23 april 2024

Byggmax: Q1 - inte så farligt trots allt

Byggmax levererade sin Q1-rapport idag. Förväntningarna var lågt ställda och rapporten kom in ungefär som väntat. För egen del så hade jag inga egna estimat. Det känns inte som ett superrelevant kvartal och dessutom så har jag inte riktigt haft tid (och lust) att räkna så mycket på egen hand. Man kan argumentera att det varit ovanligt kallt under Q1 och det kanske stämmer, men oavsett så är det fortfarande tufft. En anledning till att jag tror att många avvaktar med att köpa eller t o m säljer är att man inte ser en vändning. Om man extrapolerar resultaten, även omsättningen, så ser det inte bra ut och sannolikt åker bolaget ut i många screeningar av denna anledning. En annan anledning till att Byggmax åker ut i filtreringar tror jag kan bero på IFRS16 och att framtida hyreskostnader i alla fall i en del verktyg hamnar som skuld, vilket inte är fel i sig, men drabbar bolag som Byggmax som har långa hyreskontrakt förhållandevis hårt. Om det är möjligt att plocka upp ytterligare Byggmax-aktier för runt eller under 30 SEK så är det möjligt att jag gör det faktiskt, trots att det redan är mitt största innehav. Min riktkurs nu är 40 SEK och jag tror att den kan nås innan årsskiftet. 

DI skrev idag att man tycker att det är för tidigt att köpa Byggmax och man tror att det kan dröja ett tag innan det vänder. Det är möjligt att jag inte kommer ihåg riktigt rätt, men det är så jag minns det. Placera är mer positiva och tror att det kan vara läge att gå in redan nu. Min gissning är att de flesta kommer att försöka tajma vändningen och att det kan bli ganska trångt när det väl är tydligt för alla att det vänt (de flesta av de som tycker att Byggmax kan vara ett intressant investeringsalternativ ska kanske tilläggas). Min hypotes är att bostadsmarknaden kommer att tina upp och att räntesänkningar kommer att få fart få diverse renoveringsprojekt. När det väl sker så kommer det sannolikt att vara förhållandevis enkelt för Byggmax att presentera relativt starka siffror. Det kan vara fel, men det är så jag resonerar.

En annan aktie som jag tror på är RVRC Holding. Idag så passade jag på att fylla på med ytterligare aktier. Det är fortfarande ett relativt litet innehav i portföljen och jag kanske kommer att fylla ännu mer framöver, men för tillfället så är jag nöjd med storleken. Det ska bli intressant att se Q1-rapporten.

Några aktier i portföljen som kan vara värda att nämna utöver de redan nämnda är Episurf och Acconeer. Episurf aviserade nyligen att man gjort en riktad nyemission. Det var inte helt förvånande kanske, men det gjorde för min del att en dålig investering blev ännu sämre. Lyckligtvis, till skillnad från XXL, så har jag inte investerat speciellt mycket i Episurf och det påverkat inte så mycket på totalen, men det finns mycket att lära av investeringen. När det kommer till Acconeer så köpte jag in i nyemissionen kan man säga. Jag tyckte att det såg ganska intressant ut och 19 MSEK-ordern tyckte jag var en ganska lovande indikator på att det finns värde i bolaget. Det finns fortfarande mycket att bevisa för bolaget och det är tidig fas, men jag gillar vad jag ser och jag tycker att det känns ganska intressant. Detta till trots så finns det likheter mellan Episurf och Acconeer. Båda är förhoppningsbolage och kursuppgångar genereras av positiva nyheter om mer eller mindre säkra kommande intäkter. När det kommer till Acconeer så är det inte omöjligt att jag kommer att investera ytterligare, men om jag gör det så måste jag ha en genomtänkt plan så att jag inte hamnar i en liknande situation som jag hamnat i med Episurf. 

Om jag funderar på att köpa mer RVRC Holding och Acconeer så funderar jag på att sälja XXL. Det mesta tyder på att det kommer att sluta med att bolaget säljs till Fraser Group, tror jag. Om jag är rätt informerad så har både Stormberg och Odin Fonder sålt relativt stora innehav till Fraser Group och jag kan inte riktigt se hur Altor ska kunna sälja till någon annan än Fraser. Det är möjligt att Altor har ett ess i rockärmen och det är möjligt att det finns en plan, men jag får allt svårare att se att XXL kommer att studsa ut. Om man ska se det från andra sidan så skulle man kunna säga att om nu Fraser är intresserad av bolaget och om man redan har investerat en del så finns det ingen poäng med att vänta för länge för ju längre det väntas, desto sämre skick är bolaget. Frågan är om det finns något större värde i XXL-varumärket över huvud taget eller om Fraser kommer att använda ett annat varumärke för att få till en nystart och för att eventuellt kunna samla flera länder under samma varumärke. Om jag kommer ihåg rätt så äger Fraser Sportmaster i Danmark, och kanske kommer man att köpa XXL och döpa om butikerna till Sportmaster. Det är rena spekulationer från min sida, men jag ser det inte som helt otroligt. Oavsett vad så funderar jag på om det inte är dags för mig att ge upp och att en sista gång erkänna för mig själv att XXL-investeringen blev ett misslyckande. Vi får se.   

Inga kommentarer: