15 oktober 2016

Deutsche Bank, Ericsson: 30% rabatt på risk?

Jag gjorde mig av med mina vällagrade Investor-aktier i min depå tidigare i år och med som så mycket annat så gjorde tiden sitt och de blev bättre (och dyrare) med tiden. Vad jag försöker säga är att jag sålde en hög Investor-aktier som legat länge i en aktiedepå och gjorde en helt OK vinst. Anledningen till att jag sålde var att jag gjorde mig av med mina Matse-aktier i depån med förlust och för att kvitta förlusten så sålde jag mina Investor-aktier med vinst. Eftersom jag hade mer vinst i Investor än förlust i Matse så har jag för tillfället en reavinst. (Eftersom jag fortfarande tycker att Investor är en ganska bar aktie så köpte jag nya i min ISK) Det skall också tilläggas att detta var ett led i att föra pengar från min depå till min ISK.

Att ha en reavinst är inte det värsta som kan hända och att man får betala en liten del av sin vinst till staten är en del av spelet, men eftersom en eventuell förlust innan nyår skulle kunna kvittas mot den reavinst som jag har i nuläget så öppnar det upp för lite risktagande. Det är möjligt att det är dumt att tänka som jag gör, men jag funderar på att vrida upp risken i portföljen ett par steg. Om det går vägen så får jag skatta 30% för vinsten eftersom det är i en depå, men om jag gör förlust och jag kvittar mot reavinsten så gör skatteeffekten och kvittningsmöjligheten att förlusten blir 30% lägre. Hängde någon med på det resonemanget?

Eftersom jag nyligen köpt Hanza och Doro så kommer jag nog att göra mig av med dem för att frigöra pengar, alternativt att jag för över pengar från min ISK, och jag funderar på att köpa Ericsson och Deutsche Bank. Det är mer spekulation än någonting annat, men jag tror att det kan vara intressant. Det är i nuläget bara en idé och jag måste fundera ett par varv innan jag bestämmer mig.

  

Inga kommentarer: