19 januari 2019

Mekonomen: Vinstvarning

Igår, fredag 18 januari, kom en vinstvarning från Mekonomen och kursen stack ner från dryga 90 SEK till ca 75 SEK. Det var inte vad jag hade hoppats på och det var den andra kursdykningen för bolagen i min portfölj på ganska kort tid (Camurus störtade ner under mellandagarna).

Jag har ännu inte hunnit sätta mig i detaljerna kring vinstvarningen, men jag förstår det som att man skyller på att det varit ett ovanligt svagt kvartal för branschen som helhet. Det förvånar mig. En anledning till att äga Mekonomen är i min bok att verksamheten är förhållandevis stabil och att det inte skall komma så mycket överraskningar i form av svagare kvartal som i sin tur leder till vinstvarningar. Tidigare har jag tänkt att bilservice och reservdelar är någonting som efterfrågas förhållandevis jämnt, men det kanske är fel.

En annan sak som jag inte kan låta bli att fundera på är om man riktigt har koll på läget. Om det är så att man inte har koll på läget och har gjort stora förvärv så kan det leda till långa jobbiga perioder, t ex som när Byggmax köpte Skånska Byggvaror. Det är möjligt att det är att dra saker för långt. Jag hoppas att det är så.

I en del kommentarer så lyfts det fram att det är en överreaktion och sett till minskat börsvärde i förhållande till hur mycket vinsten kommer att landa på så kan det så klart vara en poäng. I fallet med Camurus så tycker t ex jag att nedgången var väl häftig, men i fallet med Mekonomen så är jag inte riktigt säker. Jag tror att det inte alls behöver vara tillfälliga marknadsfluktuationer som ligger bakom det svaga kvartalsresultatet och att ledningars förvärvskalkyler inte alls blir som det var tänkt tillhör heller inte ovanligheterna. Kortfattat, det var en vinstvarning som inte gjorde mig sugen på att köpa mer.

Även Börspoddens John Skogman och Syding från 25 minuter (som idag heter något annat) har varit ute och pratat om Mekonomen, bla i något EFN-avsnitt. Det känns ganska bra att inte vara ensam om att satsa på fel häst (även om jag inte är säker på att någon av dem verkligen satsade). Hur som helst, det skall bli intressant att höra vad de tänker om vinstvarningen. Förhoppningsvis tar John upp det i nästa Börspodden-avsnitt.

Om det skulle bli en liten upprekyl i nästa vecka så är det inte omöjligt att jag säljer. Vi får se.

Inga kommentarer: