25 januari 2019

Byggmax: Slopad utdelning

Idag så kom Byggmax med sin rapport och tyvärr så var marknadens reaktion ganska negativ. Det som många verkar ha foksuerat på är den slopade utdelningen. Det är klart att man kan dra slutsatser av att utdelningen slopas och det är klart att det inte är en positiv signal, men om man ser bortom den slopade utdelningen så tycker inte jag att siffrorna ser så värst jobbiga ut. Q4 var enligt mitt sätt att se ett ganska OK kvartal. Det är säsongsmässigt ett svagt kvartal och 2018 var inget undantag. Skånska Byggvaror fortsatte att dra ner på olönsam försäljning med effekten att tillväxten mattades av. Inte heller detta är en överraskning utan i linje med planen.

Nedan finns lite siffror från rapporten:


När jag snabbt läst igenom pressmeddelanden och sett kursreaktionen så bestämde jag mig för att det var en väl häftig reaktion och jag klämde till och köpte fler aktier för ca 30,50 SEK. Eftersom jag redan äger en hel del aktier i bolaget så var det inte helt klokt, men jag tyckte att det var värt en chansning. Det som talar för Byggmax är att man är ledande i lågprissegmentet, vilket är en fördel om vi går mot tuffare tider, man är duktiga på ehandel, man har tagit en del kostnader under 2018 för båda nya butiker och avvecklingen av delar av Skånska Byggvaror som sannolikt inte kommer att spilla över till 2019. Jag tycker att Byggmax ser intressant ut.

Man kan dra paralleller mellan Mekonomen och Byggmax. Mekonomen har precis gjort stora förvärv i Danmark och Polen och det känns inte helt osannolikt att dessa förvärv motsvarar Byggmax Skånska Byggvaror-förvärv. Det är möjligt att jag har fel. John i Börspodden är ganska hård mot Mekonomen i det senaste avsnittet av Börspodden och han kan nog ha en poäng. Det finns en risk för att ledning inte riktigt har koll på läget. Det är möjligt att jag lättar på Mekonomen.

Apropå att lätta så sålde jag några Duni idag. Det är ett bra bolag, men förbuden mot engångsartiklar tror jag kan komma att tynga bolaget. Det är även en möjlighet om man tror att Duni har en bättre miljöprofil än konkurrenterna, men överlag så kan det nog vara tufft. Anledningen till att jag lättar har också att göra med att jag sitter på ganska mycket Duni-aktier. 

Tillbaka till Byggmax, eftersom jag sitter med alldeles jättemånga Byggmax-aktier nu efter dagens shoppingtur så kommer jag att sälja av en del när tillfälle ges. Det kan bli värre från dagens nivåer, även om jag inte tror det, och det är klokt att inte ha alla ägg i samma korg. Om kursen snabbt studsar upp till 34 SEK så kommer jag nog att sälja de aktier som jag köpte idag.

Länk till Byggmax-rapporten i sin helhet:
https://mb.cision.com/Main/109/2725512/981279.pdf

Inga kommentarer: