20 mars 2018

Hövding: Äntligen en pressrelease

Idag kom det en pressrelease från Hövding. Som Hövding-nyhetsknarkare så är man mer eller mindre i ständig abstinens så dagens pressrelease var väldigt trevlig. Jag ser det som att det egentligen var två nyheter:

- Stadium har bestämt att man skall sälja Hövding i tio butiker under våren. Tydligen har onlinetestet fallit väl ut och man väljer nu att ta in Hövding i några av butikerna. 

Stadium har, enligt Wikipedia, 170 butiker i Sverige, Finland och Tyskland. Intersport har enligt samma källa 150 butiker i Sverige. Team Sportia har ett nittiotal butiker i Sverige. Eftersom Intersport och Team Sportia idag säljer Hövding, framförallt Team Sportia om jag har förstått saken rätt, och tillväxten inom kanalen "sportkedjor" är väldigt hög så är det lovande att även Stadium är intresserade.

Förmodligen hade inte Stadium tagit in Hövding i sitt sortiment om man inte trodde att man skulle kunna sälja åtminstone 50 Hövdingar per butik och månad, tror jag. Det kostar att hålla en produkt som Hövding. Personalen måste utbildas och man skall kunna hantera reklamationer etc. Jag ser det som sannolikt att man pratar om volymer på minst 6000 enheter per år. Det är möjligt att man inte når det 2018, men jag tror absolut att det är ambitionen för 2019. Det är mycket möjligt att det är för lågt. Om man säljer hälften av detta under 2018, dvs 3000 enheter, så skulle det vara en tillväxt på 7-8% (förra året sålde Hövding ca 40 000 enheter). Jag tror heller inte att man tänker sig att man skall stoppa vid 10 butiker. Målsättningen måste vara att åtminstone ha Hövding i hälften av butikerna.

Det som lite oroar mig är att det eventuellt kan vara så att Hövding har ansträngt sig väldigt hårt för att få in sin produkt hos Stadium. Jag hoppas inte att man har gått med på att lägga alltför stora resurser på att hjälpa Stadium med att få igång försäljningen och att Stadium till slut tackat ja för att risken för deras del till slut blev minimal. Jag tror det inte och jag tror att Stadium vill vara med på tåget.

- De tyska butikerna Globetrotter och Lucky Bike börjar sälja Hövding

Egentligen tror jag att det är större att Globetrotter och Lucky Bike börjar sälja Hövding än att Stadium tar in Hövding i tio butiker. Den tyska marknaden kan bli riktigt stor och varje framsteg där tycker jag är lovande.

Globetrotter ingår i, eller är lierade med, Fenix Outdoor och det känns inte osannolikt att vägen till Globetrotter har gått via Naturkompaniet (som är del av Fenix Outdoor). Jag hoppas på liknande effekter också på andra håll, t ex att man kommer inte på andra marknader via Team Sportia och Intersport som båda ingår i stora koncerner som finns på många marknader. Globetrotter verkar ha stora butiker och vad jag kan se så har man 12-13 butiker. Jag tror att jag har varit inne i en Globetrotter-butik vid något tillfälle och om jag inte missminner mig så påminde den en del om Naturkompaniet, men mycket större.

Lucky Bike verkar vara en ganska så framåtlutad cykelhandlare som verkar ha satsat en del på näthandel. Jag har inte hört talas om dem tidigare. De verkar ha 24 butiker i Tyskland.

Huruvida Hövding kommer att finnas i Globetrotters eller Lucky Bikes fysiska butiker framgår inte av pressreleasen, men glädjande nog så finns Hövding redan via båda butikernas ehandel:

https://www.globetrotter.de/shop/hoevding-hoevding-20-airbag-helm-301639/

https://www.lucky-bike.de/Bekleidung/Helme/MTB-Trekking-Race/Hoevding-2-0-Airbag-Helm.html

Kursen steg något under dagen, men Avanza fortsätter att sälja av aktier. Antalet ägare via Avanza ligger mer eller mindre konstant så det verkar inte handla om personer som väljer att helt ge upp. Sannolikt är det en eller ett par större ägare som väljer att sälja. Det skall bli intressant att se om det är någon av de större ägarna som väljer att lätta på innehavet.
 


Att Q4 var överlag positiv och att det går framåt med nya försäljningssamarbeten gör mig lite lugnare. Kursen har inte utvecklats som jag har tänkt mig alls. Sett i backspegeln så skulle jag varit betydligt kyligare, men det är lätt att vara efterklok.

Om Avanza-säljtrycket avtar och kursen som en effekt hoppar upp till runt 9,50 SEK så kommer jag nog att lätta en del på innehavet. Jag ligger väl tungt i nuläget.

Direktlänk till pressreleasen:
http://hugin.info/169230/R/2177442/840182.pdf

Inga kommentarer: