06 september 2016

Matse: Diagramfrossa

Jag brukar skriva de flesta inlägg här på bloggen ganska spontant och utan mycket till plan och utan att delge så mycket information alla gånger. Det är så jag vill ha det också. Om jag skulle sätta för höga krav på de inlägg som jag producerade så skulle det bli jobbigt och förmodligen skulle jag ganska snabbt lägga ner. Många andra bloggare håller väldigt hög klass på sina analyser. Jag kommer aldrig att bli en av dem utan mina inlägg kommer att förbli lite lösryckta tankar som snabbt smattras fast på min publika anslagstavla.

Om det är någon som tror att jag väljer aktier från höften så stämmer det i en del fall, men inte alltid. Ibland måste jag gräva ner mig i detalj i bolagen och jag vill följa varje viskning som görs om bolaget och branschen. Matse är ett sådant bolag. Kanhända att det handlar om att utvecklingen inte varit den jag hoppats på och att jag försöker kompensera detta genom att skriva spaltmeter om bolaget och branschen, kanhända att jag har fångat ett intressant skifte i en bransch som kan få stora konsekvenser och som kan leda till bra förtjänst om man ser till att satsa på rätt häst eller hästar. Jag hoppas att det är det sistnämnda, men jag är inte sämre än att jag inser mina begränsningar.

Hur som helst, när det kommer till Matse så sker tillväxten i sådan rasande fart att jag för ett tag sedan insåg att jag måste tänka till lite så att jag kan se tidigt om Matse håller på att hamna på efterkälken. Med hjälp av den månadsdata som Matse pumpar ut så gjorde jag lite analyser.

Om man tittar på data från 2013 till augusti i år så kan man se att tillväxten för 2013 var ganska medioker (röda strecket längst till vänster) för att sedan accelerera under 2014 och sedan avta något under 2015. Eftersom 2016 fortfarande pågår säger inte den linjära regressionen för 2016 särskilt mycket. Det gula strecket visar den linjära regressionen för hela spannet.


Man blir förmodligen inte så mycket klokare av att titta på diagrammet ovan, men jag tog med det för att det åtminstone visar månadsdata under knappt fyra år.

Om man summerar ihop till rullande tolv månader så får man nedanstående. Det verkar gå bra när man ser det så. För varje månad så ökar rullande tolv månader. Det är bra.


Om man tittar på ökningen per månad sett på rullande tolv är det lite lättare att se hur utvecklingen ser ut, se nedan. Augustisiffrorna var bra för i och med att de kom in relativt starkt vändes den negativa trenden som man har sett de senaste månaderna. Det är positivt. Jag har en känsla att Matse försöker öka nu under hösten. Jag tycker mig ha sett rätt så mycket reklam och jag tror att september kommer att komma in bra.

Inga kommentarer: