30 maj 2007

PPM

Jag kollade in mina PPM-fonder härom dagen. Det var ganska roligt faktiskt. Det hade, som ni säkert förstått, gått upp ganska mycket. Senast som jag gjorde något byte av PPM-fonder var 2004 så man kan inte direkt säga att jag är någon aktiv PPM-placerare, men mina fondval har visat sig vara bra val. I ärlighetens namn skall det sägas att jag fick ganska mycket hjälp av min fond- och aktieintresserade far, eftersom jag vid det tillfället inte tyckte att det var speciellt lönt att sätta sig in i fonddjungeln. Den främsta anledningen var för att det inte rörde sig om så mycket pengar vid det tillfället, men eftersom PPM-summan fylls på allteftersom så finns det all anledning att se över vilka fonder som man har valt.

Eftersom det fortfarande är väldigt många år till jag skall gå i pension så har jag valt att vara ganska offensiv. Mina fonder är för tillfället:

362327 Carlson Fund Equity - Asian Small Cap 25%
806869 Lannebo Sverige 16%
834788 East Capital Rysslandsfonden 34%
842690 Lannebo Småbolag 24%

Den första siffran anger fondens PPM-nummer och den sista siffran anger fördelningen.

Hur har ni resonerat vad gäller PPM-sparandet? Kommentera gärna.

Relaterade artiklar på DN.se
"Nästan alla måste spara till pensionen", DN.se
"Fondbranschen rasar mot PPM-förslag", DN.se
"Fonder ofta bättre än pensionsförsäkring", DN.se
"Lågavlönades pensioner förvaltas sämst", DN.se


mvh Charlie

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fram tills nyligen har jag aktivt valt att inte välja bort premiesparfonden. Tycker att det är en riktigt skaplig aktiefond med riktigt låg förvaltningsavgift. En genomsnittlig ökning med 7% per år sen PPM startade har den gett mig vilket kan bedömas som okej, men inte bra.

När jag köpte HQ-aktier för nån vecka sen bestämde jag mig för att knåpa ihop en HQ-portfölj i mitt PPM-sparande istället. Den blev så här:

357483 HQ Strategifond 35%
159509 HQ FUND - Total 30%
285825 HQ Tillväxtmarknadsfond 20%
914358 HQ FUND - Gorilla 10%
184291 HQ Afrikafond 5%

Strategifonden och Total är aktivt förvaltade, den förstnämnda med fokus i Sverige och den senare hela världen. Båda kan vikta om till räntebärande om börsen spås gå dåligt. Tillväxtmarknad är blandat med Asien, Östeuropa, Latinamerika och Afrika, och Gorillan är med fokus på media, it etc. Afrika är så klart Afrika!

Sen bytet gick igenom 15/5 är dom sammanlagt upp 2,2%. Klart godkänd avkastning om ungefär en procent per vecka. Hoppas det fortsätter så!

Charlie sa...

Det var intressant att se hur du resonerat. Jag har förstått att du är väldigt förtjust i HQ bank. Hur kommer det sig?

Jag har själv ganska dålig uppfattning om vem som är bra respektive dålig av fondförvaltarna, vilket gör det lite svårare att välja PPM-fonder. Jag brukar försöka att välja mindre fonder eftersom jag tror att dessa kan vara mer rörliga i sin förvaltning pch så naturligtvis marknader som jag tror kommer att ha en intressant utveckling framöver.

Anonym sa...

Jag gillar HQ:s fonder för att dom har hyffsat låga avgifter och för att Svergiefonden som jag haft i princip hela mitt aktiva sparliv har varit en väldigt bra affär. Dom har ju en till svergiefond som heter HQ Svea, och mellan dessa två är det tydligen ständig intern tävling, vilket gör att dom håller sig på tårna och presterar bra!

Strategifonden gillar jag för att den är aktiv och kan vikta om till räntepapper utan att jag för min del behöver realisera en vinst som måste skattas på vägen, och det samma gäller visst den här Total som jag nyss skaffat.

Afrikafonden har jag läst nånstans att deras är den bästa Afrikafonden på den Svenska marknaden, men konkurensen är ju inte dirket hård. Tyckte det var en kul krydda ändå.

Sen ville jag ju ha lite mer seriösa pensionspengar i Tillväxtländerna, därav det valet, och Gorillan är ju en marknad som knappast kommer att försvinna och som efter it-kraschen är ganska lågt värderad av rädsla för en ny.

När jag räknade ihop vinsten idag är jag uppe på 3,3% sen 15/5, fast senaste dagarna har ju varit bra för dom flesta.

Att jag gillar HQ som företag är dels för att jag gillar deras fonder så klart, men för några veckor sen när jag läste en artikel om Mats Qviberg (länk) var det som intresset för att köpa aktien tog fart på allvar. Senare samma dag kom dom in i portföljen!

Anonym sa...

Jag har under 12 år inte brytt mig om att förvalta vare sig mina ppm-fonder, mina spp-fonder eller mitt privata fondsparande. Jag kom till insikt i våras/vintras och förvaltar sedan ca 1 mars -07 aktivt de nämnda 3 plus min frus ppm.

Jag har med hjälp av morningstars pseudo-portföljer undersökt vad skillnaden blivit så här långt. Man tror knappt det är sant.

Mellanskillnaden mot att ha legat kvar med min gamla strategi (eller snarare brist på):

Mina SPP: +2000 kr
Mitt privata pensionssparande: +5000 kr
Min frus PPM: +8000 kr
Min egen PPM: +14000 kr

Totalt har mitt nyvunna intresse och engagemang allså förstärkt dessa portföljer med 29000 kr, på 4 månader!!! :-O

Jag kan nämna att den bästa av de 4 portföljerna är min frus PPM, som gått +32% under 2007. Mina egna PPM har gått +24%

Vart ska detta sluta? Det har varit ett allmänt mycket bra börsmässigt halvår, men om man leker med tanken och matematiken, så får man fram att mina PPM med denna ökningstakt kommer nå ett värde på 487 miljoner kronor till min 61-årsdag. Min frus PPM kommer på hennes 61-årsdag (hon har 5 år längre på sig än jag) att ha nått ett värde på knappt 35 miljarder kronor :-)

Lite seriöst, lite på skoj... men mitt verklighetsexempel visar att värnande av sina PPM-fonder helt klart kan göra skillnaden på om man ska kunna leva sitt livs sista få decennier med eller utan guldkant.

Anonym sa...

Jag har helt tappat respekten för resonemanget att inte lägga alla ägg i samma korg. Jag har alla pengar på ppm-kontot i Carlson Fund Equity - Asian Small Cap.
Hittills har det växt till 431 853 kr. Jag är fullt medveten om att det är helt vansiningt riskfyllt och att varje förändring i procent påverkar totalbeloppet enormt. Men hittils har mtt ppm konto ökat med 28% per år i genomsnitt.

Anders i Bromma

Anonym sa...

Jag brukar snegla lite på twoship.com, ppmdoktorn.se samt testade även fondsmart.se som var gratis i gratis två månader.
Även i DI börssnack kan man hitta nyttig information...