21 september 2016

Telia: Står vi inför en vändning?

Telia har efter att ha initialt gått ned på nyheterna om förlkningsförslagen från amerikanska och holländska myndigheter repat en del mod och snart är vi nog uppe över 38 SEK, tror jag.

Den senaste månaden och veckan har anonyma aktörer (det s k strecket) sålt en hel del aktier, se nedan, men idag så har det vänt och idag så köpte anonyma ganska mycket. Det är möjligt att det bara är en tillfällig förändring och det är ingenting som man kan dra för mycket slutsatser av, men om en säljare som har sålt väldigt mycket skiftar fot och bestämmer sig för att köpa istället så skulle det vara positivt. Intressant är också att Enskilda har köpt på sig ganska mycket aktier den senaste tiden.



Jag pratade aktier med en vän idag och vi pratade om HM och Telia. Vi har väl ungefär liknande åsikter. Det är dock intressant att se hur man förhåller sig till dessa två aktier. HM är ett bra bolag och Telia är ett dåligt bolag. Det är sant på många sätt. HM har solid ekonomi, starka, långsiktiga huvudägare etc. Telia visar dålig tillväxt och har klantat sig rejält med skumraskaffärer.

Det är lätt hänt att man utifrån så svepande kommentarer kommer till slutsatsen att HM är ett bra köp och Telia är ett dåligt köp. Jag tycker inte att det är fel att man har kriterier för aktieköp som gör att man inte investerar i bolag som Telia. Det besparar en säkert en hel del felinvesteringar, men jag, som ibland tenderar att dras åt "contrarian", tycker att man med en sådan hållning missar en del intressant möjligheter.

Nokia var väldigt utskällt i samband med att de hade lyckats köra sin mobiltelefonidivision i botten, men det fanns en hel del värden i bolaget och man lyckades att omforma bolaget till någonting som gick bra och som värderades på helt andra premisser av marknaden. Andra exempel är Holmen som i tysthet nästan dubblats sedan 2013. Då var Holmen ett utskällt bolag som skulle dö långsamt tillsammans med papperstidningarna. Vad som hände istället var att marken och skogen blev mer intressant och att man fick anpassat verksamheten (plus att börsen som helhet också gått bra såklart - kanske inte det bästa exemplet). Det finns så klart exempel på när det gått åt andra hållet också, men man måste läsa med förstånd. Jag tror att Telia är väl nerkört och att när dessa trots allt tillfälliga bekymmer har blåst förbi så kommer värderingen att bli en annan.

Även om jag tror och spekulerar i att dessa tillfälliga bekymmer gör Telia till en helt OK möjlighet att tjäna pengar så är jag inte dummare än att jag inser att det finns stora långsiktiga risker med att äga Telia. Det kommer att bli mer och mer prispressat och man kommer inte att kunna ta betalt för meddelandetjänster mm på samma fördelaktiga sätt som man kan idag. Jag har dock svårt att se hur man helt ska kunna kapa bort operatörer. De kan verka i en annan form än vad man gör idag och betalningsmodellerna kan se annorlunda ut, men jag tror att de kommer att finnas kvar. Det man ofta förbiser med Telia är att man sitter på en jättekundbas. Jag hyr själv film via Telia ibland och det funkar bra.

Länk till en nygjord analys:
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/09/21/telias-utdelning-i-fokus.plc.html

Inga kommentarer: