10 oktober 2016

Matse, Telia: Minskat i Matse, ökat i Telia

I fredags tyckte jag att kursen kändes väl nerpressad och passade på att fylla på med ytterligare Telia-aktier. Det kanske visar sig vara en dum idé, men jag tycker att Telia för 36 SEK (37,5-1,5 SEK, kursen i fredags minus utdelningen om ett par veckor) känns som en ganska attraktiv värdering, dock absolut inte utan risk.

På många sätt var det dumt av mig att köpa mer aktier i Telia med tanke på att jag redan har en hel drös med aktier, relativt sett så klart, men jag tyckte att det var värt risken. Om det var klokt eller oklokt återstår att se. Jag kommer sannolikt att hålla på aktierna till efter utdelningen och jag hoppas på att kunna sälja för 38 SEK senare under året efter att utdelningen på 1,5 SEK skiljts av.

Det är inget gott tecken att man inte kommer fram till någon lösning för alla de problem som man sa att man skulle lösa och jag tror att många börjar fundera på om nuvarande ledning är skaffad att lösa problemen. Det är naturligtvis inte någon lätt situation som företaget befinner sig i och det är mer eller mindre en omöjlig uppgift att sälja de verksamheterna som det har bestämts ska säljas till ett bra pris, tror jag. Det enda positiva i det hela är att Telia är så pass nertryckt och illa omtyckt att fallhöjden borde vara begränsad.

Om Telia har begränsad fallhöjd så kan fallhöjden i Matse vara desto större. Jag tror i och för sig inte att fallhöjden är enorm i Matse, men det kommer nog att bli tuffare den närmsta tiden. Idag sålde jag därför en fjärdedel av innehavet. Jag sitter fortfarande på en stor del aktier, men jag väljer att minska. Den främsta anledningen är att jag känner mig ganska säker på att man kommer att bomma Q3-prognosen (se tidigare inlägg) och att, som jag ser det, man inte växer snabbare än marknaden. Tyvärr tror jag att man kommer att ha tufft att ta den ledartröja som man säger att man vill ha, även om det inte är omöjligt. Jag tror även att de pengar som man idag har i kassan snabbt kommer att gå åt till att växa fort så att man inte hamnar på efterkälken. Tyvärr tror jag inte att de pengar som man har i kassan kommer att räcka till dess att man visar svarta siffror, utan man kommer att behöva ta in mer pengar och det kommer sannolikt inte att påverka kursen positivt.

Trots att jag ser problem framöver så har jag valt att behålla en hel del aktier. Det kan mycket väl komma positiva nyheter. Man har t ex pratat om att man ska starta samarbeten med andra handlare så att de kan dra fördel av Matses logistikapparat. Det är möjligt att det kommer en sådan nyhet inom inte alltför lång framtid, men inget är säkert.

Det kan även uppstå en situation där någon ägare vill fylla på med fler aktier och att det får kursen att sticka upp, men naturligtvis kan även det omvända uppstå.

Jag är även lite brydd över att det inte varit några direkta insiderköp på väldigt länge, vad jag har sett i alla fall. Även om ledningen sitter på en hel del aktier redan så hade jag gärna sett att man köpte lite då och då.

Inga kommentarer: