06 april 2024

Nibe, Maven, Bravida: Köper bolag som går ner och upp samt kollar på skitstormen från sidlinjen

I fredags så tryckte jag på köpknappen och köpte några Nibe-aktier. Det var inget stort köp för jag tror att det kan gå ner ännu mer. Nibe är ett intressant bolag och när värderingen helt skenande på grund av att alla fonder skulle köpa bolag som var miljöriktiga och när alla trodde att efterfrågan bara skulle öka så kändes det som att tåget hade gått. Så kan det gå (och som någon klok person sa "det är bara den som springer efter tåget som faktiskt missar tåget", dvs det är man själv som avgör om man missade tåget eller om man helt enkelt bara väntar på nästa). Den senaste tiden så har vindarna vänt och Nibe har klart påverkats av byggkonjunkturen. Jag tror att det kommer att vända och jag tror att man kommer att komma på fötterna igen. Det är tyvärr ingenting som är säkert och det kommer säkerligen att vara svårt att ersätta Gert-Eric, nuvarande VD som har suttit väldigt länge vid rodret. Efterfrågan på Nibes produkter kommer sannolikt att komma tillbaka och man har ett starkt varumärke, enligt mig i alla fall. Det känns med andra ord som att det kan vara intressant på nuvarande nivåer. Jag hoppas dock att jag kan dra i stoppen om det inte blir så och kursen fortsätter nedåt. Det har hänt alldeles för många gånger att jag fastnat i snedgungor och att jag varit för sen med att lämna. Det kan heller inte uteslutas att jag säljer ganska snabbt om jag tycker att kursen studsar upp väl snabbt, tex till 52-53 SEK i nästa vecka.

Ett bolag som jag alltmer börjar gilla är Maven Wireless. Kursen har gått upp en hel del sedan jag gjorde mina första köp, men jag tror att det kan finnas mer att ge. Att ha tillförlitlig och säker trådlös uppkoppling är nästan en självklarhet i många sammanhang och jag tror att de lösningar som Maven sitter på är bra. Det verkar ticka på fint med nya ordrar och jag gillar vad jag ser. Jag tycker att det är svårt att skapa mig en riktigt bra uppfattning om hur väl tekniken står sig mot konkurrenternas, men att en hel del kunder har valt Maven säger i alla fall något. Sannolikt kommer jag inte att öka så mycket mer för jag tycker att det finns en del osäkerheter trots allt och eftersom man växte väldigt mycket förra året så kanske det finns risk för besvikelser när det kommer till tillväxt i kommande rapporter, eventuellt.

Det är lite intressant att följa Bravida och den turbulens som de just nu får uppleva kring anklagelser om överfakturering, polisanmälan, ytterligare granskningar, etc. Det är på inga sätt bra och det kommer att påverkar varumärket under lång tid. De flesta har nog inte så mycket associationer till Bravida över huvud taget, men efter detta debaclet så kommer "fakturafusk" att vara någonting som många kommer att associera bolaget med. Inte bra. Det tar årtionden att bygga ett varumärke och minuter att rasera det. Sorgligt.

Tiden läker dock alla sår och jag har svårt att se att Bravida är helt ensamma syndare. Min gissning är att om det inte funnits någon på mottagande sida som granskat fakturorna eller på annat sätt styrt upp en process för det så kan det över tid ha blivit så att leverantörerna har tänjt på gränserna. Olyckligt så klart, men inte helt otänkbart. Om det nu är så att det är bara Bravida som har misskött sig så kommer det att slå hårt mot Bravida, men om det visar sig att även andra firmor har misskött sig på liknande sätt så kommer kanske Bravidas klavertramp att uppfattas som mindre allvarligt, eventuellt. Tyvärr är det alltid den som först uppmärksammas som får bära den största delen av skulden. För några år sedan blev det t ex känt att Dafgårds hade hästkött i sin lasagne och man fick det minst sagt hett om öronen. På många sätt kan jag tycka att det var lite orättvist. Det var Dafgårds själva som upptäckte att någonting inte stod rätt till och man var inte ensamma. (Det är möjligt att jag har fått Dafgårds-caset lite fel, men jag hoppas att det stämmer) Hur som helst, Dafgårds tog sig igenom en minst sagt tuff period och produkterna finns kvar i frysdiskarna. I grunden tycker jag att Bravida är ett intresant bolag och jag kommer eventuellt att köpa lite aktier om samma nyheter ska vevas under nästa vecka samtidigt som kursen faller ännu mer. Det kommer att blåsa över tror jag. Det känns inte heller otroligt att kursreaktionen blir en överreaktion. Vi får se. Jag följer än så länge från sidan. 

Inga kommentarer: