03 augusti 2008

Köporder lagd på AXIS

Det sura börsklimatet gör att det inte känns helt lustigt att pumpa in pengar på börsen, men eftersom min strategi delvis bygger på att pumpa in pengar successivt så vore det fel att slå av på takten på grund av det senaste årets tråkiga utveckling. Förr eller senare kommer det att vända frågan är bara när och om bottnen är nådd.

Jag har inte hängt med så bra i nyhetsflödet på sista tiden, framförallt för att jag har varit på ställen där jag bara har haft tillgång till Internet och tidningar sporadiskt. Det har däremot funnits gott om tid för att plöja lite böcker och fundera i lugn och ro. Min hypotes som jag jobbar efter är att det kommer att vara tufft ett ganska bra tag framöver. Anledningen till att jag tror det är för att det inte finns några tecken, som jag ser det, att konjunkturen är på gång att vända, däremot finns det en del tecken som pekar åt andra hållet, t ex varsel och sjunkande bostadspriser.

Hur som helst, jag sitter inte på all fakta och därför kommer jag att följa den inslagna vägen med successiva investeringar. Troligtvis kommer nästa investering att vara AXIS. Jag har följt aktien och haft den i omgångar. Det som talar för AXIS är teknikskiftet från analog video till digital video. Skiftet är självklart i mina ögon och därför kommer marknaden att öka för AXIS. Just nu är aktien ganska intressant prissatt som jag ser det. Om jag får den för 73 SEK så är jag nöjd. Med rådande förutsättningar så är min riktkurs 90 SEK och jag tror med lite tur att den kan komma upp i det under innevarande år. Det är viktigt att komma ihåg att AXIS trots allt inte är en säker investering. Marknaden kan ändras snabbt om någon av de riktigt stora drakarna vaknar och det finns kanske även en risk att företaget får växtvärk, dvs att den snabba expansionen inte går att få ihop bibehållna marginaler. Detta är som alltid egna funderingar och inget annat. Kommentera gärna om du tycker annorlunda.

Andra alternativ som jag har övervägt är att öka ytterligare i SCA som redan idag är mitt särklass största innehav, men så kommer det nog inte att bli. Jag har redan nog med SCA-aktier även om jag tycker att värderingen är attraktiv. En annan fundering som har flugit genom mitt huvud är Skanska som jag tycker har straffats orimligt hårt, men jag vågar inte riktigt öka i denna aktie. Byggbranschen känns lite för osäker för tillfället. En anledning till att jag över huvud taget övervägt Skanska är att de har mycket mer än bara bostäder, vilket gör att de kan komma lindrigare undan än byggbolag som i princip bara bygger bostäder. Scania har även flugit genom mitt medvetande när jag funderat på en trygg hamn för mina småslantar. Tyvärr kan jag för lite om Scania, varför ett köp känns vanskligt.

Kommentera gärna! Jag är nyfiken på att höra om vilka aktier ni tycker är köpvärda.

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla aktier har fått mycket stryck. Men skanska är en av de som precis som du säger fått oväntat mycket stryk. Bra direkt avkastning har den också.

Charlie sa...

Hej!

Det blev AXIS precis som jag skrev. Jag vet inte om jag skall vara nöjd egentligen. Det känns inte klockrent och jag har redan börjat tvivla på att det var ett klokt köp.

Skanska har historiskt sett en bra utdelning och förhoppningsvis kommer denna att vara hygglig även nästa år.

Tyvärr kan jag inte räkna med så mycket utdelning på mina AXIS. Det är möjligt att jag även detta blir ett ganska kortvarigt ägande av aktier i bolaget. Jag är otroligt villrådig för tillfället och jag har inte riktigt bestämt för om AXIS skall få slå rot i portföljen.

mvh Charlie