10 januari 2007

Apples lur

Jag kan inte låta bli att kommentera iPhone, Apples mobiltelefon, som lanserades nyligen. Det är intressant att musikspelarbranschen och telefonbranschen nu går in i varandra både på kors och tvärs, men frågan är hur farliga Apple egentligen är för bolag som Nokia och Sony Ericsson.

Min uppfattning är att Apple kommer att vara ett hot, men att man inte skall överdramatisera dess betydelse. Eftersom mobiltelefoner haft musikspelarfunktionalitet under ganska lång tid så är Apple ingen helt ny konkurrent. Dessutom får jag inte intrycket av att iPhone sticker ut på samma sätt som iPod gjorde när den lanserades.

När iPod lanserades lockades jag av att man kunde ha hela sitt musikbibliotek samlat i sin mobila musikspelare. Det var praktiskt eftersom man inte behövde hålla på och föra låter fram-och-tillbaka mellan datorn och musikspelaren. Denna funktionalitet, som jag ansåg stack ut när den kom, samt en läcker design, förnämlig användarvänlighet, bra mjukvara (iTunes) för att ladda upp låtar från datorn samt en viss underdog-stämpel gjorde att iPod gick kanonbra i stora delar av världen.

iPhone har inte samma nytänkande design. Den har i stort sett samma stilrena formspråk som iPod, vilket gör det till en snygg telefon, men helt nytt känns det inte. Jag har förvisso inte provat telefonen, men det skulle inte förvåna mig om den är laddad med användarvänlighet á la Apple, men idag är det inte någonting som förvånar utan något som förväntas.

Jag tror att de som köper iMac (Apples datorer), dvs Apples riktigt trogna kunder, kanske kommer att köpa iPhone, men de som köper iPod, dvs Apples halvtrogna kunder, kommer nog att hålla kvar vid de invanda mobilvarumärkena som Nokia, Sony Ericsson, Motorola etc. Jag tror alltså inte att mobiltelefonbranschen stöptes om idag, men samtidigt är det något stort elektronikföretag som kan skaka om en bransch som mobilbranschen så är det Apple.

Inga kommentarer: