gårdagens ras.

Cristoffer sa...

Jämför gärna estimerade resulatatet per aktie under 2008 med dagens pris.

Med andra ord handlas aktien för p/e 11-12 prog 08 exl. ev effekter av bötesstraff mm.

Jag tycker detta är en engångshändelse som inte kommer påverka bolaget på lång sikt.

Charlie sa...

Hej Arne!
Det skall bli intressant att se. Jag är absolut inte säker på att satsa, men det är möjligt att det blir så. Tidigare satsade jag ofta väldigt stora fall eftersom jag har en teori om att dessa oftast är överdrivna, men det är inte alls säkert att det är så i detta fall.

Hej diversifierad!
Jag har nu läst på noggrannare och du har helt rätt. Det var ett misstag av mig. Det var en enskild mäklare. Vet du om säljrekommendationen och riktkursen är satt efter att nyheten offentliggjordes?

Hej Christoffer!
Jag tror och hoppas att du har rätt i din åsikt, dvs att detta inte har långvarig kurspåverkan. Min tanke var densamma och därför funderade/funderar jag på att köpa.

Kul med kommentarer! Det uppskattas.

mvh Charlie

Anonym sa...

Jepp, direkt efter. När jag tittar närmare på deras rekomendation var den faktiskt 'minska' och inte 'sälj' som det stod i den artikel du länkade till. Här är en artikel om Evlis analys:

http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?n=595063

Cristoffer sa...

En annan analys, denna gång från Swedbank.

http://www.privataaffarer.se/newsText.asp?s=analys&a=10288

Charlie sa...

Tack för tipsen! Det verkar som att Swedbank är någorlunda inne på samma linje som jag är. Det som förvånar mig är att riktkurserna är väldigt olika, 170 SEK resp 220 SEK. Det är en ganska maffig skillnad.

Jag avvaktar med att tanka på Trelleborg-aktier. Faller det till under 180 SEK så skall jag verkligen börja överväga att köpa.

mvh Charlie

Charlie sa...

Jag såg precis ett inslag från DiTV från igår där en mäklare på SHB menade på att kursreaktionen var överdriven. Enligt honom har tappet de två senaste dagarna motsvarat ett börsvärde på 2 miljarder och dotterbolaget som åkt fast omsatte bara 300 miljoner.

Om man är intresserad av att titta på inslaget så hitttar man det på di.se.

mvh Charlie