09 mars 2020

Börsen faller brant

Det är intressanta tider på börsen och dagens nedgång är den största på mycket länge. Man kan vända och vrida på det på olika sätt. Vill man vara positiv så kan man säga att vi är tillbaka på nivåer från i våras och att det inte är så farligt trots allt. Om man istället vill vara negativ så kan man säga att Corona-epidemin var triggern som fick den positiva börsen att svänga om till att bli en negativ. Vad som är sant kommer vi att veta om en tid, men just nu är osäkerheten stor.

Det jag tror är klokt när det kommer till situationer som den som vi står inför just nu är att hålla sig till fakta. Det som har inträffat är tragiskt och det kommer att få konsekvenser på många olika sätt. Det är svårt att förutspå hur dessa kommer att spela ut, men jag skulle inte vilja säga att det är helt omöjligt att göra kvalificerade gissningar. Det är möjligt att det är många som inte håller med och det är möjligt, men det är i alla fall vad jag tror.

Om man tittar på vad vi vet idag så är 110 000 personer konstaterat smittade och av dessa har 4000 avlidit. Av dessa fall kommer 80 000 personer från Kina och när det kommer till avlidna så har 3000 personer i Kina avlidit. Eftersom epidemin började i Kina så har effekterna hittills varit störst i Kina och om siffrorna utanför Kina kommer att utvecklas på samma sätt som i Kina återstår att se. I Hubei, provinsen i Kina där det startade, så har 60 000 fall konstaterats och ca 3000 personer har dött. Dessa siffror verkar ha stabiliserats och det verkar inte som att så många nya fall konstateras i provinsen. Det finns så klart en stor osäkerhet i dessa siffror (och jag kan även ha feltolkat eller inte förstått).

Att man inte kunde komma överens inom OPEC och att oljepriset faller brant gör så klart inte situationen bättre, utan precis tvärtom. Det finns, som jag ser det, ett indirekt samband mellan Corona-epidemin och det branta oljefallet. Jag gissar att Saudiarabien vet ganska väl vad man håller på med och jag tror att "oljekonflikten" kan komma att få en del länder i rätt rejäl gungning. Det är bara spekulationer från min sida, i vanlig ordning. Tyvärr tror jag inte att oljekonflikten kommer att lösas inom kort och jag tror att oljan kommer att handlas på ganska låga nivåer under en tid framöver. Tids nog kommer den nog att vända upp, men jag tror att det kan dröja. Jag kan detta väldigt dåligt så jag vågar mig inte in i något bet vad gäller oljan, men min hypotes är att oljan inte kommer att studsa upp inom kort. Rätt eller fel, det får vi se.

Det jag har siktat in mig på är aktier som jag bedömer inte kommer att påverkas i hög grad av direkta och indirekta effekter av Corona-epidemin. Mitt största innehav Byggmax tror jag kommer att kunna få ett ganska bra år trots oron och trots att många smittats runtom i världen. Byggmax tror jag skulle kunna gynnas av att vi stannar hemma och jag tror inte att särskilt många kommer att resa under sommaren. Det är möjligt att jag har fel, men det är vad jag tror. Eftersom Byggmax var mitt största innehav redan innan Corona-epidemin så är det möjligt att jag bara försöker lura mig själv, men "confirmation bias" eller inte så är det i alla fall tesen som jag håller fast vid.

Det jag eventuellt tror att en del överdriver är avbrotten som industrin kommer att drabbas av. Självfallet kommer många bolag av drabbas av komponentbrist och det kommer att få konsekvenser, dock tror jag att det finns utrymme för positiva överraskningar. Allt handlar så klart om förväntningar och i takt med att kurserna åkt ner så har även förväntningarna skruvats ned. Även om många fabriker i Kina och på andra håll fått hålla stängt under perioder så har inte hela Kina drabbats och jag tror att de värsta siffror från Kina faktiskt redan har presenterats. Det är möjligt att jag är för optimistisk i detta avseende och det är möjligt att de störningar som uppkommer är så stora som ligger i förväntningarna, eller till och med större, men jag tror det som sagt inte. Kina verkar ha tagit sig igenom det värsta.

En annan sak som jag tycker är intressant att ta fasta på är hur brett nedgångar som de vi sett de senaste dagarna slår. Allt går ner. Det spelare mindre roll hur stor exponeringen är mot Kina, eller hur värderingen ser ut innan Corona-epidemin slog till. Allt skall ner. Sannolikt beror det på att direktägandet av aktier egentligen är ganska lågt när det kommer till det rörliga kapitalet. Småsparare väljer fonder eller liknande, antingen för att man vill eller för att man måste (pensionspengar) och när dessa vill minska exponeringen mot börsen så slår det brett när det är panik. Att en hel del av handeln är algoritmhandel tror jag spär på volatiliteten. Det är möjligt att det inte är fallet, men det är vad jag tror. Summa summarum så tror jag att det kan finns anledning att plocka upp en och annan aktie som handlades till hyggliga värderingar innan epidemin slog till och som sannolikt inte kommer att drabbas särskilt hårt av att Corona-epidemin. Förutom Byggmax så har jag även valt att ta in Green Landscaping, Doro och Securitas de senaste dagarna, vilket jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Man kan resonera olika och jag förstår absolut de som vill vänta och se var det här tar vägen. Problemet med det resonemanget är att det är inte helt enkelt att se när det vänder. Det är mycket möjligt att det blir ett uppställ följt av ytterligare nedgång eller så blir det ett uppställ som startar en rejäl uppgång. Det finns säkert de som är duktiga på att hitta botten, men jag tillhör inte gruppen som brukar träffa den.

Mycket av det som jag köper idag är vad jag tycker är stabila verksamheter som jag tror kan ge OK avkastning bara genom direktavkastningen. Det gäller inte alla de köp som jag har gjort den senaste tiden, men portföljen i stort innehåller ganska få förhoppningsbolag, även om tex Tobii kvalar in som ett sådant.

Det skall bli intressant att se var allt tar vägen de närmsta veckorna.

Inga kommentarer: