19 januari 2019

Costco kommer till Sverige

Jag har tidigare skrivit en del om dagligvaruhandeln och jag har ägt Matse, Axfood och ICA i omgångar. Många gånger uppfattas dessa som "säkra aktier". Det kanske är att lura sig själv, eventuellt.

Det senaste ryktet som florerar, eller om det till och med är officiellt, är att Costco kommer att komma till Sverige. Man finns sedan tidigare på Island och vad jag förstår så har etableringen på Island varit lyckad för Costco och eventuellt mindre lyckad för de aktörerna som fanns på plats sedan tidigare.

Costco är inte superkänt i Sverige, men om man har varit i USA så har man sannolikt stött på kedjan. Lite förenklat så är det stor-stormarknader, dvs affärer, där man måste vara medlem för att få handla, kan köpa storpack till väldigt bra priser. Ofta är det riktigt stora anläggningar. Vad många gör är att man köper ett paket köttfärs på 4 kg och delar upp det när man kommer hem och fryser in det i mindre bitar. Man har även många egna varumärken som verkar vara väldigt uppskattade, tex Kirkland.

Om Costco kommer till Sverige är det sannolikt att många sparkvotsanhängare kommer att börja handla på Costco, helt enkelt för att det kommer att vara billigt. I USA är det så vitt jag förstår många ganska välbärgade som handlar på Costco (vilket kanske är en av anledningarna till att man är välbärgad, dvs koll på utgifterna). Sannolikt skulle det kunna bli på samma sätt i Sverige.

En annan anledning till att Costco skall tas på allvar är att de har bra förhandlingsläge mot många av de stora matproducenterna, bättre än Axfood och ICA. Om det skulle bli ett krig om marknadsandelar i Sverige så skulle det kunna pågå ganska länge, vilket skulle kunna pressa tillbaka ICAs och Axfoods marginaler.

Jag har ropat vargen kommer många gånger inom denna bransch och hittills har det varit fel, men jag tror att ICA med 50% av marknaden måste se upp och likaså Axfood skulle förmodligen inte bli opåverkad om en spelare som Costco kommer in på den svenska marknaden.

Intressant länk:
https://www.dagenshandel.se/article/view/640305/costco_kan_paverka_mycket_mer_an_amazon

Inga kommentarer: