24 augusti 2020

Scandic Hotels: Ökat ytterligare

Under dagen så har jag ökat ytterligare i Scandic Hotels. Min gissning är att kursen är väl nedtryckt och jag tror att det kommer att komma en uppåtreaktion inom inte alltför lång tid. Det kan mycket väl vara fel och de flesta gånger som jag har bottenfiskat så har det antingen tagit lång tid innan det gått upp (Matse, Byggmax, Hövding etc) eller så har det aldrig vänt upp (t ex Telia). (Det finns även ett par fall där det vänt upp snabbt och jag sålt för tidigt)

Om man skulle tittat på min portfölj med "normala" aktieögon så skulle man förmodligen säga att jag är alldeles för tungt viktad mot Scandic. Det handlar om ca 25-30% av den totala portföljen. Naturligtvis finns det en logik i ett sådant resonemang, men jag har den senaste tiden alltmer gått mot ett fåtal stora innehav som jag följer ganska noga. Scandic är ett sådant. Min gissning är att Q3 kommer att vara dålig, men jag tror att den kommer att vara så pass bra att man inte längre kommer att kunna äska pengar från staten och jag tror att det kommer att ändra kommunikationen från bolaget. Det är möjligt att jag överdriver detta, men att basera sin syn på hur hotellnäringen går enbart på information från Visita (som är en intresseorganisation) tror jag blir missledande. Jag påstår inte att statistiken är fel, men jag tror att man väljer att presentera siffror som gagnar medlemmarna och just nu när stödpaket diskuteras så tror jag inte att man hellre prioriterar siffror som visar att Stockholms-hotellen går dåligt än att landsbygdshotellen går ganska OK. Att det går dåligt i Stockholm är inte så konstigt när staden varit bland de värst drabbade och många attraktioner är stängda. Det är möjligt att jag tänker fel i detta resonemang, men det är hur som helst min hypotes.

Att det nu diskuteras att införa undantag från 50 personersregeln tror jag är väldigt positivt för Scandic. Det kommer förvisso inte att direkt innebära att det kommer att komma en massa fotbollssupporters som bor på hotell (några kommer det säkert att vara), men jag tror att det ger en tydlig indikation på att samhället är på väg mot en form som liknar den som var innan Corona slog till. Jag har skrivit det tidigare. Grundtesen i min investering i Scandic Hotels är att jag bettar på att samhället ungefär kommer att gå tillbaka till så som det var tidigare. Det är inte säkert att det blir så och det kan ta tid, men jag gillar oddsen och därför köper jag Scandic.

Man kan naturligtvis fundera på om det kommer att komma en "short squeeze", dvs att blankare blir tvungna att köpa aktier för att täcka blankningarna och att det driver upp kursen ganska dramatiskt, och jag tror inte att det är helt osannolikt. Vi får se hur det går.



    




Inga kommentarer: