09 januari 2007

Bilindustrin - vad kommer att hända?

Jag tycker att bilindustrin är en mycket intressant bransch. Den främsta anledningen är att ganska lite har hänt de senaste 100 åren. Man har egentligen bara förfinat tekniken de senaste 100 åren. Den stora innovationen var när droskan kunde köras utan hästar! Någon liknande innovation har inte ägt rum och, i takt med att oljan successivt tar slut, så kommer det att tvingas fram ett substitut till bilen, eller med andra ord en innovation som kan mäta sig med den hästlösa droskan. Vad detta kommer att bli skall bli mycket intressant att se.

Om någon tror det så förväntar jag mig inte att Volvo skall presentera flygande svävarfarkoster om tre år på någon bilmässa i Tyskland. Faktum är att jag inte tror att det kommer att vara svävande farkoster, jag tror inte att det kommer att vara Volvo eller någon annan av de stora bilföretagen, jag tror heller inte att den kommer att presenteras på en bilmässa, men däremot kan den kanske presenteras i Tyskland.

Vad är det jag försöker säga? Jag försöker säga att jag tror att det bilsamhälle som vi har idag kommer sakteliga att förändras till en ny typ av samhälle. Den främsta drivkraften för detta är att oljan kommer att bli för dyr. Ingen vet idag hur mycket olja det finns kvar trots att enorma summor läggs på att kartlägga oljefyndigheter. Anledningen till att ingen vet är naturligtvis för att det är otroligt känslig information i en världsekonmi som till relativt stor del styrs av oljepriset. Man håller därför sina kunskaper för sig själv och därmed så är det inte möjligt att kartlägga kvarvarande oljefyndigheter. Det finns säkerligen även tekniska svårigheter förknippat med att bestämma storleken på fyndigheterna, men dessa tekniska svårigheterna tror jag absolut går att övervinna. (Det finns förresten en väldigt bra och lättläst bok om ämnet, "OLJA" heter den och är skriven av en svensk ekonomijournalist som jag för tillfället inte kan komma på namnet på.)

Anledningen till att jag inte tror att det kommer att vara något av bilföretagen som kommer att komma den nya persontransporttekniken är helt enkelt för att dessa företag är så inkörda på bensin- och oljedrivna fordon att man helt enkelt inte är de rätta för att tänka nytt. Vad som krävs är istället nya företag som ser helt nya möjligheter och vågar försöka sig på totalt utflippade lösningar som kanske kan funka.

Tyvärr verkar det inte finnas så många nytänkande företag inom transportbranschen, men det beror kanske bara på att jag är dåligt informerad. Tipsa mig gärna!

PS. Det är förresten kanske någon som tänker på etanolbilar. Det är ett bra försök, men frågan är om man inte skall se etanolbilen som ett försök till att bygga en "bensinbil som går på etanol" istället för en innovation. Jag tycker att etanolbilar är bra, men jag tror inte att de är lösningen. DS

Inga kommentarer: