22 augusti 2008

Så var alla glada igen

Igår skrev jag ett inlägg om nedgången på ungefär 4%. Idag var det annat ljud i skällan och börsen slutade på +3%. Anledningen till att börsen fick fart byggde till stor del på att Ben Bernanke sade att han möjligtvis kunde se antydningar till att det finns indikationer som skulle kunna, men absolut inte behöver, peka på att det den amerikanska ekonomin någon gång i framtiden kan vända till en utveckling som av vissa skulle kunna uppfattas som positiv. Han var kanske inte fullt så luddig, men jag tycker att det är intressant att se Feds uttalande kan få företagsvärderingar i världens alla hörn att ändras ganska ordentligt. Det finns säkert andra anledningar till dagens uppgång, men jag tycker det är anmärkningsvärt hur volatila börser är.

Jag är naturligtvis glad över att börsen vänt uppåt, men jag tycker att kursrörelserna är allt som oftast är överdrivna. Naturligtvis är det strunt samma vad jag tycker i frågan, men det är inte bra att förhållandevis små händelser kan få enorma konsekvenser. På sikt kan det leda till att intressanta bolag drar sig för att noteras på någon börs.

En slutsats som man kan dra av de stora kursrörelserna är att marknaden är orolig. Det finns de som anser att kraftiga svängningar kan förebrå ett större utbrott, antingen positivt eller negativt. Om det skulle vara så att det är en större förändring nära förestående och denna är av det negativa slaget, ett ras helt enkelt, så kommer detta att vara väldigt allvarligt för ekonomin på ganska lång sikt. Om det blir ett ras på säg runt ytterligare 10% så att vi landar runt -35% sedan årsskiftet så innebär detta bland annat att framtida pensioner urholkats något enormt. En ytterligare nedgång skulle alltså inte alls vara bra. Å andra sidan om vi skulle få en uppgång på ungefär 10% så att vi landar på -15% sedan årsskiftet så är detta ändå ganska dåligt, men inte katastrofalt. Jag tror egentligen inte på något av scenarierna, dvs jag tror inte att det kommer att komma ett ras eller ett race inom kort. Min kaffesump visar istället att det kommer att gå uppåt i maklig takt och att året som helhet ungefär landar på ungefär -10%, vilket jag har sagt tidigare faktiskt (eftersom -10% är inom intervallet -5 - -10%).

Det var dagens funderingar om börsen.

mvh Charlie

1 kommentar:

Anonym sa...

De tidigare cyklerna har oftast varit runt 2 dåliga år med runt -40% och sedan 5 goda år. Vi har nu haft drygt 1 dåligt år med -30% ner och kommer därför troligtvis har ytterliggare ett dåligt år med totalt snitt på ytterliggare -10% ner! ;-)
Sen når vi himmelen.

Roligt men jag tar faktiskt en del hänsyn till detta faktum när jag köper in mig i långsiktiga portföljen!

Matematiskt snille va?