27 mars 2020

Corona: "Ställ in utdelningen om du vill ha statligt stöd!"

Den senaste tiden så har Corona-debatten lite grann skiftat fokus och nu verkar det som alla pratar om vara alla de restauranger som måste bomma igen om folk inte vill gå ut på krogen som en effekt av att vi har en smitta som vi ogärna vill sprida. Naturligtvis är det inte bara restaurangerna som drabbas utan en massa småföretag drabbas, och alla skall få hjälp. Många politiker har uttalat sig att man inte skall räkna med statligt stöd om man delar ut pengar till aktieägarna. Jag tycker att man gör en tankevurpa när man säger så.

En verksamhet som går bra och som har ordning på sina finanser och inget större investeringsbehov bör som jag ser det dela ut pengar till aktieägarna. Det finns ingen anledning att lägga pengar på hög i ett bolag om det inte finns anledning att göra det. Man kan prata om att man skall vara rustad för sämre tider och det ska man så klart vara, men det finns gränser. Att generellt uttala sig om att man inte skall dela ut pengar är som jag ser det fel. Det är säkert rimligt i de flesta fall, men det finns fall där en utdelning faktiskt är motiverad av olika anledningar. Det kan t ex vara så att det finns en ägare som har andra innehav som behöver ett tillskott av kapital och med en utdelning från ett bolag så skulle på så sätt detta andra bolag kunna få tillskottet. Att bannlysa utdelningar innebär alltså att man låser in kapital i bolag, vilket kan vara problematiskt och kan få indirekta onödiga effekter.

En annan slutsats som jag tycker att man kan dra av den senaste tidens debatt är att många kommer att vidta åtgärder som gör att man kan få statligt stöd istället för att vidta åtgärder som gör att det inte går. Det finns lite att förlora på att inte dela ut pengar egentligen, men ganska mycket om det skulle innebära att man inte är med i spelet om statligt stöd. Jag kanske är lite hård, men när enorma stödpaket klubbas igenom i raketfart så får det till effekt att många bolag kommer att agera för att kunna kvalificera sig för dessa och kanske dela ut mer pengar nästa år om det skulle vara lämpligt.

I fallet med Byggmax så tror jag att man resonerade ungefär som jag gör. Man tar det säkra före det osäkra och säkrar upp så mycket som man kan för att kunna hantera situationen om det skulle bli riktigt jobbigt och långvarigt. Utöver detta så gör man det eventuellt också möjligt att ta del av olika stödprogram. Det är så jag tror att man resonerar.

Jag kan inte säga att jag tycker att det är någon som egentligen gör fel. Det är rimligt att tycka att utdelning och statligt stöd inte riktigt gifter sig så fint och det är även rimligt att bolag tar det säkra före det osäkra och inte delar ut för att hamna på svarta listan. Min poäng är att dynamiken är intressant och att man inte ska övertolka inställda utdelningar. 

Inga kommentarer: