22 juli 2008

Bud på Gunnebo Industrier

Det tillhör ovanligheterna att någon av aktierna i min portfölj sticker upp med mer 50% på en dag, men idag har det hänt. Aktien är Gunnebo Industrier och anledningen är att riskkapitalbolaget Segulah har lagt en kontantbud på företaget värt 185 SEK.

Naturligtvis är det roligt när kursen på en aktie sticker upp med 50%, men det är ändå med blandade känslor. Gunnebo Industrier var nämligen innan budet väldigt lågt värderat och budet som är 50% upp från dagens kurs är därför egentligen inte så fantastiskt som det faktiskt kan verka. Den som blivit itutad resonemangen om tillgång och efterfrågan vänder sig kanske lite mot mitt sätt att se på saken, men en anledning till att kursen för GIAB (Gunnebo Industrier AB) sjunkit så mycket som den faktiskt gjort är att handeln varit väldigt liten. Den senaste tidens nedgång har till stor del berott på att småsparare har sålt av aktier och eftersom efterfrågan på aktier, och aktier i små icke-omtalade bolag i synnerhet, varit låg har kursen stuckit ned. För ett tag sedan var, enligt mina beräkningar P/E-talet runt 7-8, vilket är väldigt lågt för ett anrikt och välskött verkstadsbolag.

En del av mitt resonemang ovan är naturligtvis frukten av att jag ångrar att jag inte köpte på mig mer aktier i bolaget (De jag har nu är köpta för runt 180 SEK) och en del är faktiskt en gnutta vemod eftersom jag tyckte att bolaget var intressant att följa. Summa summarum så är jag övertygad om att Segulah gör en bra affär och jag ger all heder år affärsmän som utnyttjar tillfället som marknadsturbulens i kombination med låg omsättning ger. Jag hoppas att Segulah tar väl hand om bolaget.

En liten tanke är naturligtvis att det kan finnas en del andra mindre bolag som det räknas flitigt på för tillfället. Jag tror och hoppas på Readsoft som för övrigt fortsätter att spruta ur sig pressreleaser om nya affärer. Om jag har räknat rätt har antalet affärer rapporterade under 2008 redan överträffat antal rapporterade affärer under hela 2007. Förmodligen har VD:n rätt. Under 2008 ser vi frukterna av uppbyggnaden av säljorganisationen som gjordes under 2006 och 2007. Hade jag haft några miljoner mer (eller rättare sagt miljoner över huvud taget) så skulle jag räkna lite på det bolaget :)

Kommentera gärna! Jag börjar nämligen undra om jag är den ende som hört talas om Gunnebo Industrier eller Readsoft.

PS. Läs gärna mina andra inlägg om GIAB och Readsoft. Enklast hittar man dessa genom att klicka på etiketterna nedan. DS

mvh Charlie

Inga kommentarer: