24 juni 2007

Tjäna pengar på att fotografera

Jag är för tillfället i New York. Det är därför som jag inte varit så flitig på att skriva på sista tiden. Det har helt enkelt varit fullt upp med annat.

Tidigare idag träffade jag på en svensk fotograf som var här på "halvsemester". Han hade med sig hela sin utrustring och han hoppades att ett par av de tusentals bilderna som han hade tagit skulle intressera någon tidning eller annan som var intresserade av att köpa bilder.

En tanke som slog mig när jag satt på tunnelbanan ett tag senare var att lägga upp några av de bilderna som jag tagit på någon bildbyrå. Är det någon som har erfarenhet av bildbyråer eller motsvarande? Vad är det som krävs? Hur bra måste bilderna vara? Vad kan man räkna att få för en bra bild? Vad gör man om man tror sig ha en bra nyhetsbild, t ex en bild på en seriekrock eller liknande? Ringer man direkt till tidningarna?

Jag tror inte att jag är tillräckligt duktig för att kunna tjäna något som fotograf, men det skulle vara intressant att lära sig hur det fungerade. Vet du hur det funkar? Kommentera gärna.

mvh Charlie

2 kommentarer:

Jack of all Trades sa...

Jag har också funderat på att försöka få in foten på nån bildbyrå, men de har ganska höga krav. Bilderna ska vara relativt unika och väl tagna, och så kräver många att de har väldigt hög upplösning eller är processade, "upsizade" så att de blir 20+ Mb stora och mer lämpade för omarbetning i olika media.

Här kan du se vilka krav Alamy har. Ganska tufft... Det finns ju säkert förstås de som är mindre kinkiga.

Charlie sa...

Hej Jack!

Det var intressant läsning. Jag misstänkte iofs att det var ganska höga krav för att kunna platsa i en bildbyrå, men, likväl, jag tyckte att tanken var lockande.

Jag har lite egna idéer om hur man skulle kunna dra nytta av alla de miljontals bilder som ligger på hårddiskar över hela världen. Min tanke handlar mer eller mindre om att erbjuda en sorts fotodelningstjänst med något lägre krav än Alamys. Dessa tankar ligger dock ganska långt fram i tiden.

Tack för infon förresten. Säg förresten gärna till om du hittar någon annan bildbyrå som har lägre krav.

mvh Charlie