19 januari 2007

Favoritaktier del 1

Jag är av uppfattningen att för att lyckas bra med aktieaffärer krävs struktur. Det skulle vara att säga för mycket att påstå att jag har en jättebra struktur på mina affärer, men jag har i alla fall ambitionen. En viktig del i en bra struktur är, enligt mig, att ha ett antal aktier under bevakning. Genom att ha en bevakningslista minskar man risken för spontanköp, vilket nog oftast är bra.

Egentligen tycker jag att börsen skall ner en bit för att det skall vara riktigt roligt att handla, men den dagen som möjligheten öppnar sig skall man veta vad man vill ha. De aktierna som jag tittar på för tillfället är följande:

Ericsson
Jag har förvisso redan en del aktier i Ericsson, men jag tycker att omstruktureringen inom bolaget är spännande och jag tror att Ericsson står väl rustade för att möte morgondagens krav på mobilt bredband etc. Förmodligen kommer jag inte att köpa på mig mer, med det är mest på grund av riskspridningsaspekter.

Astra Zeneca
Tyvärr kan jag ingenting om läkemedel eller bioteknik, vilket gör att jag i princip famlar i blindo när det kommer till sådana företag. Det som lockar med AZ är att det är ett stort företag (vilket borde minska risken för riktigt otrevliga överraskningar, typ konkurs) samt att de halkat efter lite jämfört med index. Jag har tänkt att jag skulle läsa på lite om AZ, men det har varit lite motigt.

AXIS
Kanske mitt absoluta favoritföretag på börsen. Aktien har haft en väldigt trevlig utveckling på börsen och tekniken som de besitter är tveklöst framtiden. Det skall bli mycket intressant att se vad som händer med AXIS framöver. Tyvärr sålde jag mitt innehav för 27 SEK och har sedan dess förgäves väntat på ett tillfälle att haka på igen. Nu tror jag aldrig någonsin att den aktien kommer att handlas på nivåer runt 27 SEK igen, men dagens kurs känns lite väl maffig.

Investor
Lockas av den höga substansrabatten. Om börsen går ner ett par pinnhål skall jag försöka knipa ett par Investor-aktier. Smolket i bägaren är 3 som jag ser det. Hela det äventyret måsta ha kostat en förmögenhet. Det skulle vara intressant att veta hur de resonerat vad gäller 3, dels från början, dels under tiden som pengarna forsat ut.

Lundbergföretagen
Jag har tagit rygg på Fredrik Lundberg ett par gånger (senast var det när han handlade på sig Swedbank för runt 185 SEK) och det har varit lyckat. För att våga satsa mina pengar i hans företag vill jag ha lite bättre koll på vad det innehåller, men Fredrik Lundberg som person har jag stor respekt för.

Handelsbanken (SHB)
"Om banken ger dig ungefär noll procents ränta för dina sparslanter, lånar ut för 3-4% och tar betalt för tjänster som du utför själv på Internet, då borde det vara ganska lätt för banken att tjäna pengar." Citatet är från en bekant som gärna handlar med bankaktier och som tjänat en del. Handelsbanken har halkat efter något, men jag tror att de kommer igen snart.

Andra aktier som jag tittar på är Skanska, Securitas Systems, Trelleborg, Intrum Justitia och HM. jag får redovisa mina tankar om dem vid ett senare tillfälle.

Kommentera gärna! God natt.

Inga kommentarer: