19 april 2024

Byggmax: Tankar inför Q1

Mitt största innehav Byggmax har haft det lite kämpigt under de senaste dagarna. Det handlar nog till viss del om att man tror att räntesänkningarna eventuellt kommer att skjutas på framtiden på grund av att en del inflationssiffror kommit in något högre än väntat (dock inte den svenska inflationen). Naturligtvis är räntan viktig för ett bolag som Byggmax, men kanske inte fullt så viktigt som många tror. Mitt tips är att Q1 kommer att vara dålig, men kanske inte fullt så dålig som många tror. Framförallt tror jag att bolaget kan komma att guida något högre än vad marknaden väntar sig. Det finns med andra ord möjligheter för positiva överraskningar, tror jag.

Anledningen till att jag tror som jag tror beror kanske, handen på hjärtat, mest att jag gärna vill att det ska guidas positivt, men även om jag är färgad av att det ligger en massa Byggmax-aktier i portföljen så tycker jag att det finns en del mer handfasta indikatorer som pekar i samma riktning. En indikator är att både Byggföretagn och Beijer Byggmaterial verkar tro på ett hyggligt 2024. Det nämns inga siffror vad jag kan läsa mig till, men det verkar tydligt att en del byggprojekt verkar komma igång. Länkar till DI finns längre ner.

Jag tror också att byggmaterialförsäljningen kan komma att studsa tillbaka efter att det sålts relativt lite byggmaterial under 2023 och kanske även till viss del 2022. När räntan höjdes väldigt brant så tror jag att många projekt sköts på framtiden. En del av dessa projekt kommer säkerligen inte att göras alls, men en del projekt kommer att göras och jag tror kanske att det kan komma att börja synas under 2024. Tyvärr har jag ingen data som backar upp detta, men det är en hypotes som jag jobbar efter. 

Ytterligare en anledning som skulle kunna gynna Byggmax är att antalet bostadsförsäljningar verkar röra sig uppåt, se länk nedan. Jag tror att jag har skrivit det någon gång tidigare, men Byggmax har tidigare påpekat att antal bostadsförsäljningar är en viktig datapunkt. Sannolikt är det framförallt husförsäljningar som är viktigt.

Eftersom Byggmax är ett stort innehav för mig som det är så är jag tveksam till att öka ytterligare, men jag måste erkänna att jag tycker att det ser ganska attraktivt ut runt 34 SEK. Min gissning är att det kan komma positiva överraskningar under året och jag tror att det är fullt möjligt att kursen kommer att vara över 40 SEK någon gång innan året är slut. Ovisst, men lockande. Oavsett så kommer Q1:an att bli intressant.

En annan aktie som jag tittar en del på är Pricer. Kursen har fallit tillbaka en del och jag tror att det eventuellt kan komma besvikelser i samband med Q1:an. Det är möjligt att jag har helt fel i detta, men det är i alla fall så som mina tankar går. Det kan eventuellt vara intressant att öka ytterligare för min del och jag kanske kommer att öka om kvartalssiffrorna kommer in som en besvikelse, men att man flaggar för att det finns mycket på gång. Vi får se. Jag gillar bolaget och jag tror att det finns mer uppsida, men säker är jag inte på något sätt.

XXL är ett innehav som jag funderar på att avveckla. Det har varit mitt största misstag någonsin och det finns mycket lära. "When in doubt, get out" borde jag ha tänkt när Pål Wibe slutade som VD och jag borde inte fyllt på med fler aktier hela vägen ner till "rock bottom". Om jag förstår saken rätt så kommer småägare, som jag är, att erbjudas att vara med i en kompletterande nyemission för att inte spädas ut i den senaste nyemissionen, men jag kan ha missuppfattat och jag har heller inte sett någonting. Det är inte helt lätt att hålla koll på bolaget och det verkar inte som att alla pressmeddelanden dyker upp hos Avanza. Vi får se var allt landar. Än så länge håller jag mig kvar.  

Ett ytterligare bolag som jag ligger och bevakar och funderar på är RVRC Holding. Jag har skrivit det förr och jag säger det gärna igen: Det är ett bolag som lockar och jag tycker att man gör mycket rätt. Om man får in en fot i Tyskland och lyckas ta sig in på den marknaden så kan det bli riktigt intressant. Det bör inte vara omöjligt och jag tycker att Decathlon får köra ganska ohotat inom prisvärda outdoor-kläder utanför Norden (något som jag grundar på ett fåtal dagar i ett fåtal framför allt franska skidorter, dvs verkligen ogrundat). Det borde vara möjligt för RVRC att ta marknadsandelar, men det är förmodligen inte enkelt. Det ska bli intressant att följa och det är inte alls omöjligt att jag faktiskt köper på mig lite mer så att det blir ett normalstort innehav. 

https://www.di.se/nyheter/byggbranschen-vadrar-vandning-synnerligen-positivt/

https://www.di.se/nyheter/gor-sin-storsta-investering-nagonsin-mitt-i-byggkrisen/

https://via.tt.se/pressmeddelande/3414844/kommentar-till-svensk-maklarstatistik-okad-optimism-och-fler-bostadsforsaljningar?publisherId=3235722&lang=sv

Inga kommentarer: