19 januari 2019

HM: Högt på bevakningslistan

Jag har ett dubbelt förhållande till HM-aktien. I tider då HM sågs som en säker hamn och ett bolag som man skulle köpa och gömma långt ner i byrålådan så kände jag mig skeptisk (och jag tycker inte att jag hade helt fel), men det har också varit tider då jag verkligen lockats av bolaget och även ägt aktier (och de senaste åren mestadels gjort förluster). För närvarande så är jag lockad av HM aktien. Anledningarna är följande:

- Man styr från trendplagg till basplagg
Min egen spaning är att bolaget har gjort en svängning mer mot bra basplagg och på så sätt lämnat en del av de mer hippa, trendiga plaggen. Det är kanske inte så, men jag tror det. Ett exempel som jag tycker är talande är att man lägger ner Cheap Monday. Jag tror att denna kursomställning är riktig framförallt eftersom målgruppen för de mer trendiga plaggen är mindre och för att de är betydligt mer lättflyktiga.

- Ehandeln växer
Att e-handeln växer är bra och jag tror att man kommer att kunna förbättra erbjudandet under de kommande åren, tex genom att man kan hämta och lämna i butik. Samarbetena i Kina tror jag kommer att utvecklas fint.

- Responsible sourcing
HM är alltid påpassat och om bolaget gör ett snedsteg så är det stor risk att det upptäcks. Effekten av att man har haft ögonen på sig är att man har blivit ganska duktig på att se till att kläder tillverkas av sjysta material och av personer som har sjysta villkor. Jag tror att detta kommer att bli viktigare i framtiden och jag tror att HM ligger långt framme. Jag tror inte att alla som jobbar för HM eller för HMs underleverantörer har det bra, så naiv är jag inte. Det finns säkert mycket att förbättra. Jag tror dock att man relativt sett är duktiga på detta.

- Konvertering av butiker
Jag är övertygad om att man har planer på hur man skall göra om nuvarande butiksnätverk på bästa sätt. En del kommer att bli Afound-butiker, andra kommer att bli COS (endast ett fåtal), några kommer att bli Arket, några kommer att läggas ner och det stora flertalet kommer att vara HM-butiker som på olika sätt anpassas efter varje butiks unika position och personerna som är där och handlar. En del butiker kommer säkert även att läggas ner. Även om de tusentals butiker som HM har inte på alla sätt är en tillgång i dagens retail-död så tycker jag att en del analyser av HM är väl enögda och för förenklade. Det är möjligt att jag har fel i detta och att jag överskattar möjligheterna att göra något bra av butikerna. Ej att förglömma, butikerna kan även fungera som in- och utlämningsstationer för andra e-handelsspelare.

- Samarbeten
Att IKEAs ägarbolag köper aktier i HM är otroligt spännande och jag hoppas verkligen att det inte bara handlar om en "attraktiv finansiell placering". Det kan det naturligtvis vara, men det kan också vara så att IKEA vill pröva butiker i mindre skala (vilket man redan börjat testa med sina köksbutiker) och att två företag som båda spelar på svenskhet och skandinavisk design och stil slår sina påsar ihop känns inte helt och hållet otroligt. Kan det vara så att IKEA kanske skulle kunna vara intresserad av att ta över en hel del av butikerna helt eller delvis? Kan det vara så att man skall samarbeta kring ehandel? Hämta ut IKEA-produkter i HM-butik? Att man säljer sina kläder i Kina via Tencent tror jag också kan vara riktigt intressant. Om jag inte missminner mig så har liknande samarbeten lyft en del amerikanska klädmärken.

- Insiderköp
Stefan Persson har köpt på sig otroliga mängder med aktier. Effekten av detta har snarare varit att många har tagit sig för pannan istället för att se det som en signal att någonting intressant är på gång i bolaget. Eftersom aktiekursen har dalat så har köpen överlag varit dåliga sett i ett kort perspektiv, men kanske, kanske så är domen mot Perssons aktiehandel väl ensidig. Det är på inget sätt en hemlighet att Perssons gärna sluppit att vara på börsen och kanske har Perssons icke-intresse att spela med i börsvärldens spel drabbat kursen väl hårt. Kanske har Perssons hårdare grepp om bolaget skrämt boret en del aktörer? Det återstår så klar att se. (Man kan så klart även fundera över om det är klokt att köpa aktier i ett bolag, vars huvudägare helst inte vill vara på börsen.)

- Förhållandevis sund finansiella ställning
HM är ett välskött bolag och även om bolaget inte är skuldfritt så är min bedömning att man har ganska sund ekonomi. Det kan så klart ändras och det skall så klart ses i ljuset av aktiekursen (börsvärdet), men även om man gör det så tycker jag att det känns rätt OK.

 Vi får se vad det hela landar i. Det är möjligt att jag köper en liten post, men eftersom jag ligger mer eller mindre fullinvesterad så kommer det inte bli förrän jag sålt något annat. Det som skulle kunna hända är att jag minskar i Duni och köper en del HM. Även Mekonomen skulle jag eventuellt kunna tänka mig att minska i. Det är heller inte omöjligt att jag minskar i något skogs-/pappersbolag, tex Billerud Korsnäs. Vi får se.

Inga kommentarer: